IFA Berlijn 2018: ‘AI’ verovert de grootste elektronicabeurs van Europa

De grootste trend van 2018 in de elektronicawereld is zonder twijfel AI. Intussen kan je zelfs smartphones kopen die gebruik maken van de technologie. Ook hier, op de elektronicabeurs IFA in Berlijn, worden we van alle kanten bekogeld met AI-toepassingen. De openingskeynote van LG op IFA stond vandaag dan ook volledig in het teken van AI. Maar wat is AI eigenlijk? En waarvoor kan het nuttig zijn in ons dagelijks leven?

Wat is AI?

AI staat voor artificial intelligence of kunstmatige intelligentie. Kort gezegd, gaat het om computersystemen die intelligent gedrag vertonen. Informatie wordt verzameld en verwerkt, en op basis daarvan worden beslissingen genomen. Zo kan je met een machine het menselijk denken proberen te simuleren. Dit kan door algoritmes die op voorhand geschreven werden door een programmeur, maar dit kan ook veel complexer worden.

Een belangrijke toepassing van AI is machine learning. Deze systemen bouwen kennis op door de informatie die ze ontvangen. Hoe meer informatie verwerkt wordt, hoe beter het systeem kan worden in het vinden van patronen. Zo kan het systeem steeds sneller en nauwkeuriger ‘denken’. Zoals de naam verraadt, zijn deze systemen dus in staat om zelfstandig bij te leren en beslissingen te nemen.

Waar kom je AI vandaag al tegen?

Personen herkennen op foto’s en video’s: denk maar aan die scènes in misdaadfilms waar de computer de ‘bad guy’ herkent op beelden van een beveiligingscamera. Dankzij AI-toepassingen kan dit véél sneller en nauwkeuriger dan wanneer iemand manueel alle beelden zou moeten controleren. Maar ook wanneer je jouw eigen iPhone X ontgrendelt via gezichtsherkenning, is AI aan het werk.

Online fraudedetectie: ooit al een mail van de bank gekregen over een verdachte transactie op je kredietkaart? Ook hier is een intelligent systeem aan het werk dat alle transacties analyseert en ze met grote nauwkeurigheid kan klasseren als verdacht of niet.

Gaming: in steeds meer games hebben jouw speelstijl, gewoontes en beslissingen invloed op de reacties van andere personages. Zo geniet elke speler van een persoonlijke ervaring, en wordt de game nog realistischer.

Muziek- en video-aanbevelingen: diensten zoals Spotify raden je muziek aan op basis van je interesses. Slimme algoritmes berekenen welke muziek je waarschijnlijk zal interesseren.

Nest thermostaat: deze slimme thermostaat hoef je niet in te stellen. Via verschillende sensoren en de locatie van je smartphone, leert hij jouw routines en temperatuurvoorkeuren. Zo wordt de temperatuur lager gezet wanneer je het huis verlaat, of licht het schermpje op wanneer je de kamer binnenkomt.

Virtuele persoonlijke assistenten: steeds meer smartphones, computers, luidsprekers en tv’s hebben een slimme assistent ingebouwd, die je met je stem kan bedienen. Denk bijvoorbeeld aan de Google Home. Deze systemen verzamelen en analyseren informatie van de gebruikers, om je vragen in de toekomst beter te herkennen en meer relevante antwoorden te kunnen bieden.

Wat is het nut van AI in onze smartphones?

Verschillende smartphones maken al gebruik van AI om betere prestaties te leveren of extra functies mogelijk te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar deze toepassingen bestaan vandaag al:

  • Fotografie: jouw smartphone herkent wat je precies gaat fotograferen, om zo de instellingen van de camera aan te passen. Zo verlies je geen tijd door manueel een scène te selecteren, en mis je geen enkel moment.
  • Energiebesparing: door jouw smartphonegebruik te analyseren en te voorspellen, kan je smartphone efficiënter en ook zuiniger werken. Zo gaat je batterij weer wat langer mee. Deze functie zal ook deel uitmaken van het nieuwe Android Pie (9.0) besturingssysteem.
  • Vertalingen: AI kan ingeschakeld worden om sneller tekst en spraak te vertalen. Zo kan een vertalingsapp je uit de nood helpen in het buitenland, zelfs zonder internetverbinding.
  • Suggesties op maat: op basis van jouw acties, kan je smartphone voorspellen wat je op dat moment wil zien. Zo krijg je bijvoorbeeld de suggestie om verder te luisteren naar je laatste playlist, wanneer je jouw oortjes opnieuw verbindt met je smartphone. Ook deze functie zal deel uitmaken van Android Pie.

De meeste AI-toepassingen vragen echter zoveel berekeningen, dat deze vaak worden uitgevoerd op krachtige computers of servers. Thuis, voor je slimme luidspreker of tv, is dit de ideale oplossing. Zij sturen via een stabiele internetverbinding de berekeningen door naar de cloud. Je smartphone is natuurlijk een ander verhaal. Een slechte verbinding zou ervoor zorgen dat de toepassingen die AI gebruiken, veel te traag of zelfs niet meer werken. Zo zouden je slimme camera-instellingen plots niet meer werken wanneer je mobiele verbinding wegvalt.

Daarom worden steeds meer smartphones gelanceerd met een NPU of neural processing unit ingebouwd. Deze zorgt ervoor dat je toestel zelf de nodige berekeningen kan doen voor je AI-toepassingen, en je dus niet langer afhankelijk bent van je internetverbinding. Kan een smartphone zonder NPU deze berekeningen dan niet uitvoeren? Toch wel, maar de snelheid van de berekeningen ligt veel lager, wat terug zorgt voor extra vertraging.

Moet ik upgraden naar een smartphone met NPU?

De toepassingen voor smartphones met een NPU zijn momenteel nog relatief beperkt. AI-toepassingen kunnen voor een vlotte en meer gepersonaliseerde ervaring zorgen bij het gebruik van je toestel. Deze voordelen zullen natuurlijk verschillen voor elke gebruiker.

Maar dit kan snel veranderen, aangezien deze AI-toepassingen eigenlijk enkel software zijn. Een update naar Android 9.0 bijvoorbeeld, zal al verschillende nieuwe AI-functies toevoegen. Als je vandaag dus kiest voor een smartphone met NPU-chip, zit je meteen goed voor de AI-toepassingen die de komende maanden en jaren worden gelanceerd.

Huawei kondigde net op IFA aan dat zij op 16 oktober de Mate 20 Pro-smartphone zullen lanceren met een splinternieuw type processor die ontworpen werd voor AI-toepassingen. Geen zin om te wachten? Koop vandaag al de Huawei P20 ProHonor 10 of iPhone X en geniet meteen van de voordelen van AI.

 

Gerelateerde posts