Home    High Tech    Maak kennis met lifi: wifi uit het licht

Maak kennis met lifi: wifi uit het licht

door | mrt 13, 2019 | High Tech

Onze trendwatcher Tom houdt de laatste nieuwe ontwikkelingen in de gaten en kiest elk seizoen het meest interessante nieuwtje uit. Deze editie: alles over lifi.

Wat is lifi?

“Lifi is de nieuwe internationale standaard voor draadloos internet via licht. Deze technologie gebruikt de lichtgolven van ledlampen om een mobiel 5G high-speed communicatienetwerk te leveren. Dat is het grootste verschil met het bekende wifinetwerk, dat radiogolven gebruikt om data te verzenden.”

Hoe werkt het?

“Een voorbeeld van een vertrouwde technologie die nu al het lichtspectrum gebruikt om gegevens te verzenden, zijn afstandsbedieningen. Een afstandsbediening gebruikt een infrarode led om een datastroom te versturen naar je tv of een ander toestel. Lifi werkt volgens hetzelfde principe, maar verzendt duizenden parallelle datastromen tegelijk. Aan elke led-lichtbron kan een kleine microchip worden aangebracht. Zo geeft de lamp niet enkel licht, maar ook lifi.”

Wat zijn de toepassingen?

“Het gebruik van lifi gaat veel verder dan we ons nu kunnen indenken. Binnen enkele jaren zal lifi in smartphones geïntegreerd worden. In ziekenhuizen kan het gebruikt worden voor het bedienen van nieuwe medische instrumenten. Verkeerslichten zullen informatie uitwisselen met zelfrijdende auto’s. Auto’s zullen met hun led-koplampen en –achterlichten met elkaar kunnen communiceren en ongevallen kunnen voorkomen. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

Wat zijn de grote voordelen?

“Lifi is een stuk slimmer dan wifi. Het netwerk is 100 keer sneller, maakt geen gebruik van radiogolven en levert een onbeperkte bandbreedte. De technologie is groener én vrij van licenties. Bovendien zijn ledlampen energie-efficiënt en nu al overal beschikbaar, dus de implementatie van lifi kan sneller gaan dan we ooit durven dromen. De toekomst is een stuk dichterbij dan iedereen denkt!”

Meer informatie over onze producten? Lees er alles over in de digitale versie van ons Vanden Borre Magazine.