De plancha: een zomer in zuiderse sferen

Zin in een alternatief voor de barbecue deze zomer? Met een plancha breng je je gasten meteen in zuiderse sferen. Je zult versteld staan van de veelzijdigheid en ontelbare voordelen van dit toestel.

Spanjaarden weten waarom

Als je al op vakantie bent geweest in Spanje, heb je ongetwijfeld de krijtborden met daarop ‘gambas a la plancha’ gezien. De plancha werd hier in de 19e eeuw uitgevonden. Sindsdien is de populariteit niet afgenomen. Daar zijn goeie redenen voor.

Of je nu een elektrische plancha gebruikt, of een op gas, ze warmt snel op en kan soms zelfs temperaturen tot 300° bereiken. Bovendien produceert een plancha geen vlammen of rook. Je drinkt dus zonder problemen het aperitief naast de plancha of plaatst het toestel gezellig in het midden van de tafel.

Veelzijdig bakken in openlucht

Bakken met een plancha is niet alleen erg gezellig, maar ook gezonder, want je hebt minder vetstoffen nodig. Het leuke aan een plancha is haar veelzijdigheid. Vlees en vis bak je zelfs tegelijkertijd, zonder dat de smaken zullen vermengen. Of je kan verse groenten lekker grillen. Waarom geen brochette van scampi met spek? Zelfs het dessert bereid je moeiteloos op de plancha. Snij een ananas in schijfjes, laat ze karameliseren op de plancha en serveer met gesmolten chocolade en vanille-ijs. Heerlijk!

Inspiratie

plancha_1
Plancha_2

Gegrilde courgette met ricotta en parmesaan

Pestoburgers (voor 4 burgers)

  • 1 courgette, in de lengte in sneetjes gesneden
  • Een potje ricotta
  • Een zakje parmezaanse kaas
  • Peper en zout
  • Citroen
  • Olijfolie
  • 600 g gemengd gehakt
  • 1 ajuin
  • Een zakje parmezaanse kaas
  • Verse basilicum
  • Pijnboompitten
  • Look
  • Sla
  • Tomaat
  • 4 hamburgerbroodjes
Snij de courgette in de lengte in sneetjes. Wrijf ze in met olijfolie en laat ze bruin grillen op de plancha.Meng ondertussen de ricotta met wat parmezaanse kaas en breng op smaak met peper zout en citroensap (voor de liefhebbers).Smeer het kaasmengsel op de sneetjes courgette en rol langzaam op. Serveer onmiddellijk bij het aperitief.
Maak eerst de hamburgers. Bak ajuin en look goudbruin in een pan en voeg dit met wat parmezaanse kaas toe aan het gehakt. Meng goed en maak er hamburgers van. Meng voor de pesto parmezaanse kaas, pijnboompitten, look, basilicum en wat olijfolie in een blender. Voeg olijfolie toe tot je een romige pesto hebt (niet te lopend maken!). Bak vervolgens de hamburgers op de plancha. Snij ondertussen de hamburgerbroodjes door en gril ze langzaam mee op de plancha. Leg een blad sla op het onderste deel van het broodje. Leg er een hamburger op, doe er pesto op, leg er een schijfje tomaat op en sluit af met de bovenkant van het broodje.

Gerelateerde producten


Gerelateerde posts