Hoe je stofzuiger kiezen?

Ben je op zoek naar een nieuwe stofzuiger? Maar weet je niet goed waar je moet op letten om de beste keuze te maken? Geen probleem, wij zijn je gids!

dyson_dc-33-c-extra_8750564_2Een stofzuiger moet bovenal zeer efficiënt zijn

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is het niet de kracht van het toestel dat zijn efficiëntie bepaalt. Om de prestaties van een stofzuiger te evalueren, is het voldoende om het energielabel te bekijken. Dat geeft namelijk weer hoe goed een stofzuiger het stof wegneemt naargelang het type vloer. Zo kan je zien of een bepaalde stofzuiger uitgerust is om tapijt of harde vloer te stofzuigen. De efficiëntie bij het schoonmaken wordt weergegeven op een schaal tussen A en G (met A als meest efficiënt).

Daarnaast is er ook het dust pick-up rate. Dat geeft aan hoeveel stofdeeltjes worden opgezogen op een totaal van 100. Bijvoorbeeld, als een stofzuiger een DPU-rate heeft van 95%, betekent dat dat 95 stofdeeltjes op 100 opgezogen zijn. Hoe hoger het cijfer, hoe krachtiger de stofzuiger.

Een stofzuiger moet aangepast zijn aan je interieur… en aan jou!

20160323_large_01Moet je een groot oppervlak stofzuigen? Kies dan voor een stofzuiger met een grote capaciteit en een uitgebreide actieradius die groot genoeg is.

Heb je trappen? Heb je spierpijn? In dat geval opteer je best voor een licht en ergonomisch model, zoals een stofzuiger met handvat om hem gemakkelijk te transporteren of met een telescopische buis waarvan je de hoogte kunt regelen.

20160323_small_00Heb je last van allergieën? Dan heb je een stofzuiger met HEPA-filter nodig. Deze modellen filteren de lucht in de kamer, die vaak meer vervuild is dan men zou denken. Bekijk ook het energielabel. Dat geeft de filterkwaliteit van de stofzuiger weer. De stofzuigers met energieklasse A bieden je de beste prestaties op gebied van stofdichtheid, filtratie en kwaliteit van de zakken.

Ben je niet vaak thuis? Heb je een hekel aan stofzuigen? Een robotstofzuiger doet het werk in jouw plaats, zelfs als je niet thuis bent!

Een stofzuiger moet ecologisch zijn 

Om te weten hoeveel energie een stofzuiger verbruikt bekijk je best het energielabel. Je vindt er het verbruik in kWh op.

20160323_small_04Een stille stofzuiger is beter

Vermijd dat je compleet doof wordt nadat je gestofzuigd hebt en kies voor een stofzuiger die bijna stil werkt. Meer en meer modellen zijn uitgerust met een verbeterde isolatie en produceren minder dan 80 dB. Vergeet niet: 3 keer minder decibel op een stofzuiger is twee keer minder lawaai voor jou.

Met of zonder zak?

Beide modellen zijn even efficiënt. Een stofzuiger zonder zak is beter voor je portemonnee, aangezien je niet moet investeren in stofzakken. Maar je moet hem dan wel regelmatig leegmaken en kuisen. Wil je een minder strikte oplossing, dan kies je best voor een stofzuiger met zak. Gemakkelijker, maar niet zo zuinig voor je portemonnee.

Een draadloze stofzuiger, voor een totaalcomfort

Geef toe: de kabel van je stofzuiger die continu in de knoop geraakt, dat gaat op je zenuwen werken. Er bestaat echter een oplossing: stofzuigers zonder draad, die je een totale vrijheid bieden. Qua autonomie kunnen ze tot 40 minuten werken. Erg handig!

Gerelateerde posts