Hoe bewaar je chocolade?

Ben je een echte zoetebek? Word je blij van snoep, chips en pralines? Goed nieuws! Er bestaat een perfecte manier om de heerlijke smaak van je chocolade te behouden. Hoe? Volg de tips!

Door Mélissa

door | 6 februari | In de keuken

Chocolade is net als wijn

Wijn en chocolade: ze hebben duidelijk iets gemeen. Als je ze op de juiste manier bewaart, behouden ze hun specifieke smaak. Behandel je chocolade dus met evenveel respect als je Grands Crus. Chocolade is, net als wijn, gevoelig aan de omgeving waarin je hem bewaart. In de juiste omstandigheden behoudt hij al zijn aroma’s.

Wat is de ideale omgevingstemperatuur?

Sommige mensen bewaren pralines in de frigo en anderen stoppen ze in de keukenkast. Dit is een slecht idee. Plaats je chocolade zeker niet in de koelkast, hij zal wit uitslaan en zijn smaak verliezen. Bij een omgevingstemperatuur van minder dan 15°C stijgt het suikergehalte en wordt de complexe structuur van chocolade volledig door elkaar gehaald.

Bewaar je chocolade ook niet bij een omgevingstemperatuur van meer dan 19°C. De aanwezige vetstoffen zullen ervoor zorgen dat hij te zacht wordt. Chocolatiers raden een temperatuur tussen 12 en 18°C aan, in functie van het type. Bekijk ook zeker wat er op de verpakking vermeld staat.

Tips voor een goede bewaring

  • Laat je chocolade in de originele verpakking. Zo voorkom je dat hij blootgesteld wordt aan allerlei geuren die hij zou kunnen absorberen.
  • Bescherm je chocolade tegen licht en vochtigheid. Zoniet gaan alle heerlijke aroma’s verloren.
  • Je bewaart je chocolade best aan een constante temperatuur, in een droge, donkere ruimte.

Hoelang kan je chocolade bewaren?

Alles hangt af van het type en de kwaliteit van je product. Pure chocolade kan je beter en langer bewaren dan witte en melkchocolade. Kwaliteitsvolle, pure chocolade kan je ongeveer anderhalf jaar bewaren. Voor witte en melkchocolade is dat 6 à 8 maanden.

Heb je ook zo’n zin gekregen in chocolade? Mijn voorkeur gaat uit naar witte!
Welke chocolade verkies jij?

In hetzelfde thema

Voor jou getest: de Kärcher-ruitenwassers

Voor jou getest: de Kärcher-ruitenwassers

Samen met blogster Jeanne mocht ik een Kärcher-ruitenwasser testen. Jeanne gaat aan de slag met de WV6 Premium en ikzelf mag mijn mening geven over het kleinere broertje, de WV2 Premium Plus. Of we tevreden zijn van het resultaat. Let’s check!Kärcher WV6 Premium:...

Laurastar-stoomreiniger en -stoomgenerator uitgetest

Laurastar-stoomreiniger en -stoomgenerator uitgetest

Properheid en hygiëne zijn cruciaal in mijn gezin. Daarom hecht ik veel belang aan het kopen van degelijk schoonmaak- en reinigingstoestellen, die echt verschil maken in huis. Onlangs mocht ik met veel enthousiasme de Laurastar IZZI-stoomreiniger en de Lift Xtra...