De keukentendensen van 2022

Een gelukkige keuken zorgt voor gelukkige gezinnen. De keuken is de bron van voedsel, comfort, familie en samenhorigheid. Gezinnen genieten van de tijd die ze er samen doorbrengen terwijl ze een maaltijd klaarmaken of ze vertellen er aan de eettafel hoe hun dag verlopen is. En in een gelukkige keuken horen natuurlijk de beste inbouwtoestellen. Daarom zetten we voor jou de keukentrends van 2022 op een rijtje. Hier alvast een eerste tip: de kleuren zwart en matzwart zijn helemaal in!

Door Timo

door | 20 mei | In de keuken

De compacte premiumkeuken

De trend van het moment is de premiumkeuken: een compacte, lineaire en gebruiksvriendelijke keuken die zich uitstrekt van vloer tot plafond en zo je beschikbare ruimte helemaal benut. Stijlvolle details geven je keuken een prachtige look. Een achterwand die volledig bij de fronten past, kastdeuren over de volle hoogte, geïntegreerde verlichting voor meer openheid… Jij bepaalt hoe je keuken eruitziet, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Kookplaat met geïntegreerde afzuigkap

De kookplaat met geïntegreerde afzuigkap is nog nauwelijks weg te denken uit keukens, en zeker uit de keukens met een hoog plafond! De geïntegreerde afzuigkap heeft verschillende voordelen. Hij bespaart ruimte, de plafondruimte komt vrij waardoor licht vrij spel heeft en je kan hem eenvoudig reinigen. Vandaag bestaan er trouwens kookplaten met geïntegreerde afzuiging die maar liefst 5 kookzones tellen. Verschillende gerechten tegelijkertijd klaarmaken in een keuken die fris ruikt? Dat is tegenwoordig een fluitje van een cent!

Woord van het jaar: recirculatie

Recirculatiesystemen filteren de lucht in je keuken en sturen die vervolgens terug in dezelfde ruimte. Bijvoorbeeld een vrijhangende dampkap met het design van een lampenkap en een moderne (glazen) tafeldampkap ingewerkt in het werkblad (twee afzuigsystemen die momenteel heel trendy zijn) zuigen de lucht met zijn kookgeurtjes en alle andere luchtjes op. De koolstoffilters in de dampkap absorberen het vuil en de geurtjes, waardoor het recirculatiesysteem diezelfde lucht gereinigd terug opnieuw de keuken in kan sturen.

Een afvoer naar buiten is dus niet nodig, en dat heeft een positieve invloed op de berekening van het energielabel van je woning.

Inbouwwijnkasten

De beste wijn vereist de beste wijnkast. Als wijnliefhebber heb je waarschijnlijk je eigen verzameling in huis en die wil je natuurlijk op de juiste manier bewaren en serveren. Rood, wit of rosé? Met een inbouwwijnkast kan je die goede fles wijn meteen op de juiste temperatuur aan je gasten serveren. Bepaalde modellen laten zelfs toe om wijn op 3 verschillende temperaturen te bewaren of om flessen extra lang te bewaren of snel te consumeren. En geef nu toe, een wijnkast ziet er ook gewoon echt prachtig uit, niet?

Stoomkoken: smaakvol en gezond

Een van de snelst groeiende trends in de wereld van keukentoestellen is de opkomst van stoomovens. Stoom is een vorm van warmte, die je helpt om je wereld zowel te voeden als te zuiveren. Met een stoomoven kook je op een eenvoudige en gezonde manier. De voedingsstoffen blijven behouden, terwijl de authentieke smaak nog beter tot zijn recht komt. En je hebt geen olie of boter nodig, wat niet alleen gezond is maar ook handig voor wie op zijn lijn let.

Bovendien is de combinatie van een stoomoven en een vacuümlade ideaal! Vacuümverpakte etenswaren gaan gemiddeld 3 keer langer mee en je kan ze koken op een lage temperatuur. Alle aroma’s, sappen en voedingsstoffen komen zo extra tot hun recht.

