Een week met de Dyson Cyclone V10 Absolute

Stofzuigen is niet bepaald mijn favoriete bezigheid. Zeker niet als ik constant de stekker moet uittrekken en weer insteken als ik naar een andere kamer ga. Om het mij wat makkelijker te maken, besloot ik om mezelf een draadloze steelstofzuiger cadeau te doen. Mijn keuze viel op de Cyclone V10 Absolute van Dyson, een merk dat zich wat stofzuigen betreft al lang niet meer hoeft te bewijzen. Zal hij erin slagen om mij de huishoudelijke taken wat aangenamer te maken? Het verdict lees je hier.

Wat zit er in de doos?

Het eerste wat mij opvalt als ik de doos van de Dyson Cyclone V10 Absolute open, is dat er zoveel accessoires zijn meegeleverd. Drie gemotoriseerde borstels waarvan één voor parket, een tapijtborstel en een miniborstel om vastgekoekt stof te verwijderen uit kleine ruimten. Er is ook een lange zuiger voor de plinten en een kleine borstel met soepele haren voor fragiele oppervlakken. En vergeet ook het muuroplaadstation en de lader niet.

Aan de slag

Eerst moet ik de Dyson Cyclone V10 Absolute uiteraard opladen. Volgens de gebruiksaanwijzing duurt dat 3,5 uur (vrij lang toch eigenlijk). Gelukkig is hij vóór het eerste gebruik al een beetje opgeladen zodat ik niet te lang moet wachten. Op de steel van de stofzuiger zit een lampje dat precies aangeeft hoeveel oplaadtijd er nog rest. Handig!
Tijd nu om de verschillende elementen van de stofzuiger in elkaar te zetten. Dat gaat probleemloos. Ik kan alles heel makkelijk vastklikken en weer losmaken. Ik beslis om eerst het tapijt aan te pakken. En kijk, het reservoir van de Dyson vult zich beetje bij beetje met allerhande vuil. Zijn zuigkracht verbaast me wel want om eerlijk te zijn heb ik vanmorgen mijn tapijt nog gestofzuigd met mijn oude sledestofzuiger. Ik dacht dus niet dat ik nog zoveel stof zou aantreffen in het reservoir. Eerste pluspunt: de Dyson Cyclone V10 Absolute heeft een uitstekende zuigkracht.

Nu de parketborstel. Tweede pluspunt: de stofzuiger is zeer hanteerbaar en makkelijk te verplaatsen. De borstel is voorzien van wieltjes die bijna 360° draaien. Hij volgt dus perfect al mijn bewegingen. En ik hoef de stofzuiger niet telkens uit het stopcontact te halen als ik naar een andere kamer ga.

Na een goed half uur onafgebroken stofzuigen, merk ik toch een eerste minpuntje: de stofzuiger is vrij zwaar. De motor van de Dyson V10 zit bovenaan, aan de steel, en na een tijdje begin ik dat toch te voelen aan mijn pols. En nog iets: de stofzuiger maakt vrij veel lawaai, vooral als hij op maximumvermogen draait. Maar vergeleken met mijn sledestofzuiger valt het nog wel mee.

Voor de zetels, plinten en meubels gebruik ik uiteraard de gepaste accessoires. Ook nu word ik aangenaam verrast door de zuigkracht. Na het stofzuigen van de zetel zie ik in het reservoir van de Dyson piepkleine dingetjes waarvan ik niet verwachtte dat ze in mijn zetel zouden zitten.

Na bijna een uur is mijn Dyson Cyclone V10 Absolute aan rust toe. Ik heb al die tijd kunnen stofzuigen zonder onderbreking. Wat de batterijautonomie betreft, laat hij alle andere modellen ver achter zich.

En wat met de filters? Het stofreservoir ledigen gaat heel makkelijk. Gewoon losklikken en het valt open zodat al het vuil eruit komt. Alles gebeurt in een handomdraai en ik moet het stof niet aanraken. Toch wel een voordeel als je allergisch bent.

Tot besluit

Je hebt het al begrepen: op de vraag “Zou je de Dyson Cyclone V10 Absolute aanbevelen aan een vriend?” antwoord ik volmondig ja. Je kunt er echt alle oppervlakken mee stofzuigen, van parket tot tegelvloer over tapijt, plinten en plafonds. En ook in de auto is hij erg handig. Hij heeft een grote batterijautonomie, hij is makkelijk te hanteren en te onderhouden … Kortom, hij is de investering meer dan waard.

 

Zin om deze steelstofzuiger te kopen?


Gerelateerde posts