OLED VS. QLED: de slag om de schermen

Een tijdje geleden zwaaiden OLED-tv’s nog de plak over het televisielandschap. Nu lijkt de nieuwere QLED-technologie die alleenheerschappij uit te dagen. Maar welke van de twee technologieën levert nu effectief de beste kijkervaring? Hoog tijd om de belangrijkste verschillen tussen de twee even op een rij te zetten.  

 

OLED

QLED

Hoe het werkt

In het scherm wordt een laag polymeer geplaatst tussen een positief en een negatief geladen elektrode. Wanneer er stroom door de laag gestuurd wordt, licht de elektrode op. In het scherm worden tussen de LED-achtergrondverlichting en het LCD-paneel unieke nanokristallen of quantum dots ingebouwd om kleuren nauwkeuriger te kunnen weergeven.
 

Zwartwaarden

 

Eén OLED heeft de grootte van een pixel. Het licht wordt dus voor elke pixel apart geregeld. Als de pixel zwart moet zijn, blijft de LED volledig uit – en dus volledig zwart. QLED gebruikt nog steeds achtergrondverlichting. Hoe geavanceerd de LED’s ook zijn, er blijft licht opduiken op plaatsen waar volledig zwart gewenst is.
 

Helderheid

 

OLED geeft iets minder helderheid dan QLED, maar omdat het totale contrast van OLED hoger is door de perfecte zwartweergave, is er bij OLED soms minder helderheid nodig om hetzelfde effect te bereiken. Door de quantum dots krijgt de helderheid van de LED een boost. Bovendien geeft QLED alle kleuren weer, onafhankelijk van het helderheidsniveau. Vooral in een verlichte kamer worden kleuren zo mooier weergegeven.
 

Responstijd

 

De responstijd van een OLED-paneel is ongezien. Het reageert tot maar liefst duizend keer sneller dan een standaard LED-scherm. De quantum dots in het QLED-scherm worden in groepen opgelicht en het licht moet door het LCD-paneel dringen, wat de responstijd vertraagt.

Oled in de praktijk

De Philips OLED+ 903 4K UHD Android TV beschikt over een P5-beeldverwerkingsengine en geluid van Bowers & Wilkins. De kleuren zijn levensecht, het beeld scherper dan ooit, de audio betoverend. En bewegingen zijn zo vloeiend dat je objecten nooit uit het oog verliest, hoe snel het beeld ook gaat. Met Philips Ambilight krijgen films en games extra diepte, je muziek krijgt een eigen lichtshow en het scherm voelt groter dan het eigenlijk is. De intelligente LED’s aan de randen van de tv schijnen de kleuren op het scherm in realtime naar de muren en de rest van de ruimte. Het resultaat: een perfect afgestemde sfeerverlichting en een nog meer meeslepende kijkervaring.

Oled TV, Android TV, 4K UHD, Philips OLED+ 903 4K UHD, P5-beeldverwerkingsengine, Bowers & Wilkins, Philips Ambilight

Qled in de praktijk

Het beeld van de Samsung Q90R is zo realistisch dat het lijkt alsof je er zelf bij bent. De Precision Black Ultimate garandeert fantastische zwartwaardes, terwijl de Direct Full Aray, Ultra Black Elite en Quantum HDR 2000 het beeld pas écht laten schitteren. Dankzij het extra grote scherm en meer dan een miljard kleuren is de kijkervaring levensecht. Bovendien kan je al je apparaten aansturen met één afstandsbediening en je tv spraakcommando’s geven. De Q90R is volledig afgewerkt in metaal en gaat naadloos op in je interieur. De Ambient Mode past zich aan aan de omgeving en zorgt ervoor dat je nooit nog naar een groot zwart vlak hoeft te kijken.

Samsung Q9F, Qled tv, Precision Black Ultimate, Direct Full Aray, Q Contrast Elite, HDR 10+, spraakcommando's, Ambient Mode

Op zoek naar meer informatie over onze producten? Je vindt er alles over in de digitale versie van ons Vanden Borre Magazine!

Gerelateerde posts