Hands-on tips om je vaatwasser te onderhouden

Hoe beter je je vaatwasser onderhoudt, hoe langer je ervan zal genieten. Met deze praktische tips kan je de levensduur voelbaar verlengen en verbruik je tegelijk niet nodeloos veel water en energie.

Door Vanden Borre Magazine

door | 22 september | In de keuken, Thuis

Hoe je vaatwasser onderhouden: onze tips

Je vaatwasser verdient het om geregeld een stevige poetsbeurt te krijgen. Het vuil kruipt vooral in de filter,die zich in de kuip bevindt. Check of er op het rooster voedselresten te zien zijn. Haal de filter eruit en schrob hem met een zachte borstel onder stromend water.

 

Reinig regelmatig de binnenkant van de deur van je vaatwasser en vergeet ook het reservoir van het glansspoelmiddel niet. Bij sommige vaatwasmodellen kan je de sproeiarmen demonteren. Als dat kan, spoel je die best twee tot drie keer per jaar schoon. Met een tandenstoker kan je vervolgens het vuil verwijderen dat daar eventueel in vastzit.

 

Ruik je een onaangename geur als je de deur opent? Laat je vaatwasser om de twee maanden leeg draaien op het intensieve programma. Met een onderhoudsproduct kan je je toestel ontkalken en ontvetten en krijgen bacteriën geen kans.

 

 

Hoe water en energie besparen?

Een vaatwasser verbruikt heel wat water en energie, daar kan je niet omheen. Maar in tegenstelling tot wat je misschien denkt, verbruikt een vaatwasser minder water dan wanneer je met de hand afwast.

 

Zorg er altijd voor dat de vaatwasser goed gevuld is en onderhoud je vaatwasser zo goed mogelijk. Je kan ook waterverspilling vermijden door de vaat niet eerst af te spoelen. Schraap in de plaats etensresten met een vork van de borden.

 

Heb je zonnepanelen en een digitale meter? Dan is het slim om je vaatwasser in te schakelen als de zon volop schijnt. Sommige modellen kan je op afstand bedienen: handig als je buitenshuis bent en tegelijkertijd je energiefactuur wil drukken.

 

Kies bij voorkeur voor het zuiniger maar even efficiënte ecoprogramma. De vaatwasser wordt minder warm, de cyclus duurt langer én de totale wasbeurt verslindt minder energie. Om bacteriën goed te elimineren en je vaatwasser optimaal te onderhouden, is het wel slim om af en toe ook eens het programma op 60 °C te gebruiken.

 

 

Whirlpool MaxiSpace: meer laden, minder denken

Het is wetenschappelijk bewezen: een volledig opgeruimde keuken brengt rust in huis. En dus komt deze nieuwe MaxiSpace-inbouwvaatwasser van Whirlpool, met zijn flexibele en moduleerbare rekken en zijn 10% extra ruimte, als geroepen. Doordat de buitenmaten gelijk zijn gebleven, past deze vaatwasser bovendien in elk gestandaardiseerd keukendesign.

 

Hogere MaxiSpace-kuip en SpaceClean-zone

De grensverleggende MaxiSpace-kuip heeft door het ruimtebesparende ontwerp een interne hoogte van 650 mm, in plaats van de gebruikelijke 615. Het onderste rek is geschikt voor borden tot 32 cm, in het middelste rek passen wijnglazen en dessertborden tot 19 cm. Dankzij de schuifmodules kan je in het derde rek naast je bestek ook grote kommen, mokken en hoge glazen kwijt. Via de geïntegreerde waterjets in de SpaceClean-zone wordt elke hoek vlot bereikt.

 

Nieuw railsysteem

MaxiSpace is voorzien van een vernieuwd railsysteem voor een stabiele geleiding, een heldere binnenverlichting en een projectie van de resterende tijd op de vloer. Daarnaast is er in de PowerClean Pro-zone door de verticale plaatsing in het onderste rek 30% meer ruimte voor pannen en ovenschalen. De automatische deuropening NaturalDry zorgt voor efficiënte droogkracht.

 

Energiebesparend

De geoptimaliseerde automatische programma’s garanderen een minimaal gebruik van water en energie. 6TH SENSE-technologie detecteert de hoeveelheid afwas en vervuiling en past vervolgens het programma aan. Zo bespaar je bij elke cyclus tot 40% water en energie. Ook leuk meegenomen: met een productie van slechts 38 dBA hoor je deze Whirlpool MaxiSpace amper. De stille optie verlaagt het geluid zelfs tot -3 dBA.

 

 

In het Vanden Borre Magazine en op vandenborre.be ontdek je nog veel meer energiezuinige inbouwvaatwassers en tips om je vaatwasser te onderhouden.

WHIRLPOOL INBOUWVAATWASSER W7I HP40 LC MAXI SPACE

In hetzelfde thema

Elektro: 4 toptoestellen voor een geslaagde werkdag

Elektro: 4 toptoestellen voor een geslaagde werkdag

Wil je de werkdag meteen goed kunnen starten en daarna ook vlot doorkomen, dan kan je wel wat gepaste ondersteuning gebruiken. Wij presenteren je vier nieuwe elektrotoestellen die absoluut top zijn in hun categorie. Van een frisse start in de badkamer tot een stevige...

Test: Samsung Galaxy Tab S9 Series

Test: Samsung Galaxy Tab S9 Series

Ik heb het geluk gehad om de volledige en gloednieuwe Samsung Galaxy Tab S9-serie een aantal weken te mogen testen. Zijn de Tab S9, S9+ en S9 Ultra zo anders dan de Tab S8-serie? En wat is er net nieuw aan? Je ontdekt het allemaal in dit artikel! In de doos Als je de...

Samsung Galaxy: The connected power of Galaxy

Samsung Galaxy: The connected power of Galaxy

Traditiegetrouw gaf Samsung ook deze zomer weer een aantal van zijn succesvolle Galaxy-reeksen een stevige update mee. Ontdek nu waarmee de gloednieuwe plooibare smartphones Z Fold5 en Z Flip5, de verbeterde tablets van de Tab S9-serie en de stijlvolle smartwatches...

LG OLED EVO GALLERY DESIGN TV: onze test

LG OLED EVO GALLERY DESIGN TV: onze test

De LG OLED GALLERY TV is aan de beurt om getest te worden! Meer bepaald de LG OLED 55 inch G36. De LG OLED GALLERY TV is verkrijgbaar in 3 verschillende groottes: 65, 77 & 83 inch. In 2023 is dit model toe aan zijn 3e generatie. Wat hem onderscheidt van de G2 is...