Home    High Tech    Test DJI Air 2S, een alles-in-één-drone voor elk avontuur!

Test DJI Air 2S, een alles-in-één-drone voor elk avontuur!

Heb je al gehoord van DJI? Het is hét Chinese merk van drones. Het bedrijf werd opgericht in 2006 in de beroemde stad Shenzhen. DJI staat voor ‘Da Jiang Innovation’. Niemand van onze collega’s weet wat dat betekent, maar met hun slogan ’the future is possible’ zijn we meteen verkocht. We kregen de kans om de DJI Air 2S te testen in de versie Fly More Combo. Hieronder lees je wat we ervan vonden!

DoorJeanne Poma

door | 1 juli | High Tech

Unboxing

DJI Mavic Air 2S

Ik krijg een grote witte doos met de drone en de volgende accessoires: DJI RC-N1 Remote Controller, Intelligent Flight Battery x3, Battery Charger x1, AC Power Cable x1, Low-Noise Propellers (Pair) x6, Gimbal Protector x1, Type-C Cable x1, DJI RC-N1 RC Cable (USB TYPE-C x1 – Lightning x1 – Micro USB x1), Spare DJI RC-N1 Control Sticks (Pair) x1, ND Filters Set (ND4/8/16/32) x1, Battery Charging Hub x1, Battery to Power Bank Adaptor x1, Shoulder Bag x1.

Het eerste wat je doet bij het uitpakken is alle kleine plastic folies van de drone verwijderen. Daarna vouw je de armen van de drone open en verwijder je de mousse die de motoren beschermt. Nu mogen de propellers erin.

Let op: er zijn 2 verschillende propellers. De ene zijn oranje in het midden, de andere zwart. De gekleurde stip op het uiteinde van de arm van de drone geeft aan welke propeller je waar steekt.

De propellers zitten erin, klaar om te vliegen!

Euh… nee. Nog even geduld. Eerst moet je de 3 batterijen nog opladen in het bijgeleverde oplaadstation (dock). De laadtijd voor een batterij is ongeveer 1u 20 min. Afhankelijk van de weersomstandigheden en hoe je de drone gebruikt, mag je rekenen op 25 tot 26 minuten vliegtijd vs. 31 minuten in theorie.

DJI Mavic Air 2S

Wist je dat je een geldige licentie nodig hebt om de DJI Air 2S drone te gebruiken?

Sinds 1 januari 2021 is er een Europese wetgeving voor het gebruik van drones op Belgisch en Europees grondgebied. De wetgeving is in grote lijnen overal gelijk, maar hou toch rekening met kleine verschillen van land tot land. Heb je reisplannen? Maak dat je op voorhand goed op de hoogte bent van die verschillen om problemen te voorkomen.

We geven je alvast wat context. De DGLV onderscheidt 3 categorieën: OPEN / SPECIFIC / CERTIFIED.

De categorie OPEN is voor mensen die de drone in hun vrije tijd gebruiken en voor professionele exploitanten onder bepaalde voorwaarden.

De categorie SPECIFIC is voor zij die verder willen gaan dan de voorwaarden van de categorie OPEN. Het gaat om vluchten:

 • met een verhoogd risico
 • hoger dan 120 m AGL (AGL: Above Ground Level, hoogte ten opzichte van de grond)
 • boven mensen
 • buiten zicht (BVLOS)
 • voor dropping.

Tot slot heb je ook nog de categorie CERTIFIED voor het vervoer van gevaarlijke goederen / vervoer van personen / drones van meer dan 3 meter / gevaarlijke gebruiksomstandigheden die de categorie SPECIFIC overschrijden.

Laten we ervan uitgaan dat we tot de categorie OPEN behoren en de drone in normale omstandigheden willen gebruiken.

De drone DJI Air 2S is niet geregistreerd als een bepaalde klasse van drones, dus valt hij standaard onder Cx. Dat betekent dat je minimaal op 150 m moet blijven van bewoonde gebieden en 30 m van eventuele omstanders. Verder moet je ook de handleiding lezen, de online opleiding volgen en slagen voor het theorie-examen op de website van het DGLV.

Daarnaast heb je ook een registratienummer als exploitant nodig dat je zichtbaar op je drone bevestigt.

