Home    In de keuken    Voor jou getest: de Moulinex Companion XL

Voor jou getest: de Moulinex Companion XL

door | okt 9, 2018 | In de keuken

Sta je graag in de keuken? Dan klinkt de Moulinex Companion XL je zeker bekend in de oren. Om te stoomkoken of te laten sudderen of om sauzen, soepen, smoothies en zelfs patisserie te maken: de Companion is er de ideale metgezel voor. Net daarom was ik zo blij dat ik deze kookrobot enkele weken mocht testen. Ik heb verschillende recepten en alle functies van de Companion uitgeprobeerd. Hieronder lees je mijn verdict!

1. Mijn eerste indruk tijdens het uitpakken

Het eerste wat me opvalt: het toestel neemt vrij veel plaats in. Logisch, want een deel van z’n naam is XL. Ik raad hem daarom aan voor mensen met een ruime keuken. Maar, hij is veelzijdig. Je kan hem dus makkelijk dagelijks gebruiken.

2 receptenboekjes zijn bijgeleverd: eentje in het Frans en eentje in het Nederlands (top, zeker in België!). Ze bevatten heel veel menu’s. Voor elk recept vind je symbolen die de nodige accessoires en programma’s weergeven. De uitleg is duidelijk en er is voor ieder wat wils.

Staat je favoriete recept er niet tussen? De website van Moulinex biedt je nog veel meer keuze. Een grote troef voor wie vaak weinig inspiratie heeft ;-).

Je krijgt ook een mooi aanbod aan accessoires: een hakmes in inox, een deeghaak, een klopper, een menghaak en een stoommandje. En mijn toestel werd zelfs geleverd met een speciaal accessoire om te raspen en groentjes te snijden (naargelang het model). Hiermee kan je honderden recepten tot een goed einde brengen, zonder twijfel!

2. Het gebruik

Vanaf mijn eerste gebruik ben ik positief verrast door het intuïtieve karakter van de Companion. Ik volg gewoon de aanwijzingen van het recept in het boekje en de kookrobot doet de rest.

De Moulinex Companion biedt 6 automatische programma’s: Sauce, Soup, Slow Cook, Steam, Pastry en Dessert. Je kan de kooktijd en -temperatuur eenvoudig aanpassen via de plus- en mintoetsen. Een nog persoonlijkere aanpak nodig? Met de handmatige modus pas ik zelf de temperatuur, de snelheid en de tijd aan via de plus- en mintoetsen.

Ander voordeel: de Companion werkt op een logische manier. Je merkt dat over de programma’s goed nagedacht werd. Bijvoorbeeld, als mijn brood gekneed is, laat hij het deeg automatisch op de juiste temperatuur rusten. Idem als ik een schotel laat sudderen: hij mengt automatisch de bereiding zodat het geheel niet aan elkaar plakt. Ik hoef nergens aan te denken! En, daar hou ik van.

3. De recepten die ik heb getest


Om de verschillende functies van de Moulinex Companion op de proef te stellen, heb ik meerdere recepten uitgeprobeerd:

  • Gaspacho : een basisgerecht dat je in enkele minuten klaarmaakt. Bakken hoeft niet. De textuur is geslaagd, maar ik raad je aan om de groentjes goed voor te snijden want de komkommer was niet perfect gemixt.
  • Kaviaar van… aubergines: Mjam! Voor een mooie kleur kan je de aubergines best schillen. Anders krijg je een grijsachtig resultaat (even lekker maar het oog wil ook wat).
  • Sabayon : dit recept staat niet in het receptenboek, maar mijn collega Ben had zin om het te proberen. Hij heeft de handleiding gebruikt om de juiste temperatuur en snelheid te vinden en het resultaat was super.
   • Provencaals brood : qua textuur en gebruiksgemak? Top! Maar het resultaat is wat droog, ook al heb ik het recept zeer nauwkeurig gevolgd. Ik twijfelde of ik nog wat water zou toevoegen en volgende keer zal ik het zeker doen.
   • Gestoomde groentjes en aardappelen: super eenvoudig! Je hoeft enkel water in de kom schenken, de ingrediënten in het stoommandje plaatsen en klaar is kees. Heerlijk.

Deze gerechten zijn er slechts enkele uit de duizend: de Moulinex Companion laat je toe om enorm veel recepten tot een goed einde te brengen!

4. En het onderhoud?

Niets op aan te merken! De kom van de Companion is supermakkelijk te reinigen. Tuurlijk moet je oppassen dat je je niet snijdt aan de messen wanneer je ze afspoelt.

Op mijn inox-model zie je wel wat vingerafdrukken, maar da’s de prijs die je betaalt als je een eleganter model dan de witte Companion wil. Persoonlijke smaak natuurlijk.

5. Voor wie ik de Companion ideaal vind?

  • Grote gezinnen die het zich makkelijk willen maken.<//li>
  • Mensen die weinig inspiratie hebben op culinair gebied.
  • Iedereen die graag van huisbereide gerechten geniet, maar die zich daar het hoofd niet over wil breken.
  • Al wie graag nieuwe recepten uitprobeert, dankzij de handmatige modi.
  • Ik vind de Moulinex Companion XL een supermooi cadeau. Zo eentje dat snel onmisbaar wordt in de keuken! Moulinex Companion XL