Het is weer lente, dus eist de natuur beetje bij beetje haar rechten op. Het ideale moment om je fototoestel boven te halen en enkele mooie foto’s te maken van de bloemen en de insecten. Niet veel ervaring in dat domein? Wij geven je enkele tips die je helpen om professionele foto’s te maken. Voor de gelegenheid trokken we erop uit naar 3 emblematische parken van ons vlakke land.
Bloemen in het Hallerbos
Een eerste tocht leidt naar het prachtige Hallerbos in Vlaams Brabant. Het staat bekend om zijn talloze wilde hyacinten die iedere lente in bloei staan en een prachtig blauw tapijt creëren in het bos. Maar hoe maak je een foto van zo’n bloem die op Instagram niet zou misstaan?
Met welke lens? Het beste is een macrolens. De diafragmaopening laat veel licht door zodat je details mooi kan doen uitkomen. Gebruik je een reflex of een hybride? Kies dan voor een lens met een vaste focus, tussen 40 en 60 mm. Of heb je een compact? Alle compacts beschikken over een macro modus (vaak aangegeven door een kleine tulp).
Voor de cadrage ga je best onder de bloem staan en neem je de foto van beneden naar boven. Zo lijkt de bloem een stuk groter.
Wat de handmatige instellingen betreft, gebruik je best de grootste opening. Zo kan je precies bepalen wat er scherp moet zijn en alles wat zich achter of voor de bloem bevindt flou maken.
En nog een laatste tip voor prachtige foto’s van de hyacinten: het scherp stellen. De autofocus – of automatische scherpstelling – zal deze klus vanzelf klaren.
De insecten in de Koninklijke Serres van Laken
Een tweede tocht brengt ons naar de Koninklijke Serres van Laken in Brussel. Ieder jaar in de lente openen ze hun deuren voor het grote publiek dat er de duizenden bomen, bloemen en exotische planten kan gaan bewonderen.
Je weet nu hoe je planten moet fotograferen, maar hoe krijg je de insecten op deze mooie planten mooi op de foto? Het eerste wat je moet weten: voor een geslaagde insectenfoto moet je op dezelfde hoogte staan als zij. Je moet hen als het ware recht in de ogen kunnen kijken. Het insect is dan veel expressiever dan wanneer je het vanuit de hoogte zou fotograferen.
En als je een insect in volle vlucht wil fotograferen? We zullen het maar meteen zeggen: het traject van een insect valt niet te voorspellen. Daarbij komt dat ze zich ook nog eens heel snel verplaatsen. Je moet dus even snel zijn, minstens sneller dan 1/200 seconde. Hoe kleiner de opening, hoe groter de scherptediepte (f/8 of f/11). En ten slotte, aarzel niet om het insect te bestoken in de continumodus.
Het water in de Tuinen van Annevoie
We beëindigen onze lentewandeling in Wallonië, meer bepaald in de majestueuze Tuinen van Annevoie. Wat daar zo speciaal aan is? De vele waterpartijen, watervallen en vijvers die echt de moeite zijn om te worden vereeuwigd. Water fotograferen is echter niet zo makkelijk!
Wil je een waterval fotograferen, aarzel dan niet om een langere belichtingstijd te gebruiken, van enkele seconden. Het effect zal des te indrukwekkender zijn. Met een belichtingstijd van enkele seconden moet je echter ook je fototoestel stabiliseren. En dat kan perfect met een statief! Denk er ook aan om het beeld iets te onderbelichten. Anders zal het water een grote witte massa lijken.
Nu je als geen ander natuurfoto’s kunt nemen, mag je zeker niet aarzelen om je mooiste foto’s met ons te delen!