Voor jou getest: de De’Longhi La Specialista Arte-espressomachine

Pas na een kopje koffie of twee kan mijn dag echt beginnen. Toen ik de La Specialista Arte EC9155 -espressomachine van De’Longhi mocht testen, was ik dan ook helemaal in de wolken. Op het eerste gezicht leek het apparaat me vrij ingewikkeld met al die knoppen en onderdelen, maar uiteindelijk ontpopte ik me toch tot een echte barista. In deze blogpost lees je hoe!

DoorFlorence

door | 19 september | In de keuken

Eerste blik op de machine

Delonghi Toegegeven, ik ben het niet gewend om een koffiemachine van dit kaliber te gebruiken. Toen ik het apparaat uitpakte, was ik dan ook erg onder de indruk: al die knopjes en onderdelen waarvan ik niet meteen wist wat ze deden. Gelukkig zat er een erg gedetailleerde handleiding bij die precies uitlegt hoe je de De’Longhi Specialista Arte moet gebruiken. Niet veel later stond de machine te blinken op het aanrecht in mijn keuken. Ik stak de stekker in het stopcontact, goot water in het reservoir van 2,5 liter en vulde het bonenreservoir met koffiebonen. Nog even op de startknop links onderaan drukken en ik was vertrokken!

Barista-kit bijgeleverd

Delonghi Dit apparaat van De’Longhi wordt geleverd met een barista-kit. Die bestaat uit een filterhouder waarin je je gemalen koffie doet, een doseertrechter zodat je steeds de juiste hoeveelheid koffie gebruikt, een koffiestamper om de koffie aan te drukken en een aanstampmat waarop je alles kwijt kan. Dankzij die kit gebruik ik altijd de optimale hoeveelheid koffie, zonder dat er overal poeder komt te liggen. Handig!

Meerdere instellingen: maalgraad, temperatuur …

Delonghi Voordat ik een kopje koffie zet, stel ik de machine volgens mijn voorkeuren in.  Allereerst kies ik de maalgraad. Die gaat van 1 tot 8, waarbij 1 het fijnste koffiepoeder oplevert. Omdat ik nog niet bepaald een expert ben, kies ik nummer 4: niet te fijn, niet te grof. Daarna draai ik de doseerknop voor de hoeveelheid gemalen koffie naar 15. Die instelling bepaalt hoe donker en intens mijn kopje koffie wordt. De selectieknop voor 1 of 2 kopjes staat al op 1. Perfect! Van de 3 beschikbare temperatuurstanden kies ik stand 3, want ik drink mijn koffie graag zo warm mogelijk. Het enige wat ik nu nog moet doen, is selecteren wat ik precies wil: espresso, americano of gewoon heet water. Ik kies voor een americano.

Met melkschuim, graag!

Delonghi Nadat ik alles naar wens heb ingesteld, schuif ik de filterhouder met gemalen koffie in de machine, zet ik mijn kopje eronder en druk ik op de ‘OK’-knop. De koffie begint met doorlopen en na een tijdje stopt de machine automatisch. Mijn koffie is klaar! Of toch bijna. Als grote cappuccinoliefhebber beslis ik melkschuim te maken met het geïntegreerde stoompijpje en het bijgeleverde melkkannetje. Eerst giet ik melk in het kannetje en dan hang ik er het stoompijpje in. Daarbij let ik erop dat het uiteinde niet te ver onder het melkoppervlak verdwijnt, anders lukt het opschuimen minder goed. Vervolgens druk ik op de stoomknop. Na enkele seconden is mijn melkschuim klaar en druk ik de knop opnieuw in.

Het verdict?

Delonghi Met de espressomachine De’Longhi La Specialista Arte  zet ik in mijn eigen koffie waarop een professionele barista trots zou zijn. Omdat ik dit soort machines nog nooit gebruikt had, waren mijn eerste probeersels iets minder overtuigend. Maar met een beetje oefening werden mijn kopjes koffie stuk voor stuk verleidelijker en kwam de smaak steeds beter tot uiting. Dat wordt wennen wanneer ik weer genoegen moet nemen met mijn koffieapparaatje met capsules … Zin om de machine zelf uit te proberen?

 

Wil je meer weten over de verschillende De’Longhi-espressomachines? Klik hier

Delonghi

De’Longhi La Specialista Arte EC9155 MB

In hetzelfde thema

Elektro: 4 toptoestellen voor een geslaagde werkdag

Elektro: 4 toptoestellen voor een geslaagde werkdag

Wil je de werkdag meteen goed kunnen starten en daarna ook vlot doorkomen, dan kan je wel wat gepaste ondersteuning gebruiken. Wij presenteren je vier nieuwe elektrotoestellen die absoluut top zijn in hun categorie. Van een frisse start in de badkamer tot een stevige...

Test: Samsung Galaxy Tab S9 Series

Test: Samsung Galaxy Tab S9 Series

Ik heb het geluk gehad om de volledige en gloednieuwe Samsung Galaxy Tab S9-serie een aantal weken te mogen testen. Zijn de Tab S9, S9+ en S9 Ultra zo anders dan de Tab S8-serie? En wat is er net nieuw aan? Je ontdekt het allemaal in dit artikel! In de doos Als je de...

Samsung Galaxy: The connected power of Galaxy

Samsung Galaxy: The connected power of Galaxy

Traditiegetrouw gaf Samsung ook deze zomer weer een aantal van zijn succesvolle Galaxy-reeksen een stevige update mee. Ontdek nu waarmee de gloednieuwe plooibare smartphones Z Fold5 en Z Flip5, de verbeterde tablets van de Tab S9-serie en de stijlvolle smartwatches...