Sage The Barista Express-espressomachine voor jou getest

Een lekker kopje echte Italiaanse koffie? Graag! Daarom ben ik superblij dat ik de Sage The Barista Express een week mag testen: lungo, espresso, cappuccino… à volonté. Elke avond probeer ik een ander koffietype uit. Benieuwd of deze espressomachine haar prijs waard is? Lees het verslag!

Door Mélissa

door | 23 december | In de keuken

Wat zit er in de doos?

SAGE THE BARISTA

In de grote doos van de Sage The Barista Express vind ik al meteen veel accessoires: een melkkan met temperatuurcontrole, een roestvrijstalen portafilter, vier maalelementen, een tamper, een bonencontainer, een doseringstrimmer, reinigingsproducten, een waterfilter, een waterfilterhouder en een uitgebreide handleiding. En dan natuurlijk de koffiemachine zelf. Waw, een luxueus toestel in roestvrijstaal met allerlei knappe knopjes vooraan. Dit is echte een designtoestel dat perfect in mijn moderne keuken past.

Het valt snel op, de gebruikte materialen zijn van topkwaliteit. Zo weegt de koffiemolen vrij zwaar en dat is volgens mij een goed teken. De melkkan is ook van roestvrijstaal en met temperatuurcontrole. Nog iets wat ik heel knap vind aan deze Sage-espressomachine is de manometer in het midden van de machine. Deze geeft de druk weer wanneer je koffie zet via een pijl die omhoog gaat. Super!

Aan de slag

SAGE THE BARISTA EXPRESS

Het eerste gebruik vraagt wat tijd, maar ik volg geduldig alle stappen die in de handleiding staan. Eerst moet ik de waterfilter 5 minuten in koud water plaatsen, dan zet ik hem in z’n houder en plaats ik hem het waterreservoir. Goed om weten: de waterfilter gaat zo’n 3 maanden mee, daarna is hij aan vervanging toe.

Ik vul het reservoir met water en draai eens stevig aan de bonencontainer om hem vast te klikken. Nadien moet het toestel even opwarmen en, net als ik, wat stoom aflaten 😊 Na ongeveer een kwartier is mijn Sage The Barista Express klaar voor gebruik en ik kan niet wachten om mijn espressotoestel in actie te zien!

Koffiebonen of gemalen koffie?

SAGE THE BARISTA EXPRESS

Aan mij de keuze! Ik ga eerst voor de koffiebonen. Alleen al de geur van koffiebonen maakt mijn avond goed. Ik plaats ze zorgvuldig in de grote bonencontainer en maak de portafilter vast aan de linkerzijde zodat de gemalen bonen erin terechtkomen. Om mijn eerste kopje koffie te zetten (spannend!) draai ik de portafilter met de gemalen koffiebonen vast aan de rechterkant. En dan gewoon een kopje nemen en duwen op die knop. Nadien doe ik de test met een pakje gemalen koffie: de portafilter vullen en vastdraaien aan de linkerkant en go!

Het resultaat? Zowel bij de koffiebonen als bij de gemalen koffie zijn de smaak en het aroma top. Ook al ben je geen koffieliefhebber, toch kan je meegenieten ☕ De heerlijke koffiegeur hangt in de keuken. Ik voel me eigenlijk een beginnende barista. De vele mogelijkheden van deze Sage-espressomachine moet ik uiteraard nog onder de knie krijgen, want de mogelijkheden zijn groot. Je kan de maalgrootte en de -hoeveelheid instellen, de filtergrootte kiezen, handmatig of automatisch doseren… En er zijn 4 filtermandjes: 2 voor voorgemalen koffie (1 of 2 kopjes) en 2 voor koffiebonen (1 of 2 kopjes). En om je te helpen om de perfecte extractie te bekomen? Check gewoon de extractiegids!

