De must sees vanop de CES-beurs van 2019

Zin om de trends van 2019 nu al te ontdekken? Wij stellen je graag enkele nieuwe technologieën en toestellen voor vanop de CES-beurs in Las Vegas. Futuristische gadgets, maar ook snufjes in de afdelingen tv, gaming en multimedia. Here we go!

LG OLED R: een oprolbare tv

Een tv die verdwijnt wanneer je ze niet gebruikt? Een droom en die heeft LG nu waargemaakt met een oprolbare tv. Met een druk op de knop verdwijnt het OLED-scherm terug in de voet van het toestel. It’s magic ;) In de voet zit ook een soundbar die je kan gebruiken om muziek af te spelen, zelfs als de televisie weggerold is.

8K-tv in de spotlight

Zowel LG als Sony komen dit jaar op de proppen met een 8K OLED-tv. En Samsung stelt een nieuwe 8K QLED-tv voor.  

Denk je: da’s fijn, maar 8K-beelden zijn nog schaars. Wel, dankzij geavanceerde upscaling-technieken worden alle beelden in een lagere kwaliteit ook opgetrokken naar 8K-resolutie. Het voordeel? Altijd haarscherpe beelden, ook wanneer je van dichtbij naar een enorm tv-scherm kijkt van bijvoorbeeld 85 inch. Er komen zelfs modellen met een schermdiagonaal van 98 inch (249 cm)!

Leuk weetje voor Apple-gebruikers: verschillende grote merken, waaronder Samsung, LG en Sony, zullen dit jaar voor het eerst Apple Airplay 2, Apple Homekit en/of iTunes integreren in hun tv’s. Zo stream je eenvoudig van je iPhone of iPad naar je tv, of bedien je jouw tv-toestel via Siri. Handig!

Deze nieuwe tv’s ondersteunen ook als eerste de HDMI 2.1 standaard. Naast ondersteuning voor 8K-beelden, is HDMI 2.1 ook compatibel met hoge framerates (HFR) tot 120 beelden per seconde, en een variabele refresh rate (VRR). Zo geniet je van supervloeiende beelden, ook tijdens het gamen! En dankzij eARC stuur je Dolby Atmos-geluid van je tv door naar je homecinema of soundbar.

Goed nieuws voor gamers

De nieuwe NVIDIA GeForce RTX grafische kaarten zullen dit jaar ook beschikbaar zijn in sommige gaming-laptops. Net zoals bij de desktopversie, ondersteunen deze realtime ray tracing. Deze technologie zorgt voor nog meer realistische beelden bij compatibele games. Het paradepaardje RTX2080 is maar liefst dubbel zo snel als een PlayStation 4 Pro, en krachtiger dan de desktopversie van de GTX1080, het vorige topmodel. Maar ook de RTX2060 is al 1,6 keer sneller dan de PS4 Pro, en dus een perfecte keuze.

Verwacht je maar aan laptops met superkrachtige grafische kaarten in de komende maanden. MSI lanceert zelfs eind januari al nieuwe laptops met een RTX-kaart!

Slimme assistenten in de afdeling multimedia

Spraakassistenten zoals Google Assistant en Amazon Alexa vinden naar steeds meer toestellen in huis hun weg. Zo hebben de nieuwe Samsung tv’s hun eigen ingebouwde assistent Bixby, maar kan je ze ook bedienen via Google Assistant en Amazon Alexa op een van je andere apparaten.

LG en JBL stellen dan weer soundbars voor waar de Google spraakbediening is ingebouwd. En er komen ook meer slimme speakers met een ingebouwd scherm. Ideaal om het weerbericht of instructies voor een recept te tonen!

Zelfs in de badkamer doen deze assistenten hun intrede. Dit geeft futuristische beelden, zoals de spiegel die je agenda voor de dag overloopt. Of wat dacht je van een douchekraan die je met je stem bedient? Een keukenkraan die je een exacte hoeveelheid water kan vragen?

En buitenshuis? Steeds meer draadloze hoofdtelefoons en oortjes ondersteunen ook deze slimme assistenten. Zo vraag je tijdens het fietsen of wandelen je favoriete liedjes aan, zonder je smartphone te moeten nemen. Het goede nieuws is dat ook bestaande producten updates krijgen. Zo zal de Sony WH-1000XM3 hoofdtelefoon binnenkort naast de Google Assistant ook Amazon Alexa ondersteunen.

Een trend die in 2019 blijft groeien: true wireless earbuds

Over oortjes gesproken… True wireless earbuds zoals de Swingson True zijn aan een opmars bezig. Deze oordopjes zijn compact en dus superhandig om overal mee te nemen. Gedaan met lastige snoeren die verstrengeld raken of je storen tijdens het sporten. De meeste modellen worden geleverd met een handig opbergdoosje waarmee je de oortjes ook onderweg kan opladen.

Nog enkele nieuwigheden die in het oog springen

  • De geconnecteerde oven van Whirlpool, met een transparant scherm ingebouwd in de deur.
  • De eerste smartphone met een plooibaar display. Klap je smartphone open en gebruik hem als tablet.
  • De eerste smartphones met 5G komen eraan. Al is het nog even wachten tot het 5G-netwerk zal uitgerold zijn…

Sommige van de voorgestelde producten blijven enkel concepten en zullen misschien nooit te koop zijn. Gelukkig geldt dit niet voor alle apparaten : de meeste toppers kan je binnen enkele maanden in huis halen!

Wat denk je van al die nieuwe snufjes? Vind je het magisch of ben je ontgoocheld door de nieuwigheden vanop de CES-beurs 2019?

Gerelateerde posts