Welke koelkast is voor jouw keuken de ideale keuze?

1-deurskoelkasten, grote koel-vriescombinaties, Amerikaanse Side by Side- koelkasten of French Doors: weet je niet goed welk type je het best kan kiezen? Wij zetten voor jou de verschillende mogelijkheden keurig op een rij.
Door Vanden Borre Magazine

• Een 1-deurskoelkast biedt veel ruimte voor verse producten, al dan niet met een ingebouwd vriesvak. Bestaat ook als inbouwmodel.

• Een koel-vriescombinatie is dé oplossing als je de voordelen van beide toestellen wil combineren. De diepvriezer kan zich onder- of bovenaan bevinden. Bestaat ook als inbouwmodel.

• Een Amerikaanse Side by Side-koelkast heeft dankzij het ruime formaat tot 30% meer capaciteit dan een koel-vriescombinatie. Je herkent hem aan de twee hoge deuren: één voor het koelgedeelte en één voor de diepvries. Vaak ook uitgerust met een water- of ijsblokjesdispenser.

• Een Amerikaanse koelkast van het type French Doors is het grootste type Amerikaanse koelkast op de markt. Hij heeft bovenaan twee verticale deuren voor de koelzone en onderaan twee lades voor het vriesgedeelte.

• Een minikoelkast is een klein model met een inhoud tot 100 liter. Ideaal voor wie alleen woont of een kleine keuken heeft.

 

 

 

Niet te groot, niet te klein

Het is belangrijk om de juiste capaciteit te bepalen. Voor een gezin van drie personen is een koelkast met een netto-inhoud van 200 liter ideaal. Goed om te weten: sommige modellen zijn kleiner of smaller dan gemiddeld, maar hebben toch een even grote capaciteit als een standaardkoelkast van 60 cm breed en 170 cm hoog. Opgelet: Amerikaanse en French Door-koelkasten zijn doorgaans wat dieper en hebben dus vaak wat extra ruimte nodig.

 

 

 

Energiezuinige koelkast = dubbele winst

Koelkasten kunnen behoorlijk veel energie slurpen en kunnen zelfs tot 20% van je jaarlijkse elektriciteitsfactuur uitmaken. Wil je het milieu een handje helpen en zelf gevoelig besparen? Kies dan bij je volgende aankoop bewust voor een zuinig model. Maar wat is nu milieuvriendelijker: je weinig energie-efficiënte maar nog goed werkende koelkast preventief vervangen of wachten tot die kapot gaat? De productie van het nieuwe toestel en de verwijdering van het oude exemplaar vergen namelijk ook een aanzienlijke hoeveelheid energie. Wel: als je toestel minstens 10 jaar oud is, loont het stilaan de moeite om hem met pensioen te sturen, want hij kost je elke maand zo’n 15 à 20 euro aan elektriciteit. Bij een hypermodern toestel uit klasse A zal dat hooguit 3 à 4 euro zijn. Na een tijdje loopt dat verschil toch wel op. Koelkasten uit energieklasse C of D – die je overigens ook nog met ecocheques kan betalen – zitten daar met 5 à 10 euro per maand zowat tussenin.
 
Tot slot: wat gebeurt er met je oude koelkast als je een nieuwe bestelt? Indien je dat wenst, neemt Vanden Borre bij levering van je nieuwe toestel je oude koelkast gratis mee. Recupel staat vervolgens in voor een milieuvriendelijke recyclage.

 

 

 

Haier vs. Haier

Zij aan zij: het model Haier HSR5918DNMP is een Amerikaanse koelkast van het type Side by Side. Koelgedeelte en vriezer zijn goed voor respectievelijk 337 en 191 liter. De deur stopt bij opening automatisch op 90°. In combinatie met de energiezuinige en duurzame ledverlichting heb je zo altijd een perfect zicht op de inhoud. Het Multi Air Flow-systeem houdt de temperatuur constant en garandeert een optimale en langere bewaring van je voedsel. Dit toestel heeft energieklasse D en is betaalbaar met ecocheques. Het energieverbruik ligt tot 36% lager dan bij een vergelijkbaar toestel van energieklasse F.

Flexibele elegantie: de Haier HTF-710DP7 is een zeer ruime Amerikaanse koelkast van het type French Doors: het koelgedeelte heeft een volume van 428 liter, de diepvries haalt 200 liter. Haier’s exclusieve antibacteriële behandeling gebruikt uv-licht om 99,80% van de bacteriën uit de luchtstroom van je koelkast te verwijderen. Dankzij het heldere Daylight-ledsysteem is elke hoek van elke plank goed zichtbaar. In de Switch Zone (90 liter) stel je de temperatuur vrij in tussen -18 en 5 °C. Dit deel kan je dus als koelkast en als vriezer gebruiken. In de Humidity Zone-lade houdt een plantaardig vezelmembraan het vochtniveau op 90%. Zo blijven je groenten en fruit dubbel zo lang vers. Dit toestel heeft energieklasse F: je kan hem dus niet met ecocheques betalen.

 

 

In het Vanden Borre Magazine en op vandenborre.be vind je nog veel meer info over de laatste nieuwe koelkasten en diepvriezers.

HAIER KOELKAST HSR5918DNMP

HAIER KOELKAST HTF-710DP7

In hetzelfde thema

Elektro: 4 toptoestellen voor een geslaagde werkdag

Elektro: 4 toptoestellen voor een geslaagde werkdag

Wil je de werkdag meteen goed kunnen starten en daarna ook vlot doorkomen, dan kan je wel wat gepaste ondersteuning gebruiken. Wij presenteren je vier nieuwe elektrotoestellen die absoluut top zijn in hun categorie. Van een frisse start in de badkamer tot een stevige...

Test: Samsung Galaxy Tab S9 Series

Test: Samsung Galaxy Tab S9 Series

Ik heb het geluk gehad om de volledige en gloednieuwe Samsung Galaxy Tab S9-serie een aantal weken te mogen testen. Zijn de Tab S9, S9+ en S9 Ultra zo anders dan de Tab S8-serie? En wat is er net nieuw aan? Je ontdekt het allemaal in dit artikel! In de doos Als je de...

Samsung Galaxy: The connected power of Galaxy

Samsung Galaxy: The connected power of Galaxy

Traditiegetrouw gaf Samsung ook deze zomer weer een aantal van zijn succesvolle Galaxy-reeksen een stevige update mee. Ontdek nu waarmee de gloednieuwe plooibare smartphones Z Fold5 en Z Flip5, de verbeterde tablets van de Tab S9-serie en de stijlvolle smartwatches...