Home    Beeld & Geluid    Alle verschillende schermtechnologieën op een rijtje

Alle verschillende schermtechnologieën op een rijtje

Ben je van plan om een nieuwe tv te kopen? Top! Geraak je niet wijs uit de verschillende schermtechnologieën? Lcd, edge-led, full-led, mini-led, micro-led, QLED, oled … Wij leggen je alles in detail uit en brengen alle pro’s en contra’s naar voren.

Door Shana

door | 27 mei | Beeld & Geluid

1) Lcd-schermen

LCDEen lcd-tv gebruikt kleine ledlampjes voor de achtergrondverlichting (‘backlight’). Deze leds verlichten het lcd-scherm (Liquid Cristal Display) dat er vlak voor is geplaatst. De kristallen in het lcd-scherm geven zo de daadwerkelijke beelden en kleuren van het programma of de film weer, maar geven zelf geen licht af.

Een speciale laag achter de leds verdeelt het licht gelijkmatig over het scherm. Als dit niet goed gebeurt, kunnen sommige delen van het scherm wat helderder zijn dan andere delen. Dit heet ‘clouding’. Of het is mogelijk dat er meer licht langs de randen van de tv te zien is, dat noemt ‘backlight bleeding’. Dat heeft te maken met de constructie van de tv, waarbij er onbedoeld licht ontsnapt langs de rand.

  • Edge led

Bij een edge-led-tv gebruiken de fabrikanten een achtergrondverlichting waarbij de ledlampjes alleen in de randen van het scherm zitten. Daardoor zijn deze tv’s vaak zeer dun. De leds schijnen dus niet rechtstreeks naar de kijker, maar schijnen in de light guide plate die het licht verdeelt over het volledige scherm.

Sommigen tv’s gebruiken enkel leds onderaan, anderen gebruiken leds boven- en onderaan, of link en rechts. Omdat de ledlampjes hard genoeg moeten schijnen om heel het scherm te verlichten, kan er soms wel een probleem opduiken zoals ‘headlighting’ (ook genaamd ‘flashlighting’). Dan kan je soms een lichte schijn zien wanneer het scherm eigenlijk donker moet zijn.

Om hogere contrasten en diepere zwarttinten te bekomen, zorgt local dimming voor de aanpassing van de lichtsterkte van je Egde led-televisie.

  • Direct led

Bij een Direct LED (ook wel Full LED genaamd) zitten de ledlampjes direct achter het lcd-scherm. Het voordeel? Het licht wordt gelijkmatiger verdeeld over het beeldoppervlak en donkere plekken worden vermeden.

Hoe meer ledachtergrondverlichting er wordt gecreëerd, hoe beter de verlichting is. De betere Direct LED tv’s worden ook ‘full array’ genoemd. Deze tv’s hebben veel meer leds aan boord en kunnen zo mooie beelden weergeven.

De betere modellen verdelen de ledlampjes in groepen, die onafhankelijk aangestuurd kunnen worden. Daar waar het beeld donkerder moet zijn, branden de leds op die plek minder intens dan de andere ledlampjes. Resultaat: een hoger contrast en diepere zwarttinten. Deze techniek wordt ook wel ‘full array local dimming’ genoemd.

  • Mini led

De Mini-led-tv is een gewone lcd-tv, maar de achtergrondverlichting is opgebouwd uit mini-leds. Die zijn echt erg klein en daarom kunnen er heel veel gebruikt worden. Dat betekent dat de achtergrondverlichting onderverdeeld kan worden in enorm veel zones, ideaal voor local dimming. Zo kunnen donkere zones in een helder beeld, heel donker (lees: echt zwart) zijn, omdat de leds erachter gewoon uit zijn.

QLED (Quantum-dot Light Emitting Diode)

Welke soort belichting je ook kiest, je kan altijd voor een QLED-scherm opteren. Door de toevoeging van nanokristallen krijgt de lichtoutput van de leds bij een QLED-tv een extra boost. Dat zorgt voor uitzonderlijk heldere beelden. Het kleurvolume meet twee elementen op je scherm: het kleurengamma en het helderheidsniveau. Hoe hoger beide scoren, hoe hoger het kleurvolume van je tv. En in dit geval scoor je beter dan ooit: 100 %! Bovendien bestaat er met een QLED-televisie geen enkel risico op het inbranden van je beeld.

2) Oled-schermenoled

Een oled-tv die zwart moet weergeven, schakelt bepaalde pixels uit als het beeld daarom vraagt. Hierdoor is het zwart ook echt zwart en wordt er meer contrast gecreëerd. En qua responstijd? Elke pixel heeft een bepaalde tijd nodig om van stand te veranderen. Bij een oled is die maar liefst duizend keer sneller dan bij een gewone led. En dat is dan weer handig bij het weergeven van snelle beelden van actiescènes of sport.

Goed om te weten: doordat een oled-tv’s geen ledverlichting hebben, kunnen ze in ultradunne uitvoeringen op de markt gebracht worden. De afwezigheid van leds maakt ze wel iets minder geschikt om bij fel dag- of kunstlicht gebruikt te worden.

3) Micro-led (binnenkort beschikbaar)

microled 

Micro-led is een technologie voor platte beeldschermen en heeft geen achtergrondverlichting. Of beter gezegd: elke pixel en subpixel is zijn eigen lichtbron. De led is hier zo klein dat, om bijvoorbeeld een rood puntje te tonen, het rode deeltje binnenin een pixel, zelf gaat oplichten Zoals de naam aangeeft, bestaan micro-ledschermen uit miljoenen minuscule leds die individueel oplichten. Net zoals bij oled-tv’s dus. Daarom bieden ook Micro led-tv’s ultralage zwartwaarden en een brede kijkhoed. Maar de helderheid is hier hoger dan bij oleds en ze zijn erg energiezuinig.

 

 

oled

QLED Direct LED

QLED EDGE led

In hetzelfde thema

6 dingen die je moet weten over OPPO Find X3

6 dingen die je moet weten over OPPO Find X3

Na de lancering van de smartphone serie Find X en Find X2 gooit OPPO opnieuw hoge ogen met Find X3. Ontdek de 6 voornaamste troeven van de Find X3 Pro, die het op vele vlakken beter doet dan zijn voorgangers ... Een groot scherm Het toestel heeft een 6,7 inch...

Voetbal kijken op groot scherm?

Voetbal kijken op groot scherm?

Het EK is het ideale moment om een nieuwe tv in huis te halen die groot en goed genoeg is om samen van de mooiste voetbalwedstrijden te genieten. Neo QLED of OLED-schermtechnologie? Aan jou de keuze! Laat je inspireren door de tv’s die onze experts voor jou...

Ontdek Neo QLED: de nieuwste schermtechnologie

Ontdek Neo QLED: de nieuwste schermtechnologie

Je televisie is niet langer een eenvoudig scherm maar een deel van je interieur, een bron van entertainment, een manier om met vrienden en familie te communiceren of met collega’s samen te werken. Neo QLED, de nieuwste schermtechnologie van Samsung, is ontwikkeld als...