Home    In de keuken    5 goede redenen om je dampkap te vervangen

5 goede redenen om je dampkap te vervangen

Is het tijd voor een nieuwe dampkap in je keuken? 5 belangrijke troeven moet je zeker in je achterhoofd houden wanneer je een dampkap koopt. Wij sommen ze even voor je op!
Door Mélissa

door | 5 november | In de keuken, In de keuken

1. Stille werking

Het geluid van een dampkap kan storend zijn, zeker als je een open keuken hebt. Wist je dat als een dampkap 3 decibel minder geluid maakt, ze twee maal stiller werkt? Wat maakt van een dampkap, een stille dampkap?

 • geluidsdempingssystemen
 • een geïsoleerde ventilator
 • een stille motor
 • een motor die je ergens anders kunt plaatsen

Ook dampkappen met een randafzuiging hebben doorgaans ook een stillere motor.

 

2. Efficiënt

 • Grootte: kies voor een dampkap die breder is dan de kookplaat omdat de stoom niet recht naar boven gaat. Tel 30 cm bij de breedte van het kookvlak (15 cm langs beide zijden).
 • Randafzuiging: dampkappen met een randafzuiging filteren meer vet uit de kookdampen dan die met een centrale afzuiging. Zo wordt 95% van de dampen opgezogen.
 • Na-ventilatie: de dampkap schakelt zichzelf uit 10 minuten nadat je gestopt bent met koken. Voldoende tijd dus om de laatste kookgeuren te verwijderen.
 • Kringloopwerking: woon je in een appartement of heb je geen directe afvoer naar buiten? Kies voor een dampkap met kringloopwerking of hercirculatie. Het voordeel? Je dampkap heeft geen afvoer naar buiten nodig. Bovendien vermijd je dat de kookgeuren van je buren je woning binnendringen.

 

3. Energiezuinig

Kies naast een energiezuinige motor ook voor een toestel met hoge afzuigcapaciteit. Hierdoor moet de dampkap niet op volle kracht functioneren en moet de motor minder moeite doen. Het resultaat? Een laag energieverbruik! Er bestaan nog andere energiezuinige oplossingen:

 • Led-verlichting: geniet van een duurzame verlichting en een uitstekend zicht op je werkblad en kookpotten.
 • Kringloopwerking: behoud in de winter de temperatuur in de keuken door gebruik te maken van een dampkap met kringloopwerking in plaats van luchtafvoer.
 • Autostopfunctie: de dampkap schakelt zich automatisch uit als je gedurende een bepaalde tijd niets verandert aan de stand van de dampkap.

 

4. Onderhoudsvriendelijk

Maak het jezelf gemakkelijk met een onderhoudsvriendelijke dampkap. Reinig de metalen vetfilters heel gemakkelijk in de vaatwasser. Verkies je een koolstoffilter? Verwijder hem eenvoudig en steek er gewoon een nieuwe in.

 

5. Passend bij jouw keuken

Kies voor een ontwerp dat perfect in je keuken past. Voor elke keukenstijl bestaat er een oplossing. Aan jou de keuze!

Een nieuwe dampkap kiezen? Vind ze in enkele stappen dankzij onze adviesmodule of bekijk onze video.

YouTube

En chargeant cette vidéo, vous acceptez la politique de confidentialité de YouTube.
En savoir plus

Charger la vidéo

In hetzelfde thema

De keukentendensen van 2022

De keukentendensen van 2022

Een gelukkige keuken zorgt voor gelukkige gezinnen. De keuken is de bron van voedsel, comfort, familie en samenhorigheid. Gezinnen genieten van de tijd die ze er samen doorbrengen terwijl ze een maaltijd klaarmaken of ze vertellen er aan de eettafel hoe hun dag...

Welkom in de hightechkeuken

Welkom in de hightechkeuken

Maak het je gemakkelijk en kies voor keukentoestellen die je het werk vrijwel volledig uit handen nemen. De nieuwste generatie is voorzien van zoveel superhandige technologische snufjes dat je vrijwel alleen nog op de Aan-knop moet drukken.Multifunctionele kookrobot...

Test: Moulinex OW2208-broodbakmachine

Test: Moulinex OW2208-broodbakmachine

Een brood dreigt een pak duurder te worden… Reden genoeg om een broodmachine in huis te halen. Want geef nu toe, wat is er nu makkelijker en lekkerder dan er zelf eentje te maken? Maak kennis met deze automatische Moulinex OW2208-broodoven die ik onlangs heb mogen...

Zo kies je jouw nieuwe microgolfoven

Zo kies je jouw nieuwe microgolfoven

Microgolfovens vind je tegenwoordig in alle types en formaten, van behoorlijk eenvoudig tot super gesofisticeerd. Naast de grote namen zijn er ook merken die minder bekend in de oren klinken, maar soms heel interessante specifieke functies ontwikkelden. Wij helpen je...