Voor meer informatie over de verschillende klassen en het gebruik van drones in de categorie OPEN kan je terecht op de site van het DGLV: https://mobilit.belgium.be/nl/luchtvaart/drones/nieuwe_regelgeving/categorie_open

Beeldkwaliteit

DJI Mavic Air 2S

De DJI Air 2S toont een mooie evolutie van de sensor: van een ½ inch sensor op de Air 2 naar een 1 inch sensor op de Air 2S. Een grotere sensor vangt veel meer licht op. Zo heb je minder last van onscherpe beelden of ruis op je foto’s bij weinig licht.

De resolutie is 20 MP, wat vrij standaard en gebruikelijk is voor een fotosensor.

Wat we wel betreuren, is het vaste diafragma op f/2.8. Daardoor kunnen we in heldere omstandigheden niet spelen met het diafragma van de sensor. We zullen dus de sluitertijd of de ND-filters (die enkel bij de Combo-versie zitten) moeten gebruiken om de opname iets donkerder te maken.

Laat je creativiteit de vrije loop

Je kan foto’s nemen in DNG (RAW) of JPEG. JPEG is geschikt als je foto’s wil maken die meteen klaar zijn om te publiceren en DNG is ideaal als je achteraf je foto’s wil bewerken. Uiteraard neemt DNG ook een pak meer opslagruimte in beslag.

We raden af de ISO-instelling te gebruiken om de helderheid te verbeteren. Gebruik liever een langere belichtingstijd dan een hogere ISO-waarde om ruis en onzuiverheden op je foto’s te voorkomen.

Geen zin om met de camera te knoeien? Dan is er goed nieuws! DJI ontwikkelde namelijk de functie SmartPhoto: dankzij AI kiest de drone dan zelf de beste opnamemodus op basis van de omstandigheden.

Fantastische videokwaliteit

DJI Mavic Air 2S

Het videoformaat kan in MOV of MP4 in H.264 en H.265. De 1 inch 20MP sensor kan op 5.4K filmen met 30 fps en op 4K met 60 fps. De kwaliteit van de video-opnames is uitstekend. Amateurs kunnen ze gebruiken in de vereenvoudigde modus en voor de professionals zijn er meer geavanceerde instellingen. Je kan video’s opnemen in D-Log of HLG om te filmen in 10bits HDR. Als je filmt op 5.4K kan je in postproductie ook de kadrering van je video’s aanpassen. De camera zoomt in tot 8x. Het spreekt voor zich dat de details dan minder scherp zullen zijn.

Verder heeft DJI 2 modi ontwikkeld om je te helpen bij het maken van video’s:

Quickshots:

Deze modus biedt eenvoudige opnamemogelijkheden: snelle stijgsnelheid, panoramische beelden naarmate de drone zich verder van zijn onderwerp verwijdert (mens, voertuig, …). Je kan de afstand selecteren, de draairichting, de snelheid, … Het grote voordeel van deze modus is dat hij direct beschikbaar is op je smartphone en dat je de beelden meteen kan publiceren op je favoriete social media.

Mastershots:

Dit is een van de belangrijkste nieuwe functies van de AIR 2S. Deze bijna automatische modus is geschikt voor open gebieden. Je vermijdt dus best zones met bomen en gebouwen. Wat de instellingen betreft, kan je de hoogte en de afstand van de opnames kiezen. De opname duurt iets langer dan 2 minuten en zal bestaan uit 10 verschillende sequenties waarbij het geselecteerde object centraal blijft staan. Het resultaat duurt tussen de 10 en 30 seconden. Je kan de short video dus meteen op social media delen. De mastershots worden direct gecompileerd op de app DJI Fly. Helaas vinden we de short video niet terug op de SD-kaart of het geheugen van de drone.

Een object volgen

Er zijn verschillende slimme vliegmodi om een object automatisch te volgen:

ActiveTrack 4.0

De drone kan automatisch een persoon, een auto of een bewegend object volgen, zowel van de zijkant als van de achterkant.

Selecteer gewoon het onderwerp en druk op “GO” om de opname te starten.

Spotlight 2.0

Selecteer het onderwerp, druk op “GO” en stuur de drone waar jij dat wil terwijl de camera het geselecteerde onderwerp centraal in beeld houdt. Je kan foto’s of video’s maken zonder het onderwerp uit het oog te verliezen.

Point of Interest 3.0

Breng de drone op de gewenste hoogte en zet het onderwerp centraal in beeld. Selecteer het onderwerp, de snelheid, de draairichting en druk dan op “GO”. De opname start en je krijgt een mooi 360° beeld van de omgeving van je onderwerp, dichtbij of in een landschap.

