Home    In de keuken    Vaatwasser: hoe voorkom je aanslag op je glazen?

Vaatwasser: hoe voorkom je aanslag op je glazen?

Komen je glazen steeds witter uit de vaatwasser? Aan wat is dit te wijten en hoe verkom je strepen en aanslag? Hieronder vind je antwoorden en tips!
Door Julie

door | 8 januari | In de keuken, In de keuken

Wat is de oorzaak?

Na vele wasbeurten in de vaatwasser kan je glaswerk witte aanslag vertonen, verkleuren of droog aanvoelen. Dit kan twee oorzaken hebben: glascorrosie of kalkaanslag. Maar welke van deze twee is verantwoordelijk voor de sporen op jouw glazen? Er bestaat een eenvoudig trucje: giet een druppel witte azijn op je glas. Verdwijnt het spoor of verplaatst het zich? Dan is kalkaanslag de oorzaak van de strepen op je glazen. In het andere geval, gaat het om corrosie.

Hoe los je dit op?

Is kalk de boosdoener?

Je kan de kalkdeeltjes met de hand verwijderen. Vul je gootsteen met warm water, voeg een kopje witte azijn toe en laat de glazen 15 minuten in het mengsel baden. Spoel de glazen nadien af met proper water en droog ze af met een keukenhanddoek.

Check of je vaatwasser voldoende zout bevat en ook of de dosering correct is om kalkaanslag in de toekomst te voorkomen. Zout zorgt ervoor dat de waterverzachter goed blijft functioneren.

Is corrosie de oorzaak?

Glascorrosie is helaas onvermijdelijk, maar je kan het effect ervan wel beperken. Corrosie zorgt ervoor dat er zich een laagje op je glazen vormt. Soms kan je deze laag laten verdwijnen door het glas te reinigen. Gebruik een doekje en tandpasta of een mengeling van water en zuiveringszout.

Enkele tips om corrosie te voorkomen:

  • Plaats enkel vaatwasbestendige glazen in je vaatwasser (dus bv. geen kristallen glazen).
  • Reinig je glazen niet aan een te hoge temperatuur. Dit zorgt voor een snellere chemische reactie tussen het glas, het reinigingsmiddel en het water.
  • Beschikt je vaatwasser over een speciaal programma voor glazen? Ideaal!
  • Gebruik glansspoelmiddel: het beschermt je glazen optimaal tegen corrosie.
  • Gebruik de juiste hoeveelheid afwasmiddel en spoelmiddel. Een te grote of te kleine dosis kan de je glazen sneller beschadigen. Indien mogelijk, raden we je aan om geen te zacht of te hard water te gebruiken. Te zacht water versnelt corrosie, terwijl te hard water kalkaanslag veroorzaakt. Is je water te hard? Doe wat regenereerzout in het hiervoor voorziene bakje. Denk er ook aan om in te stellen hoe hard je water is. Dit doe je (afhankelijk van het model) via een (draai)knop in de vaatwasser of via het bedieningspaneel (je vindt de info in de handleiding van je toestel). Wil je de hardheid van je water te weten komen? Contacteer gewoon je watermaatschappij of neem een kijkje op je waterfactuur.

Onze vaatwassers:

Onze inbouwvaatwassers:

In hetzelfde thema

De keukentendensen van 2022

De keukentendensen van 2022

Een gelukkige keuken zorgt voor gelukkige gezinnen. De keuken is de bron van voedsel, comfort, familie en samenhorigheid. Gezinnen genieten van de tijd die ze er samen doorbrengen terwijl ze een maaltijd klaarmaken of ze vertellen er aan de eettafel hoe hun dag...

Welkom in de hightechkeuken

Welkom in de hightechkeuken

Maak het je gemakkelijk en kies voor keukentoestellen die je het werk vrijwel volledig uit handen nemen. De nieuwste generatie is voorzien van zoveel superhandige technologische snufjes dat je vrijwel alleen nog op de Aan-knop moet drukken.Multifunctionele kookrobot...

Test: Moulinex OW2208-broodbakmachine

Test: Moulinex OW2208-broodbakmachine

Een brood dreigt een pak duurder te worden… Reden genoeg om een broodmachine in huis te halen. Want geef nu toe, wat is er nu makkelijker en lekkerder dan er zelf eentje te maken? Maak kennis met deze automatische Moulinex OW2208-broodoven die ik onlangs heb mogen...

Zo kies je jouw nieuwe microgolfoven

Zo kies je jouw nieuwe microgolfoven

Microgolfovens vind je tegenwoordig in alle types en formaten, van behoorlijk eenvoudig tot super gesofisticeerd. Naast de grote namen zijn er ook merken die minder bekend in de oren klinken, maar soms heel interessante specifieke functies ontwikkelden. Wij helpen je...