Home    High Tech    Je geheugenkaart: hoe per ongeluk gewiste foto’s redden?

Je geheugenkaart: hoe per ongeluk gewiste foto’s redden?

door | sep 30, 2015 | High Tech

Carte mémoire_2Op een verkeerde knop gedrukt in het menu van je fototoestel, je hebt net alle inhoud gewist! Is het mogelijk om je foto’s terug te krijgen? Ja, er is nog hoop! Wij leggen je uit wat je moet doen.

Het eerste wat je moet doen is de USB-stick of geheugenkaart uitwerpen, en haar niet meer gebruiken. Wanneer je gegevens wist, verdwijnen die niet volledig. Een bepaald aantal gegevens blijft in het geheugen, alle hoop is dus nog niet verdwenen.

Wat moet je doen?

Carte mémoire_1Download software om gegevens te herstellen. Die is in overvloed op het internet aanwezig. De software is gratis of betalend, en laat je toe gewiste gegevens en foto’s terug te vinden.

Bij de aankoop van een geheugenkaart krijg je ook vaak software. Dat is het geval bij PhotoRescure en RescuePro, dat je bij de geheugenkaarten van Sandisk krijgt.

Pas op, niet elke software kan elk fotoformaat terugvinden. Hieronder zie je een lijst met software die compatibel is met de meeste formaten (jpeg, raw…):

Gratis

  • Recuva
  • PC Inspector file recovery
  • UndeletedPlus
Betalend

  • SOS Fichiers Perdus

Scan altijd eerst je download met je antivirusprogramma, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

 

7 tips om je foto’s te beschermen

 1. Verwijder je geheugenkaart niet wanneer je apparaat nog aanstaat
 2. Zet je apparaat niet uit tijdens een opname
 3. Bescherm je geheugenkaart tegen vocht en hitte
 4. Formatteer regelmatig je geheugenkaart, zo zorg je voor een “reset” (vergeet niet om eerst alles op te slaan)
 5. Maak regelmatig een back-up van je foto’s en gegevens, zelfs in het dubbel en op verschillende dragers (SD-kaart, USB-stick, harde schijf, Cloud…)Carte mémoire_3


Wist je dat
… het mogelijk is om je geheugenkaart te vergrendelen? Zo riskeer je niet om foto’s per vergissing te wissen. Hoe doet je dit?  De kleine schakelaar opzij van je kaart dient wel degelijk voor iets! Hij laat toe om de kaart te vergrendelen.