Stel: je woont op een appartement in de stad en wil zelf een moestuin aanleggen. Onmogelijk, zeg je? Dat dacht ik ook tot voor kort (tot mijn grote spijt, want ik eet graag gezond en bio). Maar toen kreeg ik de kans om de indoor gardens Modulo en Lilo te testen, ontwikkeld door het jonge Franse bedrijf Prêt à Pousser. Een hype of een echte innovatie? Ik zal je zo meteen vertellen wat ik ervan vond!
Mijn eerste stappen met de Lilo en Modulo
Enkele weken lang mocht ik dus niet één, maar twee indoor gardens testen. In dit artikel zal ik het echter vooral hebben over de Modulo. Het grootste verschil tussen de 2 is dat de Modulo groter is en standaard wordt geleverd met 4 plantjes in plaats van 3 zoals bij de Lilo.
In de doos vind ik een gebruiksaanwijzing, 4 doosjes capsules (met zaadjes voor kerstomaatjes, basilicum, Marokkaanse munt en bieslook), 4 potjes, 4 mousse-verhogers, 4 vlotters, een stalen module waarop ik de potjes moet bevestigen, een led-strip, bevestigingspootjes, een muurbevestigingskit en een stekker om in het stopcontact te steken.
Goed om weten: de Modulo wordt geleverd met 4 basiscapsules. Maar wist je dat het merk nog een hele reeks andere zaadjes aanbiedt? (En je vindt ze allemaal bij Vanden Borre, waar anders 😉). Peterselie, koriander, tijm, lavendel, mosterd, ijzerkruid, oregano, dille, … om er maar enkele te noemen. Kortom, alles wat je nodig hebt om je gerechten helemaal af te maken!
Eerst installeren!
De Modulo is vrij eenvoudig te installeren. Alles wordt duidelijk uitgelegd in de gebruiksaanwijzing. Eerst bevestig ik de pootjes op de module. Ik zet de module gewoon op mijn werkblad, maar je kan ze ook aan de muur bevestigen. Vervolgens doe ik de mousse-verhogers en de vlotters in de potjes. Ik vul de potjes met water tot de vlotters uit het potje steken en doe er vervolgens de capsules met de zaadjes in.
Daarna bevestig ik de potjes op de stangen van de Modulo. Deze indoor garden heeft zijn naam niet gestolen: je kan de potjes immers op verschillende manieren rangschikken (naast elkaar, verspringend, aan weerszijden van de stangen…). Het enige waar je op moet letten is dat je ze niet te dicht bij het licht plaatst, anders kunnen de plantjes verbranden. Hou zeker 5 cm afstand tussen een lamp en de plantjes.
Van licht gesproken … De Modulo wordt geleverd met een led-strip (heel energiezuinig) die het zonlicht imiteert. Omdat er voor mij echter niets boven daglicht gaat, installeer ik mijn moestuin bij het raam. Om de duur en de intensiteit van de verlichting te kennen, moet ik volgens de gebruiksaanwijzing weten of ik ‘zomerplantjes’ kweek of ‘lenteplantjes’.
Daarvoor download ik de app op mijn smartphone. Die is echt heel goed gemaakt. De app, bedoel ik. Hij is intuïtief en bevat heel wat tips & tricks (ook culinaire!). Noem het gerust een groeidagboek dat beschrijft welke verschillende stappen je plantjes zullen doorlopen. De uitleg is met veel humor geschreven en daar hou ik wel van 😉
Mijn 4 plantjes blijken dus zomerplantjes te zijn. Dat betekent dat ze minstens 14 uur (en max. 16 uur) per dag licht moeten hebben, met een lichtsterkte van 80 tot 100 %. Dat kan ik allemaal rechtstreeks instellen op de led-strip. Ziezo, mijn moestuin is bijna klaar. Ik moet alleen nog geduldig wachten tot de eerste blaadjes gaan kiemen. O ja, aan de vlotters kan je zien of je plantjes nog genoeg water hebben. Volgens de gebruiksaanwijzing moet ik ze om de 2 weken gieten.
De eerste resultaten
De led-strip schakelt elke dag op hetzelfde uur in en schakelt na 16 uur weer uit. Na enkele dagen zie ik dat er algen beginnen te groeien op het zand. Geen paniek echter want volgens de app doen die niets af aan de kwaliteit van de groei. Ik hoef ze enkel te deppen met een vochtige doek en weg zijn ze.
En kijk, na iets meer dan een week (9 dagen om precies te zijn) zie ik de eerste blaadjes bieslook en tomaten tevoorschijn komen. En mijn Marokkaanse munt en basilicum? Die nemen hun tijd 😉 En daarbij, het is al november. Buiten is het dus koud en overdag zet ik de verwarming niet aan.
Om te bewijzen dat warmte wel degelijk een invloed heeft op de groeisnelheid heb ik de tweede moestuin die ik mocht testen (de
Lilo) geïnstalleerd op mijn werk. Daar staat de verwarming de hele dag aan en is er veel licht (heel veel ramen). De plantjes groeiden daar veel sneller dan bij mij thuis.
Mijn indrukken tot nu toe …
De Lilo en de Modulo staan nu al 1 maand op mijn werk en bij mij thuis. Mijn plantjes groeien stap voor stap maar het is natuurlijk nog te vroeg om iets te oogsten. Daarom zal ik over enkele weken een nieuw artikel schrijven. Mijn plantjes zullen dan immers klaar zijn om te worden geoogst en vooral … te worden gedegusteerd. J In afwachting moet ik zeggen dat ik best tevreden ben over de eerste resultaten. Dus: “Kan je een moestuin aanleggen als je op een appartement woont?” Mijn antwoord vandaag is volmondig “JA”!
WEDSTRIJD!
Zin om je eigen Prêt à Pousser-indoor garden te winnen? Goed nieuws: we geven er 4 weg. Je hebt tot 26 november de tijd om deel te nemen! Zie je het zitten? Klik dan hier 😉