Home    High Tech    Voor jou getest: de Microsoft Surface Pro

Voor jou getest: de Microsoft Surface Pro

door | mei 23, 2018 | High Tech

De Surface Pro is een krachtige 2-in-1-laptop waarop professionals de hele dag kunnen rekenen. Letterlijk en figuurlijk. Althans, dat is wat Microsoft zelf zegt over het toestel. Ik bracht een hele dag door met de Surface Pro. Een geslaagde first date? Dat lees je hieronder.

Voor ieder wat wils

Belangrijk om te weten: qua vorm is de Surface Pro eigenlijk een tablet, waar je een apart toetsenbord bij koopt. Toch is het logischer om te spreken over een laptop, omdat de toestellen net zo krachtig zijn als de strafste traditionele laptops. Welke uitvoering je kiest, hangt grotendeels af van je job. Of van je gebruik. De goedkoopste editie bevat een m3-processor van Intel, 4 GB RAM-geheugen en een harde schijf van 128 GB. Grafici loopt het water dan weer uit de mond van de topuitvoering: i7-processor, 16 GB RAM-geheugen en een harde schijf van 1 TB. Wat een monster!

De versie die ik uitprobeer, zit daartussenin. De i5-processor en 8 GB werkgeheugen zijn perfect op maat van mijn job als tekstschrijver. Want mijn meest gebruikte toepassingen zijn niet zo zwaar als die van een designer. Mijn browser, Word en Outlook zijn mijn beste vrienden.

Eerste indruk

Is het liefde op het eerste gezicht? Aantrekkingskracht genoeg, in elk geval. De Surface Pro ziet er strak uit, met een premium look. Maar ik heb één grote bezorgdheid: het Type Cover-toetsenbord. Dat is eigenlijk een beschermhoes waarin ook een toetsenbord zit verwerkt. Toegegeven, de alcantara-kunststof ziet er knap uit en voelt aangenaam aan. Maar dit kan toch niet even goed typen als een volwaardig toetsenbord? Tijd voor een eerste te(k)st …

Na enkele zinnen is het al duidelijk: ik zat er flagrant naast. Dit toetsenbord typt zelfs nog vlotter dan dat van mijn huidige, grote laptop.Mijn vingers vinden spontaan de juiste toetsen en de travel (de ‘indrukbaarheid’ van de toetsen) voelt heel natuurlijk aan. Eén minuut ver, en mijn grootste bezorgdheid is weggewerkt.

Perfect soft- en hardware-huwelijk

De meeste producenten hebben vandaag een laptop met indrukwekkende specificaties in het gamma. Maar het gaat vooral om wat je met die specs kunt doen. En daar heeft Microsoft natuurlijk een streepje voor op de rest. Want het produceert niet alleen de Surface Pro, maar ook zijn besturingssysteem Windows én de Office-suite. Die verschillende onderdelen werken naadloos samen. Net zoals ik met mijn collega’s. Enkele voorbeelden:

  • Aantekeningen die ik maak in de Edge-browser bewaar ik meteen in het notitieprogramma OneNote.
  • Documenten bewaar en deel ik in de cloud via OneDrive.
  • Samen met collega’s brengen we tegelijk wijzigingen aan in hetzelfde Excel-bestand.
  • Daarbovenop kun je nog meer toestellen en toepassingen op elkaar afstemmen. Laad de foto’s van je smartphone bijvoorbeeld automatisch op naar je OneDrive-cloud, zodat je ze meteen kunt bewerken op je laptop.

    Powerpoint-nieuwigheden

    Met Office 365 heb je voortdurend toegang tot de laatste versie van Microsoft Office. En ook op dat vlak valt er heel wat te beleven. Ik speel even met de nieuwste functies van PowerPoint. Designer neemt het opmaakwerk van je over. Ik kies gewoon een foto, en het programma stelt meteen enkele template-slides voor. Handig! Daarnaast kan ik 3D-objecten toevoegen en die via Morph zelfs laten bewegen tijdens de overgang van de ene slide naar de andere. Leuk speelgoed voor wie vaak presentaties maakt.

    Tekenen en schrijven met de Surface Pen

    Nog meer leuk speelgoed? De Surface Pen. Zeker als je kunt tekenen. Deze drukgevoelige pen (met virtueel gommetje aan de achterkant) bootst een echte pen na.

    Door harder te drukken, teken je bijvoorbeeld een dikkere lijn. Kunstenaars hebben al prachtige tekeningen gemaakt met de pen. Tik maar eens ‘Surface Pen art’ in op YouTube.

    Jammer maar waar: als je niet kunt tekenen met een gewoon potlood, lukt dat ook niet plots met de Surface Pen. Ik hou het dus maar op omcirkelen en schrijven met mijn pen. Webpagina’s of teksten nakijken en van commentaar voorzien is een plezier op de Surface Pro. Ik merk dat ik vanzelf mijn eigen aanpak ontwikkel. Opmerkingen typ ik via het toetsenbord, tekst omcirkelen of arceren doe ik met de Pen, en screenshots baken ik af met mijn wijsvinger (dank je wel, touchscreen).

    Thuis, op kantoor en onderweg

    Met zijn scherm van 12,3 inch en een gewicht van amper 770 gram is de Surface Pro de ultieme mobiele computer. De batterijduur loodst je inderdaad door de dag. Tenminste, door een standaarddag. Ben je van plan om enkele overuren te verzamelen, gebruik je veeleisende software of wil je (zoals ik deed) ook ’s avonds nog wat surfen en lezen op het toestel? Dan hou je de batterijlader het best bij de hand. De vooropgestelde autonomie van 13,5 uur is, zoals altijd, wat te optimistisch.

    Nog interessanter dan de batterijlader is het Surface-dockingstation. Dat is een hub waarmee je de Surface Pro omvormt tot een desktop-pc. Want op dat basisstation sluit je niet alleen je stroomkabel aan, maar ook tot wel 3 externe schermen, je luidsprekers, je muis en je toetsenbord, enzovoort.

    Zo is voor mij de cirkel rond: overdag combineer ik de Surface Pro en het basisstation in een kantooropstelling met extra scherm, tijdens vergaderingen gebruik ik de Surface Pro als een laptop, en ’s avonds in de zetel is hetzelfde toestel mijn tablet waarop ik socialmedia-websites afschuim. Zullen de Surface Pro en ik elkaar nog terugzien na deze uitgebreide first date? Wat mij betreft wel. Afspraak morgenvroeg om 9 uur voor een nieuwe werkdag!