Raclette vs. gourmet: hoe zien jouw eindejaarsfeesten eruit?

De dagen worden korter, de temperatuur zakt en we blijven meer binnen. Dan blijft er maar één ding over om te doen: gezellig tafelen! Er rest ons dan nog één vraag: raclette of gourmet? Ze zijn beiden ontzettend gezellig, duren vaak urenlang en gaan voor veel mensen hand in hand met de eindejaarsfeesten. In deze blogpost lichten we je de voordelen van beide opties toe (geen nadelen, want laat ons eerlijk zijn – die zijn er niet) en geven we je nog tips mee hoe je ook de dagen nadien nog van al die restjes kan blijven genieten.

Door Sarah

door | 8 december | In de keuken

Raclette vs. gourmet

Moeten we het verschil eigenlijk wel nog uitleggen? We doen het toch. Hoewel je tegenwoordig met de vrijwel alle toestellen zowel kan gourmetten en racletten, is er in de traditionele zin van de twee wel een verschil. De conventionele raclette-avond draait vooral rond kaas en charcuterie, terwijl bij gourmetten de maaltijd eerder uit gebakken vlees/vis en groenten bestaat. Bij raclette worden vaak nog gepekelde groenten (zoals cornichons en zilveruitjes) en brood/aardappelen gegeten, maar dat laatste staat ook tijdens een gourmet-avondje op tafel.

Raclette

Gourmet

Gourmetten gebeurt doorgaans op een grill, bakplaat of in kleine (wok)pannetjes. Iedereen maakt zijn eigen klein gerecht klaar op een plancha of gourmettoestel door kleine stukken vlees of vis en groenten te bakken, en deze dan met gebakken of gekookte patatjes, brood of pasta doorheen de avond te eten. Er staan een heleboel ingrediënten op tafel: champignons, paprika, courgette, stukjes steak, worstjes, balletjes, kip, scampi’s, sauzen, brood, aardappelen… Een volledig feestmaal, met eindeloos veel opties.

Doorgaans gebeurt gourmet op twee manieren, op één grote grill- of bakplaat, of op een gourmetstel dat uit 4 tot 8 (wok)pannetjes bestaat, die van onderaf elektrisch worden verwarmd. Bij zulke gourmetstellen is het vaak ook mogelijk om in de ronde openingen van de plaat kleine omeletten/spiegeleitjes of zelfs pannenkoeken te bakken. De perfecte afsluiter van een heerlijke maaltijd!

Ontdek onze plancha’s en tafelgrills

Raclette

Raclette volgt hetzelfde principe als gourmet, maar dan met kaas. Hiervoor gebruiken we meestal een eenvoudig gourmet- of raclettestel. De kaas gaat dan in pannetjes die onder een grill worden geplaatst, waardoor deze heerlijk smelt. Vervolgens gebruik je de gesmolten kaas als topping op allerlei lekkere bijgerechten: aardappelen, brood, charcuterie, zilveruitjes en augurken, enzovoort.

Ook met een raclettetoestel kan je eitjes bakken; dit gebeurt dan eerder in de kaaspannetjes.

Ontdek onze raclettetoestellen

raclette

De ideale combinatie

Zoals we eerder al vermeldden, kan je met het grote merendeel van raclette- en gourmettoestellen zowel gourmetten als racletten. De meeste mensen doen dan ook vaak een combinatie van beide: lekker vlees en groenten bakken op de grill, en tegelijk ook kaas smelten in de pannetjes onder de grillplaat. Het beste van twee werelden!

Ontdek onze raclette- en gourmettoestellen

raclette

Koken met restjes

Raclette, gourmet, of een combinatie van beiden? Waar je ook voor kiest, ze hebben allemaal hetzelfde resultaat: een volle buik en véél restjes. Gelukkig maar, want zo kan je blijven nagenieten van je feestmaal met een heleboel andere lekkere recepten. Hier is wat inspiratie om van te watertanden.

raclette

Kaasrestjes

  • Tartiflette: wat is er nu beter dan gesmolten kaas, spekjes en aardappelen?
  • Cheeseburger: een huisgemaakte hamburger smaakt altijd beter. Geef er een heerlijke twist aan door je restjes raclettekaas te gebruiken met bijvoorbeeld rucola en walnoten.
  • Croque monsieur: ga voor de klassieker met hesp en kaas, of maak heerlijk nieuwe combinaties met raclettekaas en verschillende soorten charcuterie, zoete of hartige sauzen of zelfs noten.
  • Quesadilla: ga voor iets helemaal anders met een laag kaas tussen twee wraps. Voeg je favoriete groenten toe, of gebruik groentenwraps voor een andere lekkere twist.
  • Ovenschotel: denk maar aan een lekkere hachis parmentier, een pastaschotel, of gewoon een mix van allerlei groenten in de oven met een heerlijk romige én knapperige kaaskorst.
  • Pizza of flammkuchen: een bodem naar keuze, bedekt met alles wat je hart maar begeert.
  • Quiche: maak de ultieme winterquiche met een lekker dikke laag raclettekaas en je favoriete vulling.
  • Kaasomelet: simpel, lekker en volledig aan te passen aan je eigen smaak.
  • Kaassaus: ga voor een heerlijke schotel nacho’s met lekkere kaassaus.

