Home    High Tech    Voor jou getest: de Sony WH-XB900N hoofdtelefoon

Voor jou getest: de Sony WH-XB900N hoofdtelefoon

door | sep 11, 2019 | Beeld & Geluid, High Tech

Luister je, net als ik, vaak naar je favoriete playlists? Relaxen in de tuin, het huishouden doen, een wandeling maken,… Alles is veel leuker met muziek op de achtergrond. Ik mocht de zwarte Sony WH-XB900N vijf weken testen. Benieuwd of deze draadloze hoofdtelefoon aan de hoge verwachtingen voldoet?

Wat zit er in de doos?

Een andere doos! Een mooie, zwarte doos met daarin de handleidingen, een USB-kabel, een hoofdtelefoonkabel, een draagtas en natuurlijk de WH-XB900N zelf.

Naast de traditionele handleiding vind ik ook een exemplaar met tekeningen. Hier staat heel eenvoudig uitgelegd hoe je onder andere de hoofdtelefoon met je smartphone verbindt, oproepen beantwoordt, het volume aanpast, noise cancelling activeert,… Ideaal voor wie geen zin heeft om de handleiding te lezen 😉

sony_koptelefoon

Opladen, verbinden en play!

Voor de muzikale pret kan beginnen, laad ik de Sony WH-XB900N op via de meegeleverde USB-kabel. Het is aangeraden om hem, zeker de eerste keer, 7 uur te laden (een beetje geduld!). Nadien kan ik hem tot 30 uur gebruiken. Ik geef toe dat ik de uren niet geteld heb, maar het waren er veel.

Volgende stap: de Headphones-app op mijn smartphone downloaden. En de hoofdtelefoon via bluetooth verbinden met mijn smartphone. Het enige wat ik dan nog hoef te doen is één van mijn playlists op Youtube kiezen en de hoofdtelefoon op mijn hoofd zetten, één keer op de aan-knop drukken en de ontspanning kan beginnen!

Experimenteer zeker eens met de functies in de Headphones-app: je kan er de instellingen voor automatische uitschakeling, de geluidskwaliteitmodus, de omgeving enz. aanpassen.

Goed om weten: je kan de hoofdtelefoon ook via NFC verbinden met je mobiele toestel, maar mijn smartphone is niet NFC-compatibel. Is de jouwe dat wel? Dan hoef je beide toestellen enkel tegen elkaar te houden om de verbinding tot stand te brengen.

Zwaargewicht of vederlicht?

Echt vederlicht is de Sony WH-XB900N niet, maar hij is ook niet zwaar om dragen. Sommige hoofdtelefoons die ik vroeger had, begonnen na een halfuur zwaar te wegen op je hoofd. Of ze drukken op je oren. Een groot nadeel voor wie lange tijd naar muziek wil luisteren.

Ik heb tijdens een wandeling van zo’n 2 uur de hele tijd naar mijn muziek geluisterd. En dit zonder me te storen aan het toestel op mijn hoofd. Conclusie: de Sony WH-XB900N zorgt voor een aangenaam draagcomfort.

Ander pluspunt: ik neem hem makkelijk overal mee dankzij zijn opvouwbare oorschelpen. Gewoon in een bolletje plooien en in de rugzak of in het meegeleverde hoesje stoppen!

Last but not least: de audiokwaliteit

Toch wel de belangrijkste eigenschap waaraan een hoofdtelefoon moet voldoen: de geluidskwaliteit. Geslaagd! En de EXTRA BASS die Sony in de the picture zet? Top! De speciale bastechnologie geeft de muziek inderdaad een diepere dimensie. Een pluspunt voor wie, net als ik, houdt van wat meer basgeluid. En de klank is ook zeer helder. Klinkt als muziek in m’n oren 🎶

De actieve Noise cancelling, die ruis onderdrukt, en de modus Ambient sound, die het omgevingsgeluid vermindert, zijn handig wanneer je bijvoorbeeld in de trein naar muziek luistert en niet wil gestoord worden door het lawaai van de andere passagiers 😉 Ook thuis: de bel, de buren, de kat… niets houdt je van je rustmoment.

Op straat schakel ik deze functies uit zodat ik me toch veilig en niet helemaal afgesloten van de wereld tussen het verkeer begeef. In- en uitschakelen van de actieve ruisonderukking of Ambient sound doe je heel makkelijk dankzij de ‘Custom’-knop op de linkeroorschelp.

Pro’s en contra’s

Wat ik na 5 weken van de Sony WH-XB900N hoofdtelefoon vind? En of deze hoofdtelefoon, de naam Extra Bass, waardig mag dragen? Dit is het verdict!

+ De hoofdtelefoon heeft opvouwbare schelpen en wordt in een mum van tijd twee keer zo klein. + Uitstekende autonomie tot 30 uur. En hij schakelt zichzelf na een door jou ingestelde tijd uit. Die tijd kies je via de app. + Adaptieve geluidsregeling: het toestel weet of je wandelt, loopt, zit of op de trein zit. En hij past de weergave van het omgevingsgeluid hieraan aan.

 

+ Makkelijke bediening van het volume, de oproepen en andere functies via de oorschelpen. + Beantwoord oproepen zonder je hoofdtelefoon af te zetten. + Tik op de rechter oorschelp en de muziek start, tik nog eens en ze pauzeert. Wil je het volume verhogen, veeg dan naar boven op de oorschelp. Veeg naar onder om het volume te verlagen. Easy!

Het enige negatieve puntje voor mij persoonlijk: dit toestel is een beetje te groot voor mijn hoofd 😊 De oorschelpen mochten van mij zeker wat kleiner zijn.

Of de Sony WH-XB900N ook echt iets voor jou is? Als je op zoek bent naar een draadloze hoofdtelefoon, met een lange autonomie, een uitstekende sound en handige functies zoals de stemassitent (Google Assistant of Alexia). Dan is het antwoord: JA!