Home    Beeld & Geluid    OLED VS. QLED: de slag om de schermen

OLED VS. QLED: de slag om de schermen

Een tijdje geleden zwaaiden OLED-tv’s nog de plak over het televisielandschap. Nu lijkt de nieuwere QLED-technologie die alleenheerschappij uit te dagen. Maar welke van de twee technologieën levert nu effectief de beste kijkervaring? Hoog tijd om de belangrijkste verschillen tussen de twee even op een rij te zetten.
Door Vanden Borre Magazine

door | 3 januari

 

OLED

QLED

Hoe het werkt In het scherm wordt een laag polymeer geplaatst tussen een positief en een negatief geladen elektrode. Wanneer er stroom door de laag gestuurd wordt, licht de elektrode op. In het scherm worden tussen de LED-achtergrondverlichting en het LCD-paneel unieke nanokristallen of quantum dots ingebouwd om kleuren nauwkeuriger te kunnen weergeven.

 

Zwartwaarden

 

Eén OLED heeft de grootte van een pixel. Het licht wordt dus voor elke pixel apart geregeld. Als de pixel zwart moet zijn, blijft de LED volledig uit – en dus volledig zwart. QLED gebruikt nog steeds achtergrondverlichting. Hoe geavanceerd de LED’s ook zijn, er blijft licht opduiken op plaatsen waar volledig zwart gewenst
Helderheid OLED geeft iets minder helderheid dan QLED, maar omdat het totale contrast van OLED hoger is door de perfecte zwartweergave, is er bij OLED soms minder helderheid nodig om hetzelfde effect te bereiken. Door de quantum dots krijgt de helderheid van de LED een boost. Bovendien geeft QLED alle kleuren weer, onafhankelijk van het helderheidsniveau. Vooral in een verlichte kamer worden kleuren zo mooier weergegeven.

 

Responstijd

 

De responstijd van een OLED-paneel is ongezien. Het reageert tot maar liefst duizend keer sneller dan een standaard LED-scherm. De quantum dots in het QLED-scherm worden in groepen opgelicht en het licht moet door het LCD-paneel dringen, wat de responstijd vertraagt.

Oled in de praktijk

De Philips OLED 4K 65 inches beschikt over een P5 Perfect Picture Engine en een Virtual surroundgeluid. De kleuren zijn levensecht, het beeld scherper dan ooit, de audio betoverend. En bewegingen zijn zo vloeiend dat je objecten nooit uit het oog verliest, hoe snel het beeld ook gaat. Met Philips Ambilight krijgen films en games extra diepte, je muziek krijgt een eigen lichtshow en het scherm voelt groter dan het eigenlijk is. De intelligente LED’s aan de randen van de tv schijnen de kleuren op het scherm in realtime naar de muren en de rest van de ruimte. Het resultaat: een perfect afgestemde sfeerverlichting en een nog meer meeslepende kijkervaring.
Oled TV, Android TV, 4K UHD, Philips OLED+ 903 4K UHD, l'image P5, son Bowers & Wilkins, Philips Ambilight

Qled in de praktijk

Het beeld van de Samsung QLED Q800T is zo realistisch dat het lijkt of je er middenin staat. De kleuren ogen fantastisch en ongezien nauwkeurig dankzij de 8K-resolutie en de 33 miljoen pixels in elk beeld. De Quantum Processor van Samsung maakt het allemaal nog subliemer. Dankzij het extra grote scherm en meer dan een miljard kleuren ziet alles er meer dan levensecht uit. Bovendien kan je al je apparaten bedienen met één afstandsbediening en je TV gewoon vertellen wat hij moet doen dankzij de spraakbediening. Het geluid van de Q800T TV volgt de actie op het scherm dankzij de nieuwe Object Tracking Sound-technologie en de extra speakers boven je TV. Sportwedstrijden of films kan je vanuit alle hoeken bekijken dankzij Ultra Viewing Angle.

Samsung Q9F, Qled tv, Precision Black Ultimate, Direct Full Aray, Q Contrast Elite, HDR 10+, Ambient Mode

Vraag het aan Vanden Borre!

Een Smart TV aansluiten op je draadloos netwerk, speakers installeren, multimedia apps configureren … Kan je best wel wat hulp gebruiken bij het installeren van je nieuwe TV? Ook daarvoor kan je rekenen op onze TV-service.

 

Hoe het werkt

OLED In het scherm wordt een laag polymeer geplaatst tussen een positief en een negatief geladen elektrode. Wanneer er stroom door de laag gestuurd wordt, licht de elektrode op.
QLED In het scherm worden tussen de LED-achtergrondverlichting en het LCD-paneel unieke nanokristallen of quantum dots ingebouwd om kleuren nauwkeuriger te kunnen weergeven.
 

