Home    In de keuken    Oven: 8 (slechte) gewoonten om te vermijden

Oven: 8 (slechte) gewoonten om te vermijden

door | dec 31, 2014 | In de keuken

We kennen het allemaal wel, we doen de ovendeur vaak open om te kijken naar de cuisson van ons vlees, we laten de oven afkoelen door de deur open te laten staan… en toch is dit geen juiste manier van handelen. Wij zetten 8 gewoonten op een rijtje die je beter snel afleert wanneer je je oven gebruikt.

1) De deur (te vaak) openen om de bakwijze in het oog te houden

Is het korstje van je gratin mooi goudkleurig? Hoe ziet je vlees eruit? … Van zodra je de deur opent, daalt de temperatuur in de oven met een aantal graden. Wij raden je aan om zo snel mogelijk te handelen zodat je onnodige energieverspilling vermijdt en zodat je gerecht op de juiste temperatuur kan blijven garen.

2) Zout op het vlees doen vóór je het in de oven zet

Zout haalt het bloed van het vlees naar boven en zo wordt het vlees helemaal droog. Doe daarom pas op het einde van de baktijd zout op het vlees.

3) De deur van de oven open laten om hem sneller te doen afkoelen

Je quiche is klaar en je hebt de gewoonte om de deur van de oven open te laten zodat de temperatuur sneller zakt? Dit is een zeer slecht idee omdat je zo de meubels errond kunt beschadigen.

4) De temperatuur hoger zetten om tijd te winnen

Door de temperatuur te hoog te zetten wordt enkel de nodige baktijd van de buitenkant van je voedingswaren verkort, de binnenkant zal onvoldoende garen.

5) Een aluminiumfolie in de oven plaatsen als bescherming

Dit is een slecht idee omdat de warmte de neiging heeft om zich op te stapelen op aluminiumfolie. Zo bestaat de kans dat je het email van je schaal of ovenbodem beschadigt.

6) Enkel glazen schotels gebruiken

In een klassieke inbouwoven zorgen zwarte schotels ervoor dat je voedingsmiddelen sneller mooi bruin worden. Glazen schotels zijn ook goed om gerechten in de oven te bereiden, maar ze zijn minder geschikt voor een optimale warmteverspreiding.

7) De oven laten opstaan tot op het einde van de baktijd

Een goede raad om energie te besparen: zet de oven vijf minuten vóór het einde van de baktijd uit. De temperatuur daalt geleidelijk aan zodat het bakproces rustig kan eindigen en het is eveneens goed voor uw energiefactuur.

8) Stel de reinigingscyclus niet in bij een koude oven

Indien je oven over een pyrolyse- of catalysereiniging beschikt, stel deze dan niet in bij een koud toestel. Aangezien ze een hoge temperatuur (200°C voor katalyse en 500°C voor pyrolyse) moeten bereiken kan je de cyclus best meteen na gebruik van de oven instellen. De oven zal sneller de juiste temperatuur bereiken en je bespaart opnieuw energie.