Home    High Tech    Voor jou getest: de Canon EOS R6-hybride camera

Voor jou getest: de Canon EOS R6-hybride camera

Product- en reisfotografie, maar ook video’s voor cinema en sociale media zijn mijn passie. Ik was dus in de wolken toen ik de Canon EOS R6-kit en de RF 24-105mm F4-7.1-lens mocht uittesten. Zelf werk ik vooral met fototoestellen van Sony, dus het was een uitdaging om eens een Canon uit te proberen. En het was een interessante ervaring! Hieronder lees je mijn indrukken.
DoorFlorence

door | 18 februari | High Tech, High Tech

Ligt goed in de handen

De Canon EOS R6 ligt goed in de hand: hij is licht en ergonomisch. Ik kan gemakkelijk de hele handgreep omvatten, wat aangenaam is. En met een totaalgewicht van 680 g kan je deze Canon urenlang vasthouden zonder dat je armen of handen pijn beginnen te doen. Wat mij betreft is dit een groot voordeel!

Handig scherm

Het draaibare digitale touchscreen is superhandig: voortaan hoef je je niet meer in onmogelijke posities te wringen om de beste foto te maken. Het scherm draait 180 graden en is intrekbaar. Zo krijg je tijdens het filmen meteen zicht op het beeld. Heel handig voor streamers, vloggers en youtubers!

Vlot toegankelijke knoppen

Nog een voordeel van deze hybride camera is dat de verschillende knoppen en wieltjes vlot toegankelijk zijn, bijvoorbeeld de M/FN-knop waarmee je snel naar een secundair menu met de belangrijkste instellingen gaat.

In het begin vond ik dat verwarrend. In vergelijking met Canon hebben sommige Sony-camera’s veel minder wieltjes op de behuizing. Deze manier van werken was dus anders dan de camera’s die ik eerder heb uitgetest. Aanvankelijk kon ik moeilijk onthouden welk wieltje bij welke functie hoorde, maar uiteindelijk duurde het niet lang voor ik die nieuwe manier van werken gewoon was.

Veilig lenzen verwisselen

Een echt pluspunt wanneer ik mijn lens wil verwisselen is de automatische sensorbeveiliging. Zo komt er geen stof of ander vuil op de sensor terecht. Ideaal als je buiten foto’s wil maken terwijl het regent, waait of zanderig is.

Poorten en ingangen

Dit hybride fototoestel heeft een micro HDMI-ingang, een USB-C-poort en een ingang voor een microfoon en een hoofdtelefoon. En de batterij? Die zit op een gemakkelijk bereikbare plaats, net als de SD-kaarten.

Autonomie van de batterij

De autonomie van deze Canon-camera is ongelooflijk.  Ik heb het toestel een hele ochtend gebruikt om video’s en foto’s te maken en de batterij was geen enkel streepje kwijt. En dat terwijl ik hem meestal gewoon liet aanstaan! Volgens mij kan je met een volle batterij gemakkelijk meer dan 800 foto’s maken.

3 standen voor optische beeldstabilisatie

De Canon EOS R6 is uitgerust met 3 standen voor optische beeldstabilisatie. Ik heb het toestel eerst getest zonder beeldstabilisatie. Tijdens het filmen kreeg ik te maken met het zogenaamde wobble-effect, waardoor het beeld aan de randen vervormt en er minder goed uitziet. Met die opnames was ik echt niet tevreden. Toen ik overschakelde op actieve beeldstabilisatie was het resultaat al beter. Maar toch was er nog altijd een zeker vervormingseffect in de hoeken. Niet goed genoeg voor een perfectionist als ik.

Uiteindelijk probeerde ik de laatste optie uit: de geoptimaliseerde beeldstabilisatie. Het resultaat was meteen veel beter! Het beeld is een pak stabieler, zelfs als je filmt terwijl je wandelt. Maar, een niet-onbelangrijk detail: die laatste stabilisatiestand zoomt onmiddellijk 1,5 x meer in dan het oorspronkelijke beeld. Dat kan in sommige gevallen problemen geven. Wil je echt een volledig stabiel beeld? Dan blijft een stabilisator natuurlijk nog steeds de beste oplossing.

Kleur en beeldkwaliteit

Canon heeft een relatief goede reputatie op het vlak van kleuren. Bovendien biedt de EOS R6 de C-Log 3-optie aan, een kleurprofiel dat filmliefhebbers een hoog dynamisch bereik geeft voor opnames met een cinematografisch gevoel. Verder kan je ook gebruikmaken van Color Grading om de kleuren achteraf in post-productie te optimaliseren. En tot slot zorgt de 4:2:2 10-bits opname voor een grotere kleurdynamiek en dus bijzonder kleurrijke video’s.