Andere praktische details

DJI kwam op het lumineuze idee om 8 GB intern geheugen te integreren voor zij die wel eens hun geheugenkaart vergeten. Daarmee zal je een tiental minuten video kunnen opnemen, want de opslagcapaciteit is uiteraard beperkt. Je kan ook een Micro SD-kaart gebruiken die tot 256 GB kan opslaan.

De drone heeft obstakeldetectie in 4 richtingen: boven / onder / voor / achter. Hij heeft geen sensoren aan de zijkant, zoals de DJI PRO 2, dus wees extra voorzichtig in de buurt van obstakels. Verder heeft DJI zijn APAS-algoritme voor obstakeldetectie aangepast om ook in meer complexe omstandigheden obstakels te kunnen vermijden.

De afstandsbediening heeft een bereik van 8 km in de EU en 12 km buiten de EU en geeft video van de drone naar je smartphone weer tot 1080P. De knoppen en functies op de afstandsbediening zijn vrij uitgebreid, waaronder de bediening van de kantelhoek van de gimbal en het starten van video- of foto-opnames. Er is ook een extra knop om de instellingen af te regelen met een enkele of dubbele klik en een knop voor opstijgen / pauzeren. Tot slot is de grip super intuïtief.

Je kan je smartphone rechtstreeks op de drone aansluiten voor vlogging of om beelden te delen op social media. Download hiervoor de app DJI FLY in de Apple App Store of op de website van DJI door te zoeken op ‘DJI fly’ voor Android-smartphones.

En hop, we zijn vertrokken!

DJI Mavic Air 2S

Eens de batterijen opgeladen zijn, volstaan een paar minuten om te kunnen vertrekken.

Verbind de afstandsbediening met de drone door te dubbelklikken en een tweede keer lang te klikken op de aan-/uitknop van de drone en de afstandsbediening. Als je problemen ondervindt bij het connecteren, volg je gewoon de aanwijzingen op je smartphone. Verwijder de transparante beschermfolie van de gimbal en check of de afstandsbediening en de drone verbonden zijn.

De rest is kinderspel: de hoogte, de snelheid, de richting… Zorg ervoor dat de modus ‘normal’ geactiveerd blijft tijdens je eerste vluchten. Zo ben je zeker dat de hulpmiddelen voor obstakelvermijding en besturing ingeschakeld zijn. In de app is het mogelijk om voor elke modus de rotatiesnelheid van de drone en de stand van de gimbal in te stellen.

Vlieg je liever wat langzamer om video-opnames te maken? Activeer dan de ‘cinematic mode’ op je afstandsbediening. De vliegsnelheid en de stand van de gimbal zullen worden aangepast. Je zal prachtige opnames in slow of fast motion kunnen maken met je drone. Maar we raden je aan om enkele basisvaardigheden voor videomontage te leren.

Hou je van spanning en risico? Dan is de ‘sportmodus’ iets voor jou! Maar let goed op: de hulpmiddelen voor vliegen en obstakeldetectie zijn dan wel uitgeschakeld.

Hou altijd rekening met de Belgische wetgeving voor het gebruik van drones:

 • Je moet altijd je vliegende drone kunnen zien.
 • Maximale hoogte van 120 m.
 • Voor de Mavic Air 2S moet je een online opleiding hebben gevolgd en geslaagd zijn voor de online test.
 • Lees de gebruiksaanwijzing.
 • Controleer op voorhand welke beperkingen er gelden binnen je vlieggebied.
 • Houd een veilige afstand van de mensen in je buurt.
DJI Mavic Air 2S

DJI Air 2S

DJI Mavic Air 2S

DJI Air 2S FLY MORE COMBO

In hetzelfde thema

Getest: het Ultimate Experience-gamma van Rowenta

Getest: het Ultimate Experience-gamma van Rowenta

Mijn collega’s en ikzelf tutten onszelf graag op in het weekend en ook in de week moet het vooral snel en efficiënt verlopen, vooral bij ons kapsel 🤩 Maar welke toestellen zijn hiervoor ideaal? Samen hebben we het nieuwe Ultimate Experience-gamma van Rowenta...

Hoog tijd voor een slim horloge

Hoog tijd voor een slim horloge

Zo maar wat bewegen is niet meer van deze tijd. Sta je een beetje bewust in het leven, dan draag je tegenwoordig bij al je fysieke inspanningen én in rust een smartwatch om de pols. Op die manier ontsnapt niets nog aan je aandacht. En dat is uitstekend nieuws, want zo...