Technologieën van de toekomst

Aan de start van elk nieuw jaar verzamelen de grootste elektronica- en technologiebedrijven in Las Vegas voor de International Consumer Electronics Show (CES). Deze gerenommeerde beurs is namelijk het perfecte platform om nieuwe producten en technologieën voor te stellen. In het verleden maakte de wereld hier voor het eerst kennis met onder meer de videorecorder, de spelletjes Pong en Tetris, de dvd, de blu-ray en de 3D-HD-tv in Las Vegas. Ook Vanden Borre stak de oceaan over en verdiepte zich in wat de toekomst te bieden heeft.

Fascinerende trends
Uw televisie, telefoon en uw huis zijn al “smart”, maar binnenkort is dat misschien ook wel het geval voor uw kleding. Smart Clothes zijn namelijk een grote trend op CES 2015. Zo zijn er t-shirts die uw hartslag, bewegingen en ademhaling kunnen monitoren. Of wat dacht u van een jas die uw veiligheid tijdens het fietsen verhoogt door rode en witte lichten en zelfs richtingaanwijzers te integreren die automatisch in werking treden tijdens het fietsen? Nog een interessant gadget voor in uw kleerkast is de “smart belt” (slimme broeksriem), die u informatie geeft over uw taille. Inderdaad, deze riem geeft aan of u wat bent bijgekomen of afgevallen.

Zelfs uw baby wordt in de toekomst een beetje “s20150108_ces_babymart”, of toch zijn fopspeen. De Pacif-i is een fopspeen die via bluetooth verbonden is met de smartphone van de ouders. Zo krijgen zij informatie over bijvoobeeld de temperatuur van hun kindje. Ouders kunnen op hun beurt informatie ingeven over het type medicijn, de dosis en wanneer het medicijn voor het laatst werd gegeven wanneer de baby ziek is. Dankzij de ingebouwde tracker geraakt u de fopspeen ook nooit kwijt.

Vindt u het soms ook moeilijk om uw hond of kat ’s morgens alleen achter te laten als u naar het werk vertrekt? Dan is de Petcube iets voor u. Het toestel heeft een ingebouwde camera, zodat u uw huisdier in het oog kunt houden. De livestream volgt u gewoon op uw smartphone. Er is ook een luidspreker die langs twee kanten werkt: u hoort wat er in huis gebeurt, maar uw huisdier kan u ook horen. En misschien wel het leukste: dankzij een kleine ingebouwde laser die u met uw smartphone bedient kunt u ook met uw huisdier spelen vanop afstand.

20150108_ces_mercedes2Wie houdt van wat grotere gadgets moet bij Mercedes-Benz zijn. De Duitse constructeur stelde namelijk de F 015 Luxury in Motion voor, een volledig zelfrijdende auto. De ruime cabine lijkt eerder op een lounge dan op een auto. Via schermen ziet u wat er rondom u gebeurt en geniet u van uw favoriete entertainment in de file.

Verschillende jonge startups trokken ook naar Las Vegas met drones, een klein, onbemand vliegend toestel. U bedient deze kleine toestelletjes met uw smartphone of tablet. Bovendien bevatten ze meestal ook een fototoestel of camera, waarmee u prachtige beelden tijdens de vlucht kunt maken. Bij Vanden Borre vindt u nu al heel wat drones , voor urenlang speelplezier.

Uw huis wordt slimmer
Nog een belangrijke (r)evolutie is “Smart Home”. Meer en meer toestellen en voorwerpen in huis zijn verbonden met het internet, zodat alles efficiënter en gemakkelijker te bedienen is. Het bedrijf Soundwall introduceerde een canvas met zowel beeld als geluid, het zogenaamde “connected canvas”. Zo is er een canvas met een print van Bruce Springsteen dat u een audio interview met de fotograaf en een playlist gekozen door Springsteen zelf biedt.

20150108_ces_07_nlIn Las Vegas stelde het bedrijf Nest, bekend als ontwikkelaar van een slimme thermostaat alvast enkele nieuwe partners voor die compatibel zijn met hun toestellen, zoals LG en Philips. Andere interessante evoluties binnen smart homes zijn de Blossom-sproeiers die beslissen wanneer uw gras gesproeid moet worden, gebaseerd op het weerbericht, en SmartQSine, waarmee u in de berging kunt bijhouden hoeveel voorraad u nog heeft van uw favoriete ingrediënten.

Bij Vanden Borre vindt u nu ook al de Philips hue-lampen . Via de app op uw smartphone past u de intensiteit, kleur en sfeer van de lampen aan. Met slechts een druk op de knop.

De toekomst van de mobiele toestellen en wearables20150108_ces_04

De curved-technologie doet ondertussen haar intrede bij de smartphones. LG stelde de nieuwe G Flex 2 voor. De blikvanger van deze smartphone is het elegante gebogen scherm van 5,5 inch, dat u helemaal onderdompelt in de video’s of films die u op de smartphone bekijkt. Dit innovatieve scherm wordt gecombineerd aan een superkrachtige Octacore Snapdragon-processor.

Daarnaast zijn er ook de wearables, zoals smartwatches , smartbands en sportwatches . Met deze handige toestellen kunt u heel wat data opslaan, bijvoorbeeld over uw prestaties tijdens het sporten. Onder andere Garmin stelde updates van hun Vivofit-smartbands voor, terwijl Lenovo de Vibe Band VB10 introduceerde.

De volgende stap bij de televisies
20150108_ces_02Traditioneel vormen televisies een essentieel onderdeel van CES. Dit jaar wordt de focus weer helemaal gelegd op beeldkwaliteit. We zijn ondertussen steeds meer vertrouwd met 4K of UHD, maar de volgende technologieën staan ook al klaar. Zo stelt LG een 8K-televisie voor met Quantum Dot Tech. Deze bestaat uit haarfijne kristallen – zelfs nog fijner dan een menselijk haartje – die beelden bieden met 30% meer accurate kleuren dan bij een conventionele lcd-tv.

Ook curved tv wordt steeds belangrijker. Hierdoor heeft u altijd een perfect beeld, ongeacht vanuit welke hoek u kijkt. Samsung stelde dit jaar een televisie voor die met een druk op de knop van vlak naar gebogen scherm kan gaan. Bovendien is dit scherm maar liefst 105 inch groot!

Gerelateerde posts