Home    In de keuken    Zoet of hartig: al onze recepten voor de lekkerste pannenkoeken

Zoet of hartig: al onze recepten voor de lekkerste pannenkoeken

Je goede voornemens voor 2022 zijn intussen al een maand oud. Je durft alweer naar iets lekkers te grijpen. En gelijk heb je! Jezelf af en toe eens goed verwennen kan zeker geen kwaad. Op woensdag 2 februari bijvoorbeeld, want dan is het Lichtmis! Hier vind je onze eenvoudige recepten voor zoete en hartige pannenkoeken, net als enkele toestellen waarmee je deze winter heerlijk aan de slag kan.

Door Shana

door | 26 januari | In de keuken

Zo maak je de perfecte pannenkoeken

zoet

Heb je je pannenkoeken graag dun en licht? Geen probleem! Dit is hét geheim voor de ideale pannenkoek: gebruik de juiste ingrediënten en verwerk ze zoals het hoort! Zorg dat ze niet te koud en niet te warm zijn, maar mooi op kamertemperatuur. Haal de eieren, melk en boter dus al een uurtje op voorhand uit de koelkast.

Welke bloem voor pannenkoeken?

bloem

Voor zoete pannenkoeken gebruik je het best tarwebloem, want zo krijg je een iets luchtiger beslag. Mag het nóg wat lichter? Klop de eiwitten dan goed op, tot ze helemaal stijf zijn. En welke bloem voor glutenvrije pannenkoeken? Rijstbloem is een perfect alternatief voor heerlijke pannenkoeken met een heel subtiele smaak.

Hartige of Bretoense pannenkoeken maak je dan weer beter met boekweitmeel.

1 – Ons recept voor zoete pannenkoeken

pannenkoek

Ingrediënten
– 300 g bloem
– 3 eieren (1 per 100 g bloem)
– 3 el suiker
– 1 snuifje zout
– 1,5 glas melk
– 2 el Cointreau of Grand Marnier (optioneel)

• Giet de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Doe hier de eieren en de alcohol in. Voeg het zout en de suiker toe.

• Heel belangrijk voor een glad beslag: voeg de vloeibare ingrediënten langzaam toe. Meng goed, terwijl je stukje bij beetje de melk bij het beslag giet. Is het te droog, voeg dan eventueel wat water toe. Maar opgelet! Het moet een dik beslag zijn. Niets vervelender dan klonters. Gebruik daarom een mixer of blender. Al werkt een traditionele klopper natuurlijk ook.

• Laat het beslag zeker rusten als je lichtere pannenkoeken het lekkerst vindt. Wacht minstens een uur voor je begint te bakken!

• Vet je koekenpan of pannenkoekenmaker telkens na één of twee bakrondes opnieuw in. Zo blijven je pannenkoeken er niet aan plakken. Wacht tot je koekenpan goed warm is voor je aan het bakken slaat.

• Werk je pannenkoeken af met bruine of witte suiker, fruit, confituur of chocolade.

2 – Ons recept voor hartige pannenkoeken

hartig

Ingrediënten
– 500 g boekweitmeel
– 5 eieren (1 per 100 g bloem)
– water

Volg dezelfde stappen als het recept voor zoete pannenkoeken, maar met deze ingrediënten. Het beslag moet sissen in de pan. De afwerking? Ga voluit met ham, gruyèrekaas en een ei. Of voor de jagersversie met spek, reblochon en aardappelen. Ook lekker is de Scandinavische variant met zalm en spinazie.

3 – Amerikaanse pancakes met appel: smullen maar!

pancakes

Ingrediënten (voor 8 stuks)
– 100 g bloem
– 1 zakje gist
– 50 g suiker
– 2 eieren
– 100 ml melk
– 1 geraspte appel

Meng alle ingrediënten en giet een pollepel beslag in een hete koekenpan. Wanneer je belletjes ziet verschijnen, is het tijd om de pancake om te draaien. Laat nog 1 tot 2 minuten aan de andere kant bakken en klaar! Overheerlijk met rood fruit, ahornsiroop, poedersuiker of chocolade.

Waarom eten we pannenkoeken op Lichtmis?

Volgens de legende verwijst hun ronde vorm naar de terugkeer van de zon in de winter. Ook geloofden de mensen dat het nieuwe jaar geluk en voorspoed zou brengen als ze hun restjes bloem van het jaar ervoor opgebruikten. Sommigen gooien de eerste pannenkoek in de lucht, terwijl ze in hun andere hand een muntstuk vasthouden.

Wist je dat er ook toestellen bestaan waarmee je pannenkoeken én raclette kan maken? Dubbel genieten in de winter! Bekijk hier onze toestellen.

Waar wacht je nog op? Maak de lekkerste pannenkoeken en verras je vrienden en familie. Save the date: 2 februari! 😉

Pannenkoekenmakers

pan

Kookpannen

 

mixer

Mixers

 

blender

Blenders

 

In hetzelfde thema

Welke espressomachine voor bij jou thuis?

Welke espressomachine voor bij jou thuis?

Wil je thuis experimenteren met nieuwe koffiesoorten zoals een echte barista? En welke espressomachine heb je dan nodig? Kies je dan best voor koffiebonen of voor gemalen koffie? We sommen het hieronder voor je op!Ga voor barista-skills of voor gebruiksgemak Wat je...

Voor jou getest: de Moulinex PerfectMix Cook-blender

Voor jou getest: de Moulinex PerfectMix Cook-blender

Een blender ken ik. Een soepmaker ook. Maar een blender met verwarmingsfunctie, daar had ik nog nooit van gehoord. Tot ik de Moulinex PerfectMix Cook mocht testen! Met zijn 10 automatische kookprogramma's bereidt dit toestel zowel koude als warme recepten. Ik vertel...