Makkelijke reiniging

Een espressotoestel moet je regelmatig reinigen en ontkalken. Wanneer precies? Da’s heel simpel, want de Sage The Barista Express is voorzien van een Clean Me-lampje dat knippert wanneer een reinigingscyclus vereist is. Ik volg gewoon de stappen in de handleiding en na 5 minuten is mijn toestel weer volledig proper en klaar voor gebruik. Het stoompijpje moet na elk gebruik gereinigd worden, want er zitten natuurlijk melkrestjes in. Extra troef: wanneer de opvangbak vol is, komt een kleine plaat tevoorschijn ‘Empty me’.

SAGE THE BARISTA EXPRESS

Zelfs de buitenkant van deze Sage-espressomachine wil ik tiptop houden. Ik betrap me erop dat ik er geen enkel spatje op laat staan. Zo blijft ze mooi blinken in de keuken.

Conclusie: hot or not?

De Sage The Barista Express is een musthave voor iedereen die graag een kopje koffie drinkt met veel smaak. Dit espressotoestel heeft een luxueuze uitstraling en biedt talrijke mogelijkheden. Ik som de belangrijkste troeven nog even voor je op:

  • Roestvrijstalen design, perfect voor een moderne keuken en vooral hoogwaardig.
  • Knappe afwerking, met voor mij als echt pluspunt, de originele druktemeter in het midden van het toestel.
  • Geleverd met veel accessoires: reinigingstools, doseermiddel, melkkan met temperatuurcontrole …
  • Voor zowel koffiebonen als gemalen koffie. Ik opteer voor koffiebonen, dat geeft me meer het barista-gevoel. Verschillende koffiesoorten zijn in een mum van tijd klaar om gedegusteerd te worden.
  • Stoom- en warmwaterpijpje voor wie houdt van koffie met een zacht laagje melkschuim.
  • Eenvoudig onderhoud en ontkalking, via de machine zelf.
  • Bekom altijd de ideale hoeveelheid koffie dankzij de portafilter en de vier verschillende maalelementen.
  • Duidelijke en uitgebreide handleiding voor wie dit, net als voor mij, de eerste espressomachine is.

Last but not least: de koffie smaakt heerlijk en is klaar in minder dan 1 minuut. Ik heb er verschillende uitgeprobeerd (espresso, lungo, cappuccino, ristretto…) en ik vond ze allemaal geslaagd. De ene was al wat straffer dan de andere, maar da’s een kwestie van voorkeur.

Als ik een minpuntje moet noemen, dan is het dat je in het begin natuurlijk een beetje op zoek moet naar de juiste werking voor jouw favoriete kopje koffie. Dat is normaal, want een echte barista word je niet op een week tijd 😉

SAGE THE BARISTA EXPRESS

Sage The Barista Express

In hetzelfde thema

Elektro: 4 toptoestellen voor een geslaagde werkdag

Elektro: 4 toptoestellen voor een geslaagde werkdag

Wil je de werkdag meteen goed kunnen starten en daarna ook vlot doorkomen, dan kan je wel wat gepaste ondersteuning gebruiken. Wij presenteren je vier nieuwe elektrotoestellen die absoluut top zijn in hun categorie. Van een frisse start in de badkamer tot een stevige...

Rowenta X-Plorer S75S+ Animal&Allergy robotstofzuiger: onze test

Rowenta X-Plorer S75S+ Animal&Allergy robotstofzuiger: onze test

Mijn stofzuiger is al een tijdje stuk, daarom was ik zeer blij om de Rowenta X-Plorer S75S+ Animal & Allergy robotstofzuiger de hele maand oktober te kunnen testen. Naast gewoon stofzuigen, dweilt hij ook de vloeren in een keer. Wat fantastisch om dat zelf even...

Thuis getest: de Bissell CrossWave® HydroSteam™ PET Pro

Thuis getest: de Bissell CrossWave® HydroSteam™ PET Pro

Als het op kuisen aankomt, noem ik mezelf vaak een ‘luie neat-freak’. Ik heb graag een proper appartement, maar alles raakt zo snel weer vuil. Zeker met een Franse buldog in huis. Eens ik effectief begonnen ben aan de grote kuis, kan ik uren aan een stuk blijven...