Home    High Tech    Fitnessarmband of smartwatch: wat is het verschil?

Fitnessarmband of smartwatch: wat is het verschil?

door | mrt 30, 2018 | High Tech, Schoonheid & Welzijn

Een fitnessarmband of een smartwatch? Je keuze uit deze 2 accessoires hangt af van de sport die je beoefent en de mate waarin je je vooruitgang wilt opvolgen. We vergelijken ze hier voor jou.

Een fitnessarmband is een toestel dat in realtime je prestaties volgt. Tijdens het sporten of gewoon tijdens een wandeling meet hij je hartritme en het aantal verbruikte calorieën.

Via een smartwatch kan je berichten ontvangen via je smartphone. Met een blik op je pols lees je een sms’je of e-mail. Met de meest complexe modellen kun je zelfs een oproep beantwoorden of video’s bekijken.

Waarom kiezen voor een fitnessarmband?

Een fitnessarmband is ideaal voor wie regelmatig sport. Ze bestaan voor alle sportdisciplines. Je kunt er je stappen mee tellen, het aantal afgelegde kilometers, je hartritme volgen, het aantal verbruikte calorieën, enz. Zelfs je slaap kan je opvolgen met een armband als de Fitbit Charge 2.

Deze fijne armband meet je fitheidsniveau. Hij is waterdicht en dus regen- en zweetbestendig. Zijn gebruiksvriendelijke scherm geeft de gegevens op een eenvoudige manier weer.

Je kunt hem via bluetooth en een speciale app verbinden met je smartphone. Zo volg je makkelijk de evolutie van je prestaties. Het is een dagelijkse partner om fit te blijven of om weer in vorm te geraken en je kunt hem ook verbinden met andere apps, zoals een calorieënteller wanneer je bijvoorbeeld een dieet volgt.

De belangrijkste functies van een fitnessarmband

 • Stappenteller
 • Hartslagmeter
 • Calorieënteller
 • Bluetoothverbinding
 • Waterdicht

Waarom kiezen voor een smartwatch?

Een smartwatch is een soort schakel naar je telefoon. Hij is heel de dag door verbonden via bluetooth, zodat je je berichten en oproepen kunt ontvangen en ze ook meteen kunt beantwoorden! Je doet oproepen, schrijft berichten, organiseert videoconferenties, … je hebt alles letterlijk binnen handbereik.

Sommige modellen zijn zelfs uitgerust met 4G en/of wifi. Wanneer ze dan ook nog eens zijn voorzien van een intern geheugen, worden ze volledig autonoom.

Smartwatches, zoals de Apple Watch of de Gear S3 van Samsung, worden ook wel ‘geconnecteerde horloges’ genoemd. Ze zijn meer dan een gadget en verleiden vooral professionals die in alle discretie voortdurend geconnecteerd willen blijven.

Uiteraard zijn de meeste smartwatches gericht op sporters. En dan vooral op lopers, zoals het horloge Garmin Forerunner, waarmee je specifieke trainingen kunt programmeren. Als je buiten sport, berekent de gps de afgelegde afstand en de snelheid. Op de loopband biedt de ingebouwde versnellingsmeter je identieke en zeer nauwkeurige metingen.

De belangrijkste functies van een smartwatch

 • Bluetoothverbinding
 • Soms 4G of wifi
 • Gps-chip
 • Intern geheugen voor podcasts of muziek
 • Stappenteller
 • Hartslagmeter
 • Calorieënteller

Wat kies jij? Een fitnessarmband of een smartwatch?

Op enkele jaren tijd zijn deze nieuwe toestellen dagelijkse kost geworden voor sporters en al wie graag voortdurend online is. De keuze tussen een fitnessarmband of een smartwatch hangt af van je profiel. De eerste beantwoordt beter aan behoeften in verband met gezondheid en welzijn. De tweede is eerder bedoeld voor wie op zoek is naar meer prestaties, vooral ook wat connectiviteit betreft.

Nog meer advies nodig voor je kiest tussen een fitnessarmband of een smartwatch? Onze Vanden Borre-specialisten staan voor je klaar in de winkel.