5 goede redenen om je dampkap te vervangen

Is het tijd voor een nieuwe dampkap in je keuken? 5 belangrijke troeven moet je zeker in je achterhoofd houden wanneer je een dampkap koopt. Wij sommen ze even voor je op!

1. Stille werking

20151105_Dampkap_Bis_02
Het geluid van een dampkap kan storend zijn, zeker als je een open keuken hebt. Wist je dat als een dampkap 3 decibel minder geluid maakt, ze twee maal stiller werkt? Wat maakt van een dampkap, een stille dampkap?

 • geluidsdempingssystemen
 • een geïsoleerde ventilator
 • een stille motor
 • een motor die je ergens anders kunt plaatsen

Ook dampkappen met een randafzuiging hebben doorgaans ook een stillere motor.

 

2. Efficiënt

20151105_Dampkap_Bis_0620151105_Dampkap03

 • Grootte: kies voor een dampkap die breder is dan de kookplaat omdat de stoom niet recht naar boven gaat. Tel 30 cm bij de breedte van het kookvlak (15 cm langs beide zijden).
 • Randafzuiging: dampkappen met een randafzuiging filteren meer vet uit de kookdampen dan die met een centrale afzuiging. Zo wordt 95% van de dampen opgezogen.
 • Na-ventilatie: de dampkap schakelt zichzelf uit 10 minuten nadat je gestopt bent met koken. Voldoende tijd dus om de laatste kookgeuren te verwijderen.
 • Kringloopwerking: woon je in een appartement of heb je geen directe afvoer naar buiten? Kies voor een dampkap met kringloopwerking of hercirculatie. Het voordeel? Je dampkap heeft geen afvoer naar buiten nodig. Bovendien vermijd je dat de kookgeuren van je buren je woning binnendringen.

 

3. Energiezuinig

Kies naast een energiezuinige motor ook voor een toestel met hoge afzuigcapaciteit. Hierdoor moet de dampkap niet op volle kracht functioneren en moet de motor minder moeite doen. Het resultaat? Een laag energieverbruik! Er bestaan nog andere energiezuinige oplossingen:

20151105_Dampkap_Bis_05
 • Led-verlichting: geniet van een duurzame verlichting en een uitstekend zicht op je werkblad en kookpotten.
 • Kringloopwerking: behoud in de winter de temperatuur in de keuken door gebruik te maken van een dampkap met kringloopwerking in plaats van luchtafvoer.
 • Autostopfunctie: de dampkap schakelt zich automatisch uit als je gedurende een bepaalde tijd niets verandert aan de stand van de dampkap.

 

4. Onderhoudsvriendelijk

Maak het jezelf gemakkelijk met een onderhoudsvriendelijke dampkap. Reinig de metalen vetfilters heel gemakkelijk in de vaatwasser. Verkies je een koolstoffilter? Verwijder hem eenvoudig en steek er gewoon een nieuwe in.

20151105_Dampkap0420151105_Dampkap_Bis_07

 

5. Passend bij jouw keuken

Kies voor een ontwerp dat perfect in je keuken past. Voor elke keukenstijl bestaat er een oplossing. Aan jou de keuze!

20151105_Dampkap_Bis_04

Een nieuwe dampkap kiezen? Vind ze in enkele stappen dankzij onze adviesmodule of bekijk onze video.

 

Gerelateerde posts