Geslaagde vakantiefoto’s: hoe maak je ze?

Van de eindeloze landschappen, het gezellige kampvuur aan het strand tot een duik in het zwembad… de vakantie is voor velen de ideale periode om foto’s te maken. En geef toe: het is zo leuk om achteraf herinneringen op te halen met geslaagde foto’s. Maar hoe leg je deze momenten goed vast op beeld? Waar moet je op letten bij het nemen van foto’s? Wij geven je alvast een paar tips mee:

De kadrering

201506_Vakantiefoto_reflexEerste belangrijke regel: plaats het onderwerp van je foto niet in het midden. Gebruik de 1/3-regel:

  • Verdeel je foto in drie verticale en drie horizontale lijnen zodat er negen imaginaire vlakjes ontstaan.
  • De snijpunten van deze lijnen zijn de “sterke” punten van je foto.
  • Om het onderwerp volledig tot zijn recht te laten komen, hoef je deze nu alleen nog maar op één van deze snijpunten te plaatsen.

201506_Vakantiefoto_zee
Ook voor landschappen geldt de 1/3-regel: verdeel het landschap niet in twee gelijke delen
met de horizon in het midden, maar geef 2/3 van het beeld aan het interessantste of mooiste deel van je foto.

 

 

Zonsopgang/zonsondergang

201506_Vakantiefoto_zonNiets romantischer dan een prachtige zonsondergang! Belangrijk is om op voorhand een goed plaatsje uit te zoeken en het perfecte moment af te wachten. Ook hier pas je best de regel van de snijpunten toe: de zon komt dus best op de plaats van een snijpunt. De zee moet horizontaal in het beeld geplaatst worden.

Om een korrelig beeld te vermijden is een sensibiliteit van 100 of 200 ISO genoeg. Stel je fototoestel in op “Auto” of “Manueel” op basis van de lichtinval en het contrast. Ook de instelling “Landschap” of de scène-instelling voor zonsondergang is mogelijk. Om de natuurlijke gloed van de zon te behouden, selecteer je best de witbalansinstelling voor daglicht.

Portretten

201506_Vakantiefoto_portret
Bij het nemen van portretten zijn vooral de ogen belangrijk. Probeer deze dus steeds scherp in
beeld te brengen. Ook hier kan je de tip van de snijpunten toepassen. Als je de persoon in profiel fotografeert staat het gezicht best niet centraal. Zorg voor een uniforme achtergrond, omdat deze vaak beter een persoon tot zijn of haar recht laat komen op een foto. Portretten maak je best ’s ochtends of ’s avonds. Vermijd de middag omdat de zon dan op haar hoogste punt staat en zo het landschap ook vlakker maakt.

 

Gerelateerde posts