Home    In de keuken    Hoe bewaar je chocolade?

Hoe bewaar je chocolade?

Ben je een echte zoetebek? Word je blij van snoep, chips en pralines? Goed nieuws! Er bestaat een perfecte manier om de heerlijke smaak van je chocolade te behouden. Hoe? Volg de tips!

Door Mélissa

door | 6 februari | In de keuken

Chocolade is net als wijn

Wijn en chocolade: ze hebben duidelijk iets gemeen. Als je ze op de juiste manier bewaart, behouden ze hun specifieke smaak. Behandel je chocolade dus met evenveel respect als je Grands Crus. Chocolade is, net als wijn, gevoelig aan de omgeving waarin je hem bewaart. In de juiste omstandigheden behoudt hij al zijn aroma’s.

Wat is de ideale omgevingstemperatuur?

Sommige mensen bewaren pralines in de frigo en anderen stoppen ze in de keukenkast. Dit is een slecht idee. Plaats je chocolade zeker niet in de koelkast, hij zal wit uitslaan en zijn smaak verliezen. Bij een omgevingstemperatuur van minder dan 15°C stijgt het suikergehalte en wordt de complexe structuur van chocolade volledig door elkaar gehaald.

Bewaar je chocolade ook niet bij een omgevingstemperatuur van meer dan 19°C. De aanwezige vetstoffen zullen ervoor zorgen dat hij te zacht wordt. Chocolatiers raden een temperatuur tussen 12 en 18°C aan, in functie van het type. Bekijk ook zeker wat er op de verpakking vermeld staat.

Tips voor een goede bewaring

  • Laat je chocolade in de originele verpakking. Zo voorkom je dat hij blootgesteld wordt aan allerlei geuren die hij zou kunnen absorberen.
  • Bescherm je chocolade tegen licht en vochtigheid. Zoniet gaan alle heerlijke aroma’s verloren.
  • Je bewaart je chocolade best aan een constante temperatuur, in een droge, donkere ruimte.

Hoelang kan je chocolade bewaren?

Alles hangt af van het type en de kwaliteit van je product. Pure chocolade kan je beter en langer bewaren dan witte en melkchocolade. Kwaliteitsvolle, pure chocolade kan je ongeveer anderhalf jaar bewaren. Voor witte en melkchocolade is dat 6 à 8 maanden.

Heb je ook zo’n zin gekregen in chocolade? Mijn voorkeur gaat uit naar witte!
Welke chocolade verkies jij?

In hetzelfde thema

Weg dierenharen met de Bissell CrossWave X7 Plus Pet Pro

Weg dierenharen met de Bissell CrossWave X7 Plus Pet Pro

Bissell omschrijft zijn CrossWave X7 Plus Cordless Pet Pro als de volgende generatie droog- en natreinigers voor huizen met huisdieren. Met een kat en een hond in huis was ik benieuwd naar de resultaten van deze 3-in-1-vloerreiniger. Deel jij mijn...

De Shark IZ320EUT-steelstofzuiger voor jou getest

De Shark IZ320EUT-steelstofzuiger voor jou getest

Pluisjes, kattenhaar en stofdeeltjes vliegen bij mij thuis regelmatig in het rond. Ze belanden op de vloer, in de zetel en tussen de plinten. Na een lange werkdag gebruik ik het liefst een steelstofzuiger om snel schoon te maken. Benieuwd of de Shark IZ320EUT mij kan...

Samsung Jet 75 Turbo : de test

Samsung Jet 75 Turbo : de test

Stofzuigen terwijl ik de kabel van het ene naar het andere stopcontact moest verplaatsen, het is al vaak een frustratie geweest. Ik was dan ook heel blij toen ik te horen kreeg dat ik de draadloze Samsung Jet 75 Turbo-steelstofzuiger mocht uittesten. Ga je met mij mee...