Home    High Tech    Foto’s nemen met je fototoestel kan ook zonder de automodus

Foto’s nemen met je fototoestel kan ook zonder de automodus

door | mei 4, 2017 | High Tech

Digitale fototoestellen bieden over het algemeen 4 verschillende standen om foto’s te nemen. Ze hebben dus heel wat meer te bieden dan enkel een automodus. We geven een klein overzicht van de andere mogelijkheden van je fototoestel.

Gebruik je een digitale reflex-, compact- of bridgecamera en ben je wat overdonderd door de ingewikkeld uitziende draaiwieltjes en toetsen? Vaak hebben we bij foto’s nemen de neiging ons te beperken tot de automodus. Daarom overlopen we samen de werking van de andere standen van je fototoestel…

“Eigenlijk zijn de PASM-functies vaak veel handiger en beter dan de scène- of automodus.”

photo3De verschillende manieren om foto’s te nemen met een fototoestel

Een digitale camera bevat meestal verschillende haalbare manieren om foto’s te nemen.Laat ons bijvoorbeeld de scènemodussen eens bekijken: Portret, Landschap, Sport, Macro, … en uiteraard de automodus. Meestal worden deze standen gebruikt, omdat ze handig zijn.

Maar je reflex fototoestel, compact of hybride fototoestel beschikt ook over zogenaamde ‘expertmodussen’. Deze meer complexe functies worden meestal weergegeven aan de hand van de letters P, A, S, M bij Nikon of P, Tv, Av, M bij Canon.

Na wat informatie over belichting (sluitertijd, diafragmaopening, ISO of lichtgevoeligheid) en wat oefening, zal je zien dat deze ‘expertmodussen’ redelijk makkelijk te gebruiken zijn. Soms zijn ze zelfs praktischer dan de scène- of automodus.

Hier volgt een klein overzicht van al deze zogenaamde expertmodussen.

De P-modus of Programmamodus

De P-modus is de perfecte modus om af te stappen van volledig automatisch fotograferen. Met deze stand kan je je eerste creatieve keuzes maken, door te spelen met de afstellingen en door de camera echt te bedienen.

De P-modus van je digitale fototoestel bestuurt het diafragma en de sluitertijd automatisch. Je kunt wel zelf de ISO-waarden aanpassen, spelen met sluitertijd/diafragma en met de belichting (onder- of overbelichten).

In je handleiding vind je welke wieltjes of knopjes je hiervoor nodig hebt. De P-modus is bijzonder nuttig als je bijvoorbeeld iets wilt fotograferen op straat of als je snel moet afdrukken.

photo4De Av- of A-modus: de nadruk op opening

De Av- of A-modus (Aperture value of Aperture in het Engels) is zonder twijfel de stand die het meeste wordt gebruikt door fotografen. Bij deze modus kiest de camera enkel de sluitertijd. Je bepaalt zelf handmatig de diafragmaopening, door aan de lensring of het overeenstemmende wieltje te draaien.

Zo biedt de Av- of A-stand meer autonomie dan de automatische of de P-modus. Je kiest zelf de scherptediepte, een onscherpe achtergrond en de globale zuiverheid van de foto.

De Tv- of S-modus: de nadruk op snelheid

De Tv- of S-modus (Time value of Speed in het Engels) is het tegengestelde van de A-modus. Met de Tv- of S-stand kies je op je reflexcamera zelf de sluitersnelheid en de camera berekent automatisch wat de overeenstemmende diafragmaopening is. Dit is een ideale modus voor het fotograferen van een onderwerp dat beweegt of snel is en waarvan je verschillende foto’s wil maken tijdens de beweging (voetbalmatch, iemand die van de glijbaan komt, autorace, …).

photo5De M-modus of manuele modus (de ultieme modus)

De M-modus is voor de doorwinterde fotograaf. Met deze modus stel je alle parameters van de camera in zoals je zelf wil. De M-modus biedt je dus geen enkele vooraf ingestelde waarde, omdat de camera niets meer automatisch afstelt.

Het is dus aan jou om de diafragmaopening en de sluitersnelheid te kiezen. Dit vraagt een perfecte beheersing van je materiaal, de fotografietechnieken en het licht.

De huidige digitale camera’s helpen je echter door op de zoeker of op het bovenste schermpje de instellingen weer te geven die de camera zou gebruiken in de automodus. Zo kan de fotograaf zich baseren op deze zeer nuttige gegevens om de M-modus nog beter te benutten.

Geleidelijk aan overschakelen

We hopen dat deze kleine uitleg je zal aanmoedigen om je fototoestel verder te ontdekken en de verschillende standen te gebruiken. Begin met de P-modus. Zodra je hem onder de knie hebt, zal je al snel op de grenzen van deze stand botsen. Dan is het tijd om over te schakelen naar de A-, S- of M-modus, naargelang de behoeften.