De plancha: een zomer in zuiderse sferen
Zin in een alternatief voor de barbecue deze zomer? Met een plancha breng je je gasten meteen in zuiderse sferen. Je zult versteld staan van de veelzijdigheid en ontelbare voordelen van dit toestel.
Spanjaarden weten waarom
Als je al op vakantie bent geweest in Spanje, heb je ongetwijfeld de krijtborden met daarop ‘gambas a la plancha’ gezien. De plancha werd hier in de 19e eeuw uitgevonden. Sindsdien is de populariteit niet afgenomen. Daar zijn goeie redenen voor.
Of je nu een elektrische plancha gebruikt, of een op gas, ze warmt snel op en kan soms zelfs temperaturen tot 300° bereiken. Bovendien produceert een plancha geen vlammen of rook. Je drinkt dus zonder problemen het aperitief naast de plancha of plaatst het toestel gezellig in het midden van de tafel.
Veelzijdig bakken in openlucht
Bakken met een plancha is niet alleen erg gezellig, maar ook gezonder, want je hebt minder vetstoffen nodig. Het leuke aan een plancha is haar veelzijdigheid. Vlees en vis bak je zelfs tegelijkertijd, zonder dat de smaken zullen vermengen. Of je kan verse groenten lekker grillen. Waarom geen brochette van scampi met spek? Zelfs het dessert bereid je moeiteloos op de plancha. Snij een ananas in schijfjes, laat ze karameliseren op de plancha en serveer met gesmolten chocolade en vanille-ijs. Heerlijk!
Inspiratie
Gegrilde courgette met ricotta en parmesaan
Pestoburgers (voor 4 burgers)
- 1 courgette, in de lengte in sneetjes gesneden
- Een potje ricotta
- Een zakje parmezaanse kaas
- Peper en zout
- Citroen
- Olijfolie
- 600 g gemengd gehakt
- 1 ajuin
- Een zakje parmezaanse kaas
- Verse basilicum
- Pijnboompitten
- Look
- Sla
- Tomaat
- 4 hamburgerbroodjes
Gerelateerde posts