Home    High Tech    Prachtige foto’s bij weinig licht

Prachtige foto’s bij weinig licht

door | jun 17, 2016 | High Tech

Hoe neem je leuke foto’s als er weinig licht is? Let op het diafragma, de sluitertijd en de lichtgevoeligheid, zodat je steeds goed op beeld staat. Je foto’s bij zonsopgang op het strand of tijdens een feestje met vrienden zullen er vanaf nu geweldig uitzien!

Een lens met grote opening

Het diafragma is concreet een aantal lamellen waarmee je de lensopening verkleint. Hoe groter de lensopening, hoe lichtgevoeliger de lens wordt. Dat zorgt dan wel voor bijvoorbeeld een scherp portret tegen een onscherpe achtergrond. Het diafragma wordt uitgedrukt met een f-getal. Hoe kleiner dat getal, hoe groter de lensopening. Vanaf f/3.5 of lager zal je dus ook ’s avonds een mooi portret hebben.
Weinig licht_2

Langere sluitertijd

Aangezien er ’s avonds minder licht is dan overdag, heb je een langere sluitertijd nodig. De camera heeft namelijk meer tijd nodig om voldoende licht op de sensor te laten vallen. Tegelijkertijd is er dan wel kans dat de foto bewogen is. Om dat te vermijden kan je kiezen voor een fototoestel op een statief. Heel wat toestellen hebben nu ook optische stabilisatie, die bewegingen corrigeert.

Meer lichtgevoeligheid

Naast het diafragma en de sluitertijd kan je ook de belichting beïnvloeden met de ISO-waarde. Het is de ideale manier om bij minder licht toch een leuke foto te maken. Hierbij geldt: hoe donkerder, hoe hoger de ISO-waarde. Bij smartphones heb je een ISO-waarde tot 3200 ISO, terwijl dat bij semiprofessionele reflexcamera’s zelfs 12800 tot 25600 ISO kan zijn. Let wel: als je de foto wil laten uitprinten kies je best geen te hoge ISO-waarde (max 3200 tot 6400 ISO). Anders wordt het ruis zichtbaar.
Weinig licht_4

Voeg extra licht toe

Heel wat toestellen zoals reflexcamera’s en sommige systeemcamera’s en compacte camera’s hebben ook een accessoireschoen, waarop je een aparte flash kunt installeren. Die geeft niet alleen extra licht, maar kan je ook naar het plafond richten. Dat zorgt ervoor dat de hele foto mooi belicht wordt.
Weinig licht_3