Home    Beeld & Geluid    Alle verschillende schermtechnologieën op een rijtje

Alle verschillende schermtechnologieën op een rijtje

Ben je van plan om een nieuwe tv te kopen? Top! Geraak je niet wijs uit de verschillende schermtechnologieën? Lcd, edge-led, full-led, mini-led, micro-led, QLED, oled … Wij leggen je alles in detail uit en brengen alle pro’s en contra’s naar voren.

Door Shana

door | 27 mei | Beeld & Geluid

1) Lcd-schermen

LCDEen lcd-tv gebruikt kleine ledlampjes voor de achtergrondverlichting (‘backlight’). Deze leds verlichten het lcd-scherm (Liquid Cristal Display) dat er vlak voor is geplaatst. De kristallen in het lcd-scherm geven zo de daadwerkelijke beelden en kleuren van het programma of de film weer, maar geven zelf geen licht af.

Een speciale laag achter de leds verdeelt het licht gelijkmatig over het scherm. Als dit niet goed gebeurt, kunnen sommige delen van het scherm wat helderder zijn dan andere delen. Dit heet ‘clouding’. Of het is mogelijk dat er meer licht langs de randen van de tv te zien is, dat noemt ‘backlight bleeding’. Dat heeft te maken met de constructie van de tv, waarbij er onbedoeld licht ontsnapt langs de rand.

  • Edge led

Bij een edge-led-tv gebruiken de fabrikanten een achtergrondverlichting waarbij de ledlampjes alleen in de randen van het scherm zitten. Daardoor zijn deze tv’s vaak zeer dun. De leds schijnen dus niet rechtstreeks naar de kijker, maar schijnen in de light guide plate die het licht verdeelt over het volledige scherm.

Sommigen tv’s gebruiken enkel leds onderaan, anderen gebruiken leds boven- en onderaan, of link en rechts. Omdat de ledlampjes hard genoeg moeten schijnen om heel het scherm te verlichten, kan er soms wel een probleem opduiken zoals ‘headlighting’ (ook genaamd ‘flashlighting’). Dan kan je soms een lichte schijn zien wanneer het scherm eigenlijk donker moet zijn.

Om hogere contrasten en diepere zwarttinten te bekomen, zorgt local dimming voor de aanpassing van de lichtsterkte van je Egde led-televisie.

  • Direct led

Bij een Direct LED (ook wel Full LED genaamd) zitten de ledlampjes direct achter het lcd-scherm. Het voordeel? Het licht wordt gelijkmatiger verdeeld over het beeldoppervlak en donkere plekken worden vermeden.

Hoe meer ledachtergrondverlichting er wordt gecreëerd, hoe beter de verlichting is. De betere Direct LED tv’s worden ook ‘full array’ genoemd. Deze tv’s hebben veel meer leds aan boord en kunnen zo mooie beelden weergeven.

De betere modellen verdelen de ledlampjes in groepen, die onafhankelijk aangestuurd kunnen worden. Daar waar het beeld donkerder moet zijn, branden de leds op die plek minder intens dan de andere ledlampjes. Resultaat: een hoger contrast en diepere zwarttinten. Deze techniek wordt ook wel ‘full array local dimming’ genoemd.

  • Mini led

De Mini-led-tv is een gewone lcd-tv, maar de achtergrondverlichting is opgebouwd uit mini-leds. Die zijn echt erg klein en daarom kunnen er heel veel gebruikt worden. Dat betekent dat de achtergrondverlichting onderverdeeld kan worden in enorm veel zones, ideaal voor local dimming. Zo kunnen donkere zones in een helder beeld, heel donker (lees: echt zwart) zijn, omdat de leds erachter gewoon uit zijn.

QLED (Quantum-dot Light Emitting Diode)

Welke soort belichting je ook kiest, je kan altijd voor een QLED-scherm opteren. Door de toevoeging van nanokristallen krijgt de lichtoutput van de leds bij een QLED-tv een extra boost. Dat zorgt voor uitzonderlijk heldere beelden. Het kleurvolume meet twee elementen op je scherm: het kleurengamma en het helderheidsniveau. Hoe hoger beide scoren, hoe hoger het kleurvolume van je tv. En in dit geval scoor je beter dan ooit: 100 %! Bovendien bestaat er met een QLED-televisie geen enkel risico op het inbranden van je beeld.

2) Oled-schermenoled

Een oled-tv die zwart moet weergeven, schakelt bepaalde pixels uit als het beeld daarom vraagt. Hierdoor is het zwart ook echt zwart en wordt er meer contrast gecreëerd. En qua responstijd? Elke pixel heeft een bepaalde tijd nodig om van stand te veranderen. Bij een oled is die maar liefst duizend keer sneller dan bij een gewone led. En dat is dan weer handig bij het weergeven van snelle beelden van actiescènes of sport.

Goed om te weten: doordat een oled-tv’s geen ledverlichting hebben, kunnen ze in ultradunne uitvoeringen op de markt gebracht worden. De afwezigheid van leds maakt ze wel iets minder geschikt om bij fel dag- of kunstlicht gebruikt te worden.

3) Micro-led (binnenkort beschikbaar)

microled 

Micro-led is een technologie voor platte beeldschermen en heeft geen achtergrondverlichting. Of beter gezegd: elke pixel en subpixel is zijn eigen lichtbron. De led is hier zo klein dat, om bijvoorbeeld een rood puntje te tonen, het rode deeltje binnenin een pixel, zelf gaat oplichten Zoals de naam aangeeft, bestaan micro-ledschermen uit miljoenen minuscule leds die individueel oplichten. Net zoals bij oled-tv’s dus. Daarom bieden ook Micro led-tv’s ultralage zwartwaarden en een brede kijkhoed. Maar de helderheid is hier hoger dan bij oleds en ze zijn erg energiezuinig.

 

 

oled

QLED Direct LED

QLED EDGE led

In hetzelfde thema

Op stap met de Samsung Galaxy Buds2 – de test

Op stap met de Samsung Galaxy Buds2 – de test

Als echte muziekliefhebber heb ik de gelegenheid gehad om prachtige hightech oortjes uit te testen: de Samsung Galxy Buds2. Dankzij deze zeer comfortabele oordopjes zou ik helemaal opgaan in mijn work-out en muziek. Aan mij dus om dit te bewijzen! Ontdek snel het...

Een week met de draadloze Bluetooth-oortjes Jabra Elite 3

Een week met de draadloze Bluetooth-oortjes Jabra Elite 3

Met Jabra ben je altijd zeker van een superieure geluidskwaliteit, om naar muziek te luisteren maar vooral om telefoontjes te plegen. Onlangs werd een nieuw gamma gelanceerd, de Jabra Elite 3 oortjes, en ik kreeg de kans om ze te testen. En dat doe ik met plezier,...

Toppers voor de hedendaagse kantoornomade

Toppers voor de hedendaagse kantoornomade

Heb je niet langer een vaste werkplek? Plant je je laptop gewoon neer waar dat jou het best uitkomt? Dankzij deze superstille muis en compacte draagbare schijf ben je voortaan overal even productief. In je home office is een vaste huistelefoon dan weer geen overbodige...

7 nagelnieuwe tablets met een grote T

7 nagelnieuwe tablets met een grote T

Bioscoopzaal, topcamera, vergaderinstrument, presentatietool, gaming room, notitiebook en tekentafel: de tablets van tegenwoordig kunnen werkelijk alles. Wij gidsen je langs 7 hoogkwalitatieve nieuwkomers op de markt.Ongelooflijk veelzijdig, onmiskenbaar iPad Met...