Zwartwaarden

OLED Eén OLED heeft de grootte van een pixel. Het licht wordt dus voor elke pixel apart geregeld. Als de pixel zwart moet zijn, blijft de LED volledig uit – en dus volledig zwart.
QLED QLED gebruikt nog steeds achtergrondverlichting. Hoe geavanceerd de LED’s ook zijn, er blijft licht opduiken op plaatsen waar volledig zwart gewenst
 

Helderheid

OLED OLED geeft iets minder helderheid dan QLED, maar omdat het totale contrast van OLED hoger is door de perfecte zwartweergave, is er bij OLED soms minder helderheid nodig om hetzelfde effect te bereiken.
QLED Door de quantum dots krijgt de helderheid van de LED een boost. Bovendien geeft QLED alle kleuren weer, onafhankelijk van het helderheidsniveau. Vooral in een verlichte kamer worden kleuren zo mooier weergegeven.
 

Responstijd

OLED De responstijd van een OLED-paneel is ongezien. Het reageert tot maar liefst duizend keer sneller dan een standaard LED-scherm.
QLED De quantum dots in het QLED-scherm worden in groepen opgelicht en het licht moet door het LCD-paneel dringen, wat de responstijd vertraagt.

Oled in de praktijk

De Philips OLED+ 903 4K UHD Android TV beschikt over een P5-beeldverwerkingsengine en geluid van Bowers & Wilkins. De kleuren zijn levensecht, het beeld scherper dan ooit, de audio betoverend. En bewegingen zijn zo vloeiend dat je objecten nooit uit het oog verliest, hoe snel het beeld ook gaat. Met Philips Ambilight krijgen films en games extra diepte, je muziek krijgt een eigen lichtshow en het scherm voelt groter dan het eigenlijk is. De intelligente LED’s aan de randen van de tv schijnen de kleuren op het scherm in realtime naar de muren en de rest van de ruimte. Het resultaat: een perfect afgestemde sfeerverlichting en een nog meer meeslepende kijkervaring.
Oled TV, Android TV, 4K UHD, Philips OLED+ 903 4K UHD, l'image P5, son Bowers & Wilkins, Philips Ambilight

Qled in de praktijk

Het beeld van de Samsung Q90R is zo realistisch dat het lijkt alsof je er zelf bij bent. De Precision Black Ultimate garandeert fantastische zwartwaardes, terwijl de Direct Full Aray, Ultra Black Elite en Quantum HDR 2000 het beeld pas écht laten schitteren. Dankzij het extra grote scherm en meer dan een miljard kleuren is de kijkervaring levensecht. Bovendien kan je al je apparaten aansturen met één afstandsbediening en je tv spraakcommando’s geven. De Q90R is volledig afgewerkt in metaal en gaat naadloos op in je interieur. De Ambient Mode past zich aan aan de omgeving en zorgt ervoor dat je nooit nog naar een groot zwart vlak hoeft te kijken.
Samsung Q9F, Qled tv, Precision Black Ultimate, Direct Full Aray, Q Contrast Elite, HDR 10+, Ambient Mode

Op zoek naar meer informatie over onze producten? Je vindt er alles over in de digitale versie van ons Vanden Borre Magazine!

Onze tv’s:

In hetzelfde thema

Voor jou getest: de NIKON Z6 ii-systeemcamera

Voor jou getest: de NIKON Z6 ii-systeemcamera

Deze maand heb ik de kans gekregen om de Nikon Z6 ii met standaardlens en adapter uit te proberen. Deze Full Frame-systeemcamera is de perfecte opvolger van mijn klassieke spiegelreflexcamera! Waarom? Check mijn bevindingen over deze systeemcamera van Nikon.Wat zit er...

Een DAB+ radio waarmee je stralend wakker wordt

Een DAB+ radio waarmee je stralend wakker wordt

Als je dan toch uit de veren moet, kan je het even goed op een leuke manier doen. De kristalheldere klank van een DAB+ wekkerradio kan alvast helpen om de pijn van het opstaan te verzachten. Of voel je meer voor een DAB+ radio in je keuken of voor een toestel dat je...

Vind de digitale camera die bij jou past

Vind de digitale camera die bij jou past

Er bestaan intussen heel wat verschillende types analoge en digitale fototoestellen. We zetten even alle digitale soorten op een rij, zodat je weet naar welke modellen moet uitkijken als jij straks de perfecte camera zoekt om die mooie zomer vast te leggen...