Voor jou getest: de KitchenAid 5KSM175PSECA

Een van mijn grootste passies is koken. Uren kan ik achter mijn fornuis staan om heerlijke kleine gerechtjes te bereiden. Ik was dan ook heel blij toen ik enkele dagen geleden de kans kreeg om de KitchenAid 5KSM175PSECA uit te testen. Op papier lijkt deze patisserierobot de ideale keukenhulp. Maar is hij dat ook in de praktijk?  Je leest het hieronder.

Mijn eerste indrukken

Al bij het uitpakken smelt ik helemaal voor het prachtige design van de KitchenAid 5KSM175PSECA. Helemaal vintage, de pure jaren 50-stijl! En ook de kleur vind ik heel mooi. Is rood niet echt je kleur? Geen paniek want zoals zoveel apparaten van KitchenAid is deze keukenrobot in verschillende kleuren verkrijgbaar. Groen, blauw, roomkleurig, zwart, zilvermetaal … Aan jou de keuze! De keukenrobot is vrij zwaar, hij is immers gemaakt van gegoten metaal. Maar dat betekent ook dat hij stevig en robuust is. Met andere woorden: we hebben hier te maken met een luxeproduct.

Even kijken naar de accessoires. De KitchenAid 5KSM175PSECA wordt geleverd met een kom van roestvrij staal en een inhoud van 4,8 L (om je een idee te geven: je kan er ongeveer 1 kg bloem in kwijt en een tiental eiwitten mee opkloppen), nog een kleinere kom, een draadklopper, een platte klopper, een kneedhaak en een antispat schenkdeksel. Genoeg basisaccessoires dus om al heel wat recepten klaar te maken, zowel zoete als hartige: gistdeeg, taartdeeg, briochedeeg, pizzadeeg of gewoon mayonaise.

Maar wil je dat hij je helpt bij echt al je bereidingen? Geen probleem! KitchenAid heeft nog veel meer accessoires, al moet je die helaas wel extra kopen. Enkele voorbeelden: een pastamachine, een citruspers, een sapcentrifuge, een vleesmachine en een kaasrasp. Je merkt het al, met de KitchenAid 5KSM175PSECA kan je letterlijk alles doen. En last but not least, al deze accessoires kunnen gewoon in de vaatwasser.

En het gebruik?

Ik besloot om voor deze eerste test eenvoudig pizzadeeg te maken. Daarvoor heb ik dus de klopper en de kneedhaak nodig. Handig: je kan de accessoires heel makkelijk op de keukenrobot bevestigen. Gewoon de hendel neerhalen, de kop van de robot omhoog zetten, het accessoire op de juiste as vastklikken, even draaien en de bevestigingsschroef vastdraaien. En de kom? Die zet je gewoon op haar sokkel en geef je een kwartdraai. Met het ergonomische handvat is dat heel makkelijk.

Ook de robot aanzetten is kinderspel. Hij heeft geen ontelbare knoppen, dus is hij heel makkelijk te gebruiken. Ik had zelfs geen gebruiksaanwijzing nodig om te weten hoe ik hem moet bedienen. Concreet is hij voorzien van een snelheidshendel met de snelheden 1, 2, 4, 6, 8 en 10 (dus geen ‘tussensnelheden’). Zijn vermogen lijkt misschien wat laag (slechts 300 Watt) maar de KitchenAid 5KSM175PSECA heeft een motor met directe aandrijving die ervoor zorgt dat er geen vermogen verloren gaat.

Eenmaal in werking maakt hij planetaire bewegingen zodat alle ingrediënten keurig worden vermengd. En ook handig: geen enkel ingrediënt blijft aan de wanden kleven. Na enkele minuten merk ik dat hij een beetje warm aanvoelt, maar volgens de gebruiksaanwijzing is dat volkomen normaal en kan ik hem zonder probleem verder gebruiken. In amper enkele minuten is mijn pizzadeeg klaar en ziet het er precies uit zoals ik het wil. Ik hoef het enkel nog even te laten rusten in de koelkast.

Besluit

Je merkt het, ik ben helemaal fan van mijn KitchenAid keukenrobot. Toegegeven, goedkoop is hij niet maar hij is de investering meer dan waard. Niet voor niets is hij de keukenrobot die wordt gebruikt door de meeste patissiers 😉

Gerelateerde posts