Technologie in je keuken

Ons huis is tegenwoordig een verzameling van technische hoogstandjes. We kunnen toestellen met elkaar verbinden of we geven ze een taak die ze zelfstandig kunnen volbrengen. En de keuken is geen uitzondering. Verschillende merken vergemakkelijken je dagelijkse opdrachten in de keuken.

Heel wat koelkasten houden automatisch de versheid van je producten onder controle, de dampkap communiceert met de kookplaat om tot de perfecte kracht van afzuiging te komen, kookplaten zorgen ervoor dat het water niet kan overkoken of je geeft je oven mee welk gerecht hij moet klaarmaken en hij doet vervolgens alles zelf. En in apps kan je je toestellen vanop afstand bedienen of je vindt er ontelbare recepten wanneer je inspiratie je in de steek laat. Koken was nog nooit zo eenvoudig!

Ergonomie

En dan hebben we het nog niet eens over de gebruiksvriendelijkheid van je keuken gehad. Je hebt er misschien nog niet bij stil gestaan, maar de keuken is waarschijnlijk de plek in je huis waar je het vaakst aan het werk bent. Ergonomie of gebruiksgemak in je keuken is dus het kernwoord. En daar maken veiligheid, gezondheid, comfort en doeltreffendheid zonder twijfel deel van uit.

In de praktijk kan je de volgende tips in acht nemen:

    • Denk na over de hoogte van je toestellen. Zorg dat het aanrechtblad en de spoelbak sowieso op de ideale hoogte staan, maar denk bijvoorbeeld ook aan je oven of vaatwasser. Hoe minder je je moet bukken, hoe beter voor je rug!
    • Overweeg toestellen met extra opties zoals een vaatwasser met een comfortlift, een kookplaat met sliderbediening of een oven met automatische bakprogramma’s.
    • Plaats de lichte voorwerpen in de bovenste kasten, de zware onderaan.
    • Plan ten slotte de verlichting van je keuken goed in. Met de juiste werk- en sfeerverlichting zorg je voor een perfecte combinatie van veiligheid en gezelligheid.

In hetzelfde thema

Elektro: 4 toptoestellen voor een geslaagde werkdag

Elektro: 4 toptoestellen voor een geslaagde werkdag

Wil je de werkdag meteen goed kunnen starten en daarna ook vlot doorkomen, dan kan je wel wat gepaste ondersteuning gebruiken. Wij presenteren je vier nieuwe elektrotoestellen die absoluut top zijn in hun categorie. Van een frisse start in de badkamer tot een stevige...

Test: Samsung Galaxy Tab S9 Series

Test: Samsung Galaxy Tab S9 Series

Ik heb het geluk gehad om de volledige en gloednieuwe Samsung Galaxy Tab S9-serie een aantal weken te mogen testen. Zijn de Tab S9, S9+ en S9 Ultra zo anders dan de Tab S8-serie? En wat is er net nieuw aan? Je ontdekt het allemaal in dit artikel! In de doos Als je de...

Samsung Galaxy: The connected power of Galaxy

Samsung Galaxy: The connected power of Galaxy

Traditiegetrouw gaf Samsung ook deze zomer weer een aantal van zijn succesvolle Galaxy-reeksen een stevige update mee. Ontdek nu waarmee de gloednieuwe plooibare smartphones Z Fold5 en Z Flip5, de verbeterde tablets van de Tab S9-serie en de stijlvolle smartwatches...

LG OLED EVO GALLERY DESIGN TV: onze test

LG OLED EVO GALLERY DESIGN TV: onze test

De LG OLED GALLERY TV is aan de beurt om getest te worden! Meer bepaald de LG OLED 55 inch G36. De LG OLED GALLERY TV is verkrijgbaar in 3 verschillende groottes: 65, 77 & 83 inch. In 2023 is dit model toe aan zijn 3e generatie. Wat hem onderscheidt van de G2 is...