Home    In de keuken    Stroompanne in je koelkast of diepvriezer: wat kan je doen?

Stroompanne in je koelkast of diepvriezer: wat kan je doen?

door | aug 30, 2019 | In de keuken

Wat doe je als je thuiskomt en ziet dat zich een stroompanne heeft voorgedaan in je koelkast of diepvriezer …? Juist, je gooit meteen alle voedingswaren weg. Maar is dat wel echt nodig? Of zijn er oplossingen om een dergelijke verspilling te vermijden? Wij zochten het voor je uit.

Hoe weet je of zich een stroompanne heeft voorgedaan?

De meeste diepvriezers zenden een alarm uit als zich een stroompanne voordoet. Je hoort het zodra de diepvriezer de temperatuur van -10 °C heeft bereikt. Bij modellen met een elektronisch bedieningspaneel verschijnt er een melding op het scherm. Sommige apparaten zijn zelfs uitgerust met een LCD-scherm dat de hoogste temperatuur aangeeft die tijdens de stroompanne werd bereikt. Resultaat? Je weet meteen of je voedingswaren nog voor consumptie geschikt zijn of niet.

Wat doe je bij een stroompanne in je diepvriezer?

Eerste tip: als je diepvriezer in panne valt, moet je niet noodzakelijk de hele inhoud weggooien. Het duurt gemiddeld tussen 10 en 110 uur voordat een voedingsproduct niet meer geschikt is voor consumptie. Als de temperatuur in de diepvriezer niet boven de  -9 °C stijgt, kan je de voedingsmiddelen nog met een gerust hart gebruiken. Wist je dit? Diepvrieskisten kunnen bij een panne de voedingsproducten nog lang bewaren. Koelkast-diepvriescombinaties behouden de koude doorgaans gedurende minstens 24 uur.

En ook interessant: hoe voller je diepvriezer, hoe beter. In een goed gevulde diepvriezer circuleert er immers minder lucht. Zo duurt het langer voordat de voedingswaren opwarmen. Vul je diepvriezer dus altijd zoveel mogelijk. Als je niet weet waarmee, kan je een koudeaccumulator gebruiken om de lege ruimten op te vullen.

Wat doe je als de stroom te lang was uitgevallen en je voedingswaren ontdooid zijn? Als je voedingswaren vies ruiken of er verdacht uitzien, mag je geen risico nemen: gooi ze gewoon weg. Dat geldt vooral voor roomijs, babyproducten en bereide gerechten (als ze in het midden nog hard zijn, kan je die laatste eventueel opnieuw invriezen). Wat met vlees en vis? Als ze nog vers ruiken, hoef je ze niet weg te gooien. Je moet ze wel onmiddellijk opeten. Zijn ze daarentegen volledig ontdooid en is de temperatuur boven de 4 °C geweest, dan moet je ze weggooien. Hetzelfde geldt voor brood en patisserie.

En diepvriesgroenten? Als ze in het midden nog bevroren zijn, kan je ze zonder probleem nog opeten. Je kunt ze ook opnieuw invriezen maar dan voor een korte periode.En als de voedingsproducten niet helemaal ontdooid zijn? Maak ze onmiddellijk klaar en vries ze dan  in.

Wat doe bij een stroompanne in je koelkast?

Als je koelkast in panne valt, is het verlies helaas groter. Voedsel dat je in een koelkast bewaart, blijft immers minder lang vers dan diepgevroren voedingsproducten. Ruik eraan en bekijk ze goed om te zien of ze nog eetbaar zijn. Als je niets verdachts merkt, dan kan je ze nog opeten. Bij de minste twijfel echter moet je ze weggooien.

Waarom is het precies af te raden om een ontdooid product opnieuw in te vriezen?

Nemen we het voorbeeld van een voedingsproduct dat een soort bacterie bevat die zich om de 20 minuten voortplant. Als dat product 3 uur lang op omgevingstemperatuur blijft en als het 3 uur duurt voordat het volledig opnieuw bevroren is, kan het uiteindelijk 1 024 keer meer bacteriën bevatten dan in het begin. Hoe vaker je het product laat ontdooien en weer invriest, hoe meer bacteriën het zal bevatten. Daarom kan je een ontdooid product beter niet opnieuw invriezen.

Volgens een recente studie van Amerikaanse diëtisten klopt de bewering dat je ontdooide producten nooit opnieuw mag invriezen echter niet helemaal. Een voedingsproduct (rauw of bereid) kan probleemloos opnieuw worden ingevroren op voorwaarde dat het correct werd ontdooid, namelijk in een koelkast. Dat geldt vooral voor fruit, groenten, brood, gebak of getransformeerde producten. Als je het product echter op het aanrecht laat ontdooien of onder warm water, mag je het nooit opnieuw invriezen. Bacteriën vermenigvuldigen zich immers veel sneller op kamertemperatuur.