Asperges moet je blancheren voor je ze in de diepvriezer plaatst. Gerechten ontdooien in de microgolf is een prima idee. En chocolade mag je niet invriezen. Zijn deze beweringen juist of fout? Check it out!
1. Alle voedingswaren in je diepvriezer blijven onbeperkt goed
FOUT Elk type voedingsmiddel heeft een specifieke bewaartijd. Door een diepgevroren product langer te bewaren, worden de textuur en voedingsstoffen aangetast. Daarom is het noodzakelijk om de aangegeven bewaartijden te respecteren. Neem een stift en noteer wat het is en tot wanneer het houdbaar is. Op het diepvrieszakje of op een etiket. Hieronder vind je hoelang je welke voedingsmiddelen in de diepvriezer kan bewaren:
Groenten
1 jaar
Fruit
8 à 12 maanden
Gevolgelte
3 maanden
Vlees en vis
6 maanden
Brood
1 maand
2. Groenten blancheren voor je ze invriest, da’s een uitstekend idee
JUIST Groenten blancheren voor je ze invriest biedt belangrijke voordelen:
Door het snelle koken worden natuurlijke enzymen gedood. De smaak, kleur en textuur van je groenten blijven intact
De anti-oxydante eigenschappen blijven beter bewaard
Blancheren maakt bepaalde groenten makkelijker verteerbaar
En aangezien de uitzondering de regel bevestigt: asperges moet je rauw en geschild invriezen en ontdooien in kokend water. Zo behouden ze hun knapperigheid en smaak. Asperges kan je maximaal 6 maanden bewaren.
3. Bevroren fruit en groenten zijn minder voedzaam
FOUT Diepgevroren groenten en fruit kunnen net zo voedzaam zijn als vers fruit, zolang ze maar kort na de oogst correct ingevroren werden. Hun vitamines en voedingsstoffen blijven lang bewaard.
4. Alles moet eerst in hermetisch zakjes
FOUT Als je verse voedingswaren in een diepvrieszakje of een recipiënt plaatst voor je ze in de diepvriezer legt, zullen ze vocht afgeven. Ze blijven sneller aan elkaar plakken en er belanden ijskristallen op de voedingswaren tijdens het invriesproces. Het resultaat? Minder textuur en minder smaak. Ideaal plaats je de voedingsmiddelen horizontaal op een diepvriesplaat. Als dat niet kan, gebruik dan een luchtdicht zakje of bewaardoos.
Er bestaan alternatieven voor plastic zakjes, je hoeft er enkel op te letten dat de voedingsmiddelen beschermd worden tegen oxidatie door ze zoveel mogelijk af te sluiten van lucht. Tip: aluminiumkuipjes zijn heel geschikt.
5. Voedingsmiddelen ontdooien in de microgolf is niet ok
JUIST We zijn het allemaal gewend om voedsel in de microgolf te ontdooien: lekker makkelijk en snel. En toch is het de beste manier om voedingsstoffen af te breken! Om voedsel te ontdooien zonder het te bederven, haal je het de dag voordien uit de vriezer en plaatst het in de koelkast. Zo kan het langzaam ontdooien. Nog een voordeel: je koelkast profiteert mee van de extra koeling, waardoor het minder energie verbruikt.
6. Bereide gerechten mogen in de diepvriezer
JUIST Bereide maaltijden blijven heel goed bewaard in de vriezer. Ideaal om altijd kant-en-klare maaltijden ter beschikking te hebben. Let er wel op dat je nooit warme of lauwe maaltijden meteen in de diepvriezer plaatst. Zet ze eerst in de koelkast zodat ze het vriesproces perfect overleven én hun kwaliteit behouden.
7. Ijsblokbakjes dienen enkel om ijsblokjes te maken
FOUT Wees creatief en gebruik de ijsblokjesbakjes om allerlei kleine porties te bereiden: zelfgemaakte bouillons, kleine sauzen, porties babypuree, blokjes kruiden of zelfs confituur. De ideale oplossing om altijd kleine hoeveelheden bij de hand te hebben voor maaltijden of drankjes!
8. Chocolade mag je niet invriezen
FOUT Chocolade is een delicate lekkernij die je op een heel specifieke manier moet bewaren. Hoe je dat doet vertellen we je hier. Goed om weten: tests hebben aangetoond dat de smaak van chocolade ook perfect behouden blijft bij temperaturen van -18 °C. Je mag chocolade dus gerust enkele maanden in de vriezer bewaren.
9. Kaas en gekookte eieren? Die mogen niet in de diepvriezer!
FOUT Er zijn heel wat voedingsmiddelen waarvan je denkt: die plaats je toch niet in de diepvriezer. Verrassend, maar sommige van die producten mogen wel in de vriezer. Enkele voorbeelden:
Gezouten boter: maximaal 12 maanden
Zoete boter: 3 maanden
Yoghurt en melk: tot 2 maanden
Tofu: 1 à 2 maanden
Kaas: 3 à 6 maanden
Verse room: 1 maand
Eieren: rauwe eidooiers: 4 maanden / rauwe eiwitten: 9 maanden (superhandig om verspilling te voorkomen)
De Multigrill 7 van Braun is de ideale bondgenoot voor perfect gegrild vlees, toastbrood, wafels of visbrochettes. Dankzij de vele functies word je vanzelf creatief in de keuken. En ik kreeg de kans om hem te testen. Benieuwd wat ik ervan denk? Lees snel verder!...
Hoe beter je je vaatwasser onderhoudt, hoe langer je ervan zal genieten. Met deze praktische tips kan je de levensduur voelbaar verlengen en verbruik je tegelijk niet nodeloos veel water en energie. Hoe je vaatwasser onderhouden: onze tips Je vaatwasser verdient het...
Test: Delonghi Nespresso Vertuo Lattissima espressomachine Lust je zo nu en dan weleens een kopje Italiaanse koffie? Je bent niet de enige! Helaas is het niet altijd eenvoudig om koffie van baristakwaliteit op tafel te toveren, en al helemaal niet met een traditionele...
Airfryers stoten klassieke friteuses anno 2023 van hun troon. Je hoeft geen (of bijna geen) olie te gebruiken, je kan er veel meer mee doen dan enkel bakken en na gebruik zijn ze makkelijk schoon te maken. Ik heb de nieuwste parel uit het Philips-gamma, de Philips...