Vleesrestjes

  • Wokschotel: nasi goring, pad thai, Chinese wok… Bak de restjes vlees, kies je groenten naar keuze, voeg wat rijst of noedels toe en kruid alles goed af. Snel en gemakkelijk.
  • Een broodje: warm de restjes vlees op, smeer je favoriete saus op een stuk stokbrood, voeg het vlees en wat gebakken groenten of rauwkost toe en smakelijk!
  • Omelet: ook vleesrestjes smaken heerlijk in een huisgemaakte omelet.
  • Wraps: warm of koud, wraps met restjes gourmet maken een eenvoudige lunch.
  • Ovenschotel: met je favoriete groenten en wat (raclette)kaas erover; zet alles samen in de oven en geniet.
  • Stoofpotje: gebruik je restjes groenten en vlees in een heerlijke roomsaus, of maak een stoofpotje van winterse groenten in een smaakvolle vleessaus. Of ga ga eerder de Oosterse kant op met een curry.
  • Tortilla: met overgebleven groenten, vlees en aardappelen. Voeg wat eieren en kaas toen en voilà: een heerlijke maaltijd.
raclette

Heb je nog restjes brood over? Maak er krokante bruscetta mee, of maak zelf je croutons of lookbrood voor bij een warme soep. Restjes groenten zijn ideaal voor een omelet, wrap, een slaatje of in de oven.

Hoe bewaar je restjes?

Kan je even geen raclettekaas of gourmetvlees meer zien? Begrijpelijk, te veel van het goede is ook niet goed. In plaats van je restjes weg te smijten, kan je ze ook gewoon nog enkele maanden in de diepvries bewaren:

  • De kaas kan je tot 3 weken in de koelkast bewaren, verpakt in huishoudfolie of aluminiumfolie. Prik kleine gaatjes in de folie. Verpakt in diepvrieszakjes kan je de kaas tot 3 maanden in de vriezer bewaren.
  • Vlees is maximaal 3 dagen houdbaar in de koelkast. Je kan het ook invriezen: verpakt in kleine diepvrieszakjes is het tot 2 maanden houdbaar.

 

Heb je na al die informatie ook zin gekregen in raclette of gourmet? Ontdek ons breed aanbod aan raclettetoestellen en tafelgrillen op vandenborre.be.

In hetzelfde thema

Voor jou getest: de BaByliss Super-X Metal E992E

Voor jou getest: de BaByliss Super-X Metal E992E

Benieuwd naar de nieuwe multigroom van BaByliss? Mijn echtgenoot, Glenn, heeft dit toestel grondig mogen uittesten. Hij onderhoudt namelijk al jaren zijn baard met een baardtrimmer en scheert nu ook zijn haar kort af met een tondeuse. De ideale gelegenheid dus om eens...

Voor jou getest: de Philips Lumea BRI958/00

Voor jou getest: de Philips Lumea BRI958/00

Semi-definitieve epileerapparaten verlossen je voor een lange periode van ongewenste haartjes. Op je benen, op je armen, onder je oksels, aan je bikinilijn, … Hiervoor mag ik de Philips Lumea BRI958/00 testen. Het resultaat ken ik nu nog niet, want de behandeling...

Voor jou getest: Braun Series 9 Pro+ scheerapparaat

Voor jou getest: Braun Series 9 Pro+ scheerapparaat

Het valt niet te ontkennen dat Braun zo ongeveer dé referentie voor ontharingstoestellen is. Dus toen ik mijn vriend vroeg om dit Braun Series 9 Pro+ scheerapparaat uit te testen, was hij zeer enthousiast. Normaal gezien scheert hij zichzelf nooit volledig, maar na...

De Braun Series XT5100-multigroom een week op proef

De Braun Series XT5100-multigroom een week op proef

Een toestel om je baard te scheren of te trimmen, je randen bij te werken en je lichaamshaartjes mee af te scheren? De Braun Series XT5100 is een alles-in-één elektrisch scheerapparaat en baardtrimmer. Glenn, de echtgenoot van onze blogster Shana, nam de proef op de...