De Canon EOS R6 biedt een resolutie van 20 MP, wat belangrijk is als je foto’s van hoge kwaliteit wil bijsnijden en toch een maximale lichtgevoeligheid wil behouden. Ik heb wel gemerkt dat wanneer ik van Full HD naar 4K overschakel, het beeld wordt bijgesneden, net als wanneer ik de geoptimaliseerde beeldstabilisatie gebruik.

Ik heb ook foto’s gemaakt met de RF 24-105mm F4-7.1-lens die bij de camera was geleverd. Wat me vooral opvalt in mijn foto’s is de prachtige vervaging. Goed om te weten: deze vervaging is mogelijk omdat de Canon EOS R6 een full frame-model is.

Autofocus

Zowel foto- als videografen hechten veel belang aan de autofocus. Bij deze hybride camera is de AF-oogdetectie super: hij herkent en volgt ogen snel en responsief. Een groot pluspunt voor portretten. Ook bij weinig licht is de autofocus goed. Minder snel als in goede lichtomstandigheden natuurlijk, maar toch nog steeds zeer behoorlijk.

Ondanks de positieve geruchten heb ik toch wat bedenkingen bij de AF-tracking. Ik kan het niet laten dit toestel te vergelijken met mijn Sony a6500, die een lagere latentietijd heeft. Niet onbelangrijk als je een snelle beweging wil capteren (vliegende vogels, bewegende dieren, spontane handelingen, enz.).

Ik maakte opnames van iemand die beweegt en de trackingfunctie focuste niet altijd op het belangrijkste onderwerp, maar selecteerde andere details op de voorgrond. Dat kan frustrerend zijn als je spontane momentopnames wil fotograferen of filmen.

2 SD-kaarten

Ik ben het gewoon om meerdere scènes na elkaar op te nemen voor YouTube-video’s of sociale media, dus mijn SD-kaarten raken heel snel vol als ik in 4K film. Maar de Canon EOS R6 heeft aan alles gedacht! Je kan meteen twee SD-kaarten in je toestel steken en van de ene naar de andere kaart switchen als je te weinig ruimte hebt. Superhandig als je uren na elkaar moet fotograferen of filmen.

RF-lensvatting: opgelet met oudere lenzen

Let op: de Canon EOS R6 heeft een RF-lensvatting. Als je oudere lenzen met een EF-lensvatting gebruikt, kan het dus zijn dat je een vattingsadapter (ring) moet kopen.

Eindoordeel

Ik heb de Canon EOS R6 hybride camera iets meer dan een ochtend en ook ’s avonds gebruikt. Het is een ideale camera voor prosumers die tussen het niveau van een beginner en een semiprofessional zitten. Je kan er indrukwekkende foto’s en video’s mee maken en kiezen uit een hele reeks opties zonder dat je een expert hoeft te zijn.

Canon EOS R6 + RF 24-105 mm f/4-7.1

Canon EOS R6 Body

In hetzelfde thema

Voor jou getest: de Bose Smart Soundbar 900

Voor jou getest: de Bose Smart Soundbar 900

Voor jou getest: de Bose Smart Soundbar 900Dit is de test waar ik de afgelopen maanden eerlijk gezegd het meest naar heb uitgekeken: de Bose Smart Soundbar 900! Tovert hij mijn woonkamer samen met de Bose Bass Module 700 om tot een bioscoop? Je ontdekt het...

Eerste schooldag? Eerst nog even poseren?

Eerste schooldag? Eerst nog even poseren?

Een traditie om te koesteren: voordat de kinderen voor het eerst sinds lang nog eens naar school vertrekken, schiet je snel nog een kiekje. Te donker, tegenlicht, wazig beeld? Met deze topcamera’s hoef je daar totaal geen schrik voor te hebben. Next-level smartphone...

Action cam GoPro Hero 11: de test

Action cam GoPro Hero 11: de test

Action cam GoPro Hero 11: de testEnkele maanden geleden was ik verheugd dat als ik sportfreak de GoPro Hero 10 mocht testen. De afgelopen weken nam ik zijn opvolger, de GoPro Hero 11, mee op pad. Ben ook jij benieuwd naar de verschillen tussen beide action cams? Je...

Oh my radio: hoe kies je het juiste toestel?

Oh my radio: hoe kies je het juiste toestel?

Video Killed The Radiostar? Na meer dan 100 jaar is onze good old radio nog altijd springlevend. Elk gezin heeft er wel een paar in huis en het aanbod aan toestellen met tal van interessante functies blijft ongemeen hoog. Maar hoe vind je in die wirwar de radio die...