6 strijktips

1. Wat moet je vooraf weten?

Iron_4Welk soort water moet ik gebruiken?

Heel eenvoudig : kraantjeswater. Dit is zonder twijfel het beste water om mee te strijken. Als het water in je stad of gemeente veel kalk bevat, meng je best de helft met gedemineraliseerd water.

Gebruik nooit alleen gedemineraliseerd water. Dit kan schadelijk zijn voor je strijkijzer. Lees meer.

Op welke temperatuur moet ik strijken?

Sorteer je kledingstukken volgens type stof. Begin te strijken op de laagste temperatuur en verhoog geleidelijk de temperatuur om te eindigen met jeans en dikkere stoffen.

Wol, polyester en viscose: gemiddelde temperatuur  en matig stoomgebruik.

Katoen en linnen: hoge temperatuur op lichtjes vochtige kledingstukken

> Zijde: lage temperatuur op lichtjes vochtige kledingstukken, geen stoom  gebruiken.

 

2. Hoe strijk ik een hemd in 5 minuten?

Iron_6De  mouwen en de kraag zijn ongetwijfeld het moeilijkst om te strijken. Onze tips om valse plooien te vermijden:

Begin met de kraag: leg de hemdkraag volledig vlak op de strijkplank en strijk deze glad. Breng vervolgens de kraag in de juiste plooi en strijk glad.

Schouderpand: schuif het hemd over de strijkplank zodat het schouderpand op de punt van de strijkplank ligt. Zorg ervoor dat de naad van het schouderpand gelijkloopt met de strijkplank.

De mouwen: begin met de manchetten (zelfde principe als bij de kraag). Leg vervolgens de mouw op de strijkplank met de manchetopening naar boven. Om het je wat makkelijker te maken: schaf je een mouwplankje aan, dat bespaart je heel wat tijd én moeite!.

De voorkant: gebruik stoom om plooien te vermijden. Hoe meer stoom je gebruikt, hoe makkelijker je zal strijken. Schuif het hemd over het uiteinde van de strijkplank en begin bij het bovenste knoopsgat.

De achterkant: strijk het hemd van beneden naar boven en let op dat je geen hoekje vergeet.

 

3. Hoe strijk ik een broek ?

Iron_2Voor alle duidelijkheid: we spreken hier over een kostuumbroek.

> Stel de juiste strijktemperatuur in zoals aangeduid op het kledingetiket in de broek.

> Keer de broek binnenste buiten en strijk de zakken.

> Keer de broek opnieuw om, schuif de broeksband over het uiteinde van de strijkplank en strijk het gebied rond de broeksband glad.

 

> Ten slotte de broekspijpen en de fameuze plooi in het midden:

– Leg de broekspijpen op elkaar.

– Zorg ervoor dat de zijnaden in het midden liggen.

– Strijk eerst de onderste broekspijp met de plooi in het midden.

– Doe hetzelfde voor de andere broekspijp.

 

4. Hoe win ik tijd ?

Iron_5Heeft je wasmachine 10 verschillende wasprogramma’s? Maak er gebruik van! Elk wasprogramma is afgestemd op een bepaald type wasgoed en vergemakkelijkt het strijkwerk achteraf.

Neem bijvoorbeeld het programma “overhemden”:  de zwiersnelheid van dit wasprogramma is maximum 600 toeren/minuut. Als je de hemden uit de wasmachine haalt, zijn ze nog vochtig zodat ze vanzelf ontkreuken als je ze direct op een kapstok hangt.

Idem voor de droogkast: gebruik het juiste droogprogramma.

Extra weetje: laat het wasgoed niet te lang in de wasmachine of de droogkast zitten na het einde van het programma. Maak de wasmachine of droogkast zo snel mogelijk leeg. Je zal zien dat je de kledij veel makkelijker kan strijken.

 

5. Al gehoord van verticaal ontkreuken?

Iron_1Ideaal om gedragen kledij op te frissen of voor kledingstukken die al een tijdje in je kleerkast hangen.

Hang het kledingstuk op een kapstok en activeer de stoomknop (als je een stoomgenerator hebt). Hou het strijkijzer op voldoende afstand, zeker als het een delicate stof is.

 

6. Zorg goed voor je strijkijzerIron_3

Denk eraan om de watertank van je strijkijzer om de 10 strijkbeurten te reinigen. Ook de zool van je strijkijzer heeft regelmatig een schoonmaakbeurt nodig. Lees meer.

Merk je watervlekken op de grond tijdens het strijken? Het gaat om condenswater dat door je strijkplank loopt. Als je strijkt met een stoomstrijkijzer gebruik je namelijk meer stoom. Dat verspreidt zich in je plank en druppelt nadien op de grond. De oplossing: een antilekhoes.

Gerelateerde posts