Wat zijn de voor- en nadelen van een elektrische fiets?

Zowel in België als elders wint de elektrische fiets aan populariteit. En dat is niet verwonderlijk: hij is snel, efficiënt, milieuvriendelijk en leuk om mee te rijden. Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen. Twijfel je nog of een elektrische fiets iets voor jou is? We zetten alle voor- en nadelen op een rijtje om je te helpen beslissen.
DoorJeanne Poma

Wat is een elektrische fiets?

Elektrische fietsen worden aangedreven door een elektrische motor en beschikken over een ingebouwde batterij. De motor bevindt zich meestal in de buurt van de pedalen. De batterij wordt gemonteerd op de bovenste buis van het frame, onder het zadel of op het bagagerek achterop. De meeste elektrische fietsen halen een maximumsnelheid van 32 km/u en hebben een autonomie van 32 tot 56 km per oplaadbeurt. Er is een breed scala aan elektrische fietsen. Sommige bieden enkel trapondersteuning. Dat betekent dat je zelf moet trappen terwijl je rijdt, terwijl de motor je wat sneller doet vooruitgaan. Maar veel modellen hebben meer weg van een bromfiets, waarbij de motor het werk doet zonder dat je hoeft te trappen. Ook de batterijcapaciteit en de plaats en grootte van de motor lopen uiteen.

De voordelen van een elektrische fiets

vélo électrique
 • Weinig onderhoud: Het enige wat je moet doen is de bandenspanning op peil houden, af en toe de ketting schoonmaken en smeren en de remblokjes en banden vervangen als ze versleten zijn. Allemaal zaken die je zelf kan doen met basisgereedschap en een beetje knowhow.
 • Milieuvriendelijk: Dit is meteen ook de belangrijkste reden waarom pendelaars de auto of bus inruilen tegen een elektrische fiets. De motor van een elektrische fiets stoot geen schadelijke stoffen uit, wat wel het geval is bij verbrandingsmotoren. Het is dus de ideale manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen!
 • Minder vermoeiend: Niemand komt graag helemaal bezweet toe op zijn werk. Met de elektrische fiets is dat probleem voorgoed van de baan! Je hartslag blijft lager omdat de elektrische motor het zware werk voor jou doet. Met de trapondersteuning ga je vlotjes de heuvels op en soms hoef je zelfs helemaal niet te trappen.
 • Veel goedkoper dan een auto: Je mag rekenen op zo’n € 1.500 voor een instapmodel elektrische fiets. Je betaalt geen verzekering of parkeergeld en ook onderhoud en herstellingen zijn een pak goedkoper.
 • Grotere afstanden en snelheden: Ben je het gewoon om te fietsen? Dan kan je voortaan grotere afstanden afleggen: tussen de 32 en 56 km op een dag. Je gemiddelde snelheid ligt ook hoger én je bent sneller ter plaatse.
 • Stil: De motor van een elektrische fiets is bijna geruisloos. Zo geniet je volop van je ritje zonder je omgeving te storen.
 • Ideaal voor ouderen of mensen met bepaalde handicaps: Ook mensen die niet meer kunnen fietsen, kunnen dit toch blijven doen dankzij de elektrische ondersteuning. Een elektrische fiets helpt je de heuvel op en biedt verlichting voor mensen met kniepijn. Ook vrienden met een andere lichaamsbouw en conditie kunnen voortaan samen rijden.

De nadelen van een elektrische fiets

vélo électrique

 • Toegang tot elektriciteit: De meeste elektrische fietsen kunnen 32 tot 56 km afleggen met één oplaadbeurt. Maar daarna moet je ergens je fiets kunnen opladen, wat niet altijd gemakkelijk is.
 • Lange oplaadtijd: De meeste batterijen van elektrische fietsen hebben 3,5 tot 6 uur nodig om volledig op te laden. Dat is lang als je ergens heen moet. Je kan natuurlijk nog steeds rijden met een gedeeltelijk opgeladen batterij, maar je autonomie is wel kleiner. Sommige e-bikes kan je in amper 1 à 2 uur opladen tot 80% van de capaciteit met een lader van 10 ampère. Handig, maar wel erg belastend voor de batterij.
 • Beperkte autonomie: De meeste elektrische fietsen hebben een autonomie van 3 tot 5 uur, afhankelijk van je snelheid en het terrein. Dat volstaat voor het meeste woon-werkverkeer en voor korte ritten, maar niet voor een hele dag rijden. Daarom zijn ze meer geschikt om in de stad te gebruiken.
 • Duur: Een elektrische fiets kost gemiddeld tussen de € 1.500 en € 5.000, afhankelijk van de opties.
 • Gewicht: De doorsnee elektrische fiets weegt tussen de 18 en 32 kg, terwijl een gewone fiets zelden meer dan 15 kg weegt. De motor en de batterij zijn de zwaarste onderdelen. Dat verschil maakt niet zoveel uit, denk je misschien. Tot de batterij leeg is en je zonder hulp een steile helling op moet! Je fiets naar je appartement op de derde verdieping dragen, wordt ook een lastig karwei.
Ondanks enkele minpuntjes zorgt een e-bike ervoor dat fietsers van eender welke leeftijd, behendigheid en fysieke conditie een actiever leven kunnen leiden. Nu ken je alle voordelen en uitdagingen van dit steeds populairdere vervoermiddel. Ga op avontuur en bekijk ons aanbod elektrische fietsen of vraag advies in je favoriete Vanden Borre-winkel.
fiets

Ecobike MTB

In hetzelfde thema

Zo vlieg je topfit het nieuwe jaar in

Zo vlieg je topfit het nieuwe jaar in

Dit is het moment om nog eens echt werk te maken van je goede voornemens! Ben je vast van plan om opnieuw een pak fitter en gezonder door het leven te gaan? Meer en gerichter bewegen, bewuster en evenwichtiger eten en eventueel ook je bloedsomloop actief stimuleren:...

De Braun Series XT5100-multigroom een week op proef

De Braun Series XT5100-multigroom een week op proef

Een toestel om je baard te scheren of te trimmen, je randen bij te werken en je lichaamshaartjes mee af te scheren? De Braun Series XT5100 is een alles-in-één elektrisch scheerapparaat en baardtrimmer. Glenn, de echtgenoot van onze blogster Shana, nam de proef op de...

Voor jou getest: de Philips Lumea BRI958/00

Voor jou getest: de Philips Lumea BRI958/00

Semi-definitieve epileerapparaten verlossen je voor een lange periode van ongewenste haartjes. Op je benen, op je armen, onder je oksels, aan je bikinilijn, … Hiervoor mag ik de Philips Lumea BRI958/00 testen. Het resultaat ken ik nu nog niet, want de behandeling...

Getest: het Ultimate Experience-gamma van Rowenta

Getest: het Ultimate Experience-gamma van Rowenta

Mijn collega’s en ikzelf tutten onszelf graag op in het weekend en ook in de week moet het vooral snel en efficiënt verlopen, vooral bij ons kapsel 🤩 Maar welke toestellen zijn hiervoor ideaal? Samen hebben we het nieuwe Ultimate Experience-gamma van Rowenta...