8 tips om je wijn te bewaren en te degusteren

Heb je goede zaakjes gedaan op de wijnbeurzen? Met de raad van onze specialisten bewaar je je nieuwe aanwinsten in de perfecte omstandigheden en degusteer je ze boordevol smaak.

1/ Op welke manier kan je je wijn nog verbeteren?

Wijnkaste_buitenWijn moet rijpen in bijzondere omstandigheden, zodat zijn smaak en aroma’s volledig tot hun recht kunnen komen:

  • constante temperatuur tussen 10°C en 14°C
  • vochtigheidsgraad tussen 50% en 80%
  • goede luchtcirculatie
  • afwezigheid van trillingen
  • duisternis

 

2/ Welke wijnkast kies je het best?

Wil je je wijn steeds op de juiste temperatuur degusteren? Kies voor een Wijnkast_02wijnklimaatkast. Ideaal voor wie al een natuurlijke wijnkelder bezit. De wijnklimaatkast laat je toe om je wijnen te chambreren of je grand crus te verkoelen.

Als je je wijn langer wil bewaren, dan opteer je best voor een wijnbewaarkast. Haar karakteristieken? Een volle deur, een robuust design en een wijnregister om je stock op te volgen.

 

3/ Hoe orden je je flessen? 

Bewaar je flessen horizontaal, met het etiket naar boven gericht. Let er op dat de flessen de wand achteraan niet raken en dat ze de koolfilter niet verstoppen. Respecteer ook steeds het maximaal aantal flessen per schap.

Let daarnaast op de rijpingstijd van de wijn. Wijnen die je lang moet bewaren leg je best onderaan, terwijl je de wijnen die je sneller moet degusteren bovenaan legt.

 

4/ Wat is het referentieformaat van de wijnflessen?

Wijnkast_01De capaciteit van wijnkasten is gebaseerd op flessen van het type bordelais van 75 cl. Dat betekent ook dat de capaciteit variëert naargelang de vorm van je flessen. Als je extra schappen toevoegt, moet je er ook rekening mee houden dat dit de capaciteit vermindert.

 

 

 

 

5/ Hoe lang kan je wijn bewaren?

Het ideale degustatiemoment? Dat is verschillend voor elke wijn, elk wijnjaar en elke kleur. Dit is een lijstje – indicatief – dat aangeeft hoe lang je moet wachten voordat je wijn zijn volledige rijpheid bereikt:

  • Witte dessertwijnen (Sauterne, Jurançon, Alsace): 18-20 jaar. Deze wijnen Wijn_roodwitblijven op niveau gedurende verschillende jaren.
  • Rode wijnen met veel tannines: ongeveer 15 jaar. Ze behouden enkele jaren hun volle smaak.
  • Lichte rode wijnen: 5 tot 7 jaar. Ze behouden minder lang hun kwaliteit.
  • Bruisende wijnen (champagne, crémants, mousserende en sprankelende wijnen): dienen vrij snel gedegusteerd te worden, zonder te lang te wachten.
  • Droge witte wijn en rosé: dit zijn geen wijnen om te bewaren, snel opdrinken is de boodschap!

 

6/ Wat is de optimale temperatuur om wijn te degusteren?

De juiste degustatietemperatuur hangt af van de wijn. Hieronder alvast enkele indicaties:

  • Beaujolais: 13°C
  • Rode Bordeaux: 18°C
  • Rhône, rode Languedoc rood, rode Provence: 14°C
  • Alsace, Juras, witte Loire, witte Bordeaux: 10°C
  • Dessertwijnen: 7 à 8 °C
  • Australische, Californische, Italiaanse wijnen, rode Bourgogne: 16°C
  • Chileense wijnen: 15°C
  • Champagne: 6°C

Belangrijk is wel te onthouden dat alle wijnen op dezelfde temperatuur (10°C – 14°C) bewaard worden.

 

7/ Waarom wijn decanteren?

Als je wijn decanteert, geef je lucht en zuurstof aan de wijn. Die plotselinge blootstelling aan zuurstof heeft ongeveer hetzelfde effect als een jarenlange rijping in een klassieke wijnkelder. Vooral jonge wijnen die nog niet helemaal op dronk zijn, decanteer je best zodat de smaak en aroma’s goed vrijkomen.

Decanteertoestellen klaren de klus in enkele minuten in plaats van uren. Deze toestellen filteren zuurstof uit de lucht, zetten die om in zuivere zuurstof en injecteren die onmiddellijk in de wijn. In de bijhorende iFavine-app vind je specifieke info over de decanteertijd van duizenden wijnen. En via je smartphone bedien je je decanteertoestel zelfs vanop afstand. Zo is je flesje wijn perfect op smaak wanneer je aan tafel gaat.

 

8/ Hoe bewaar je een geopende fles?
  • Wijn_bewarenPlaats de geopende fles ergens waar ze bestand is tegen licht en warmte. Het beste is bijvoorbeeld een kast of meteen in de koelkast. De koude verhoogt de bewaartijd.
  • Zet zo snel mogelijk opnieuw een wijndop op de fles om het contact met lucht te beperken. Om de lucht uit de fles te halen, bestaan er speciale wijndoppen of vacuümpompen. Op die manier kan een geopende fles 2 tot 8 dagen bewaard worden, afhankelijk van de leeftijd van de wijn.
  • Champagne kan je 2 à 3 dagen bewaren in de koelkast, afgesloten met een speciale dop voor champagne.

 

Gerelateerde posts