Ben jij dit jaar verantwoordelijk voor het feestdiner en wil je liever samen met je gasten genieten dan de hele avond in de keuken staan? Met deze heerlijke, eenvoudige recepten maak je in geen tijd een feestelijk driegangenmenu!
VOORGERECHT
Pompoensoep met room en saffraan
INGREDIËNTEN (6 PERSONEN)
- 2 butternutpompoenen (of 600 gram gesneden pompoen)
- 2 teentjes knoflook
- 2 uien
- 2 tomaten
- 200 ml room
- 4 l groentebouillon
- 2 dopjes saffraanzaad
- handvol pompoenpitten
- nootmuskaat
- boter of olie
- peper
BEREIDING
- Schil de pompoen en verwijder de zaden. Snij het vruchtvlees in blokjes.
- Pel de tomaat, verwijder de zaadjes en snij ze in blokjes.
- Pel de ui en de knoflook en hak ze fijn. Stoof ze glazig in een soeppot met boter of olie. Voeg de blokjes pompoen en de tomaat en saffraan toe. Stoof even mee.
- Overgiet de groenten met de bouillon en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat 15 à 20 minuten zachtjes pruttelen.
- Giet alles in de food processor en pureer op lage snelheid met de blendermessen. Voeg een klein scheutje room toe tijdens het blenden en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
- Verdeel over je kommetjes en werk af met een beetje room, een paar pompoenpitten en wat grofgemalen zwarte peper.
HOOFDGERECHT
Kip met cranberries, sinaasappel en rozemarijnboter
INGREDIËNTEN (6 PERSONEN)
VOOR DE KIP
- 2 hele kippen van ongeveer 1,5 kilogram
- 400 gram cranberries (vers of ingevroren)
- 2 grote sinaasappels
- een paar takjes rozemarijn
VOOR DE ROZEMARIJNBOTER
- 120 gram zachte boter
- 4 tl rozemarijn
- 2 tl zeezout
- 1 tl zwarte peper
- zeste van één sinaasappel (die van bij de kip!)
BEREIDING
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Dep de kippen droog met een vel keukenrol. Doe de cranberries en de takjes rozemarijn in een grote braadpan.
- Meng de ingrediënten voor de rozemarijnboter in een kom. Stop de boter onder het vel van de kip en smeer uit zonder het vel te beschadigen.
- Leg de beboterde kippen op de cranberries. Snij de appelsienen in kwartjes, pers het sap uit over de kippen en schik de uitgeperste kwartjes mee in de braadpan.
- Braad de kippen voor 45 minuten. Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 graden en laat nog 45 minuten doorgaren.
- Dien op in een mooie pan of pot met een paar verse takjes rozemarijn.
Vegan optie
Truffelrisotto
INGREDIENTEN (2 personen)
- 2 el olijfolie
- 1 ui
- 200 g witte ronde rijst
- 1 glas witte wijn
- 1/2 blokje groentebouillon
- 2 el witte miso
- 1 l kokend water
- 1 bokaal van 80 g zomertruffel (of als goedkoper alternatief, kan je kiezen voor andere soorten paddenstoelen ;-))
BEREIDING
- Verhit de olie in een diepe pan en fruit hierin de schijfjes ajuin. Voeg vervolgens de rijst toe.
- Als de rijst glazig begint te zien, blus af met de wijn en laat de rijst de wijn volledig opnemen. In een aparte kom meng je de bouillon en de miso in kokend water. Voeg dan 1/3 van de bouillon toe en wacht tot hij opgenomen wordt. Roer goed.
- Ondertussen snij je de truffel fijn (hou 8 schijfjes apart voor de presentatie). Voeg vervolgens nog eens 1/3 van de bouillon toe en de gesneden truffel.
- Als de rijst de bouillon opgenomen heeft, voeg dan de rest van de bouillon en de olie van de truffels toe. Kruid af met peper en roer goed.
- Serveer met enkele schijfjes truffel.
DESSERT
Britse mince pies met appel
INGREDIËNTEN (20-24 STUKS)
VOOR DE FRUIT MINCE
- 250 g bruine basterdsuiker
- 250 ml bruine rum
- 250 g grote rozijnen
- 250 g sultanarozijnen
- 250 g krenten
- 2 appels
- 130 g boter
- 60 g gekonfijte citroenschil
- 1 tl kaneelpoeder
- zeste van 2 sinaasappels
- 2 mespuntjes nootmuskaat
- 2 mespuntjes kruidnagel
VOOR HET DEEG
- 280 g koude boter
- 450 g bloem
- 100 g amandelpoeder
- 100 g suiker
- 2 eierdooiers
- 4 el koud water
BEREIDING
- Verwarm de bruine rum met de sinaasappelzeste en los de basterdsuiker erin op. Hak de rozijnen, sultanarozijnen en krenten fijn. Schil en snij de appels in kleine blokjes zo groot als de rozijnen. Snij de citroenschil in stukjes.
- Meng de appels, rozijnen en krenten met de boter, citroenschil, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Schenk de bruine rum erover en spatel goed door. Schep het mince-mengsel in een steriele, droge pot en wacht een maand voor gebruik.
- Fruit mince klaar voor gebruik? Dan is het tijd voor het deeg. Snij de boter in blokjes en kneed de boter, de bloem, het amandelpoeder en de suiker tot een kruimelig deeg. Voeg de eierdooier en water toe en kneed tot een egaal deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de cupcaketray in met boter, rol het deeg uit en steek er 24 cirkels uit. Kneed het overige deeg bij elkaar en rol opnieuw uit. Druk er stervormen uit. Vul het deeg met het mince-mengsel en dek de taartjes af met de ster. Druk de randjes goed aan. Bestrijk de bovenkant met eierdooier en bak ze in ongeveer 25 minuten goudbruin. Bestuif voor het serveren met poedersuiker.