Zo verlaag je ook in de keuken je ecologische voetafdruk

Vanden Borre draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. We willen je dan ook graag helpen om de ecologische voetafdruk van je keuken drastisch te verlagen. Tal van kleine ingrepen maken namelijk vaak al een groot verschil. Dat je tegelijk handenvol geld bespaart, is uiteraard leuk meegenomen.

Door Vanden Borre Magazine

door | 5 september | In de keuken

Op het fornuis?

 • Van alle types fornuizen zijn inductievuren het voordeligst.
 • Een snelkookpan bespaart je niet alleen veel tijd, maar ook 50 tot 70% aan energie.
 • Kook sowieso altijd met het deksel op de pot.
 • Gebruik zoveel mogelijk de juiste pan: niet te klein, maar zeker ook niet te groot. Ga bij een gelijk volume voor de pot met de kleinste diameter: zo gaat er minder energie verloren.
 • Veel gerechten garen trouwens nog een hele tijd na als het vuur al uitstaat.

 

Maaltijd opwarmen?

Verkies dan de magnetron boven de oven. Gebruik bij de oven bij voorkeur de heteluchtstand: die is energiezuiniger dan de conventionele stand met boven- en onderwarmte.

 

Koning van de combinatie

De Whirlpool MCP 349 SL-microgolfoven (25 L) pakt uit met innovatieve combinatietechnologie die de flexibiliteit van traditionele ovens vlot evenaart. Met Magnetron, Grill, Hetelucht, Stoom, Crisp en Fry zijn er liefst 6 bereidingsmethodes. ChefMenu bevat tot 18 voorgeprogrammeerde recepten: gewoon selecteren en de microgolfoven stelt zelf het ideale programma en de tijd in. Daarnaast is er onder meer nog Jet Start (om in een wip dranken of soep op te warmen), Jet Defrost (voor een uitzonderlijk snel en gelijkmatig ontdooien) en Bread Defrost. Met AutoClean maakt de natuurlijke kracht van stoom vastgekoekte etensresten in hooguit enkele minuten los.

Koken was nog nooit zo makkelijk

De Samsung Grill MG23K3575AK-microgolfoven (23 L) valt vooral op door zijn fantastische grillprestaties. Je gerecht wordt snel en gelijkmatig gegaard, via drievoudige verhitting met grill, warmtereflector en circulerende hete lucht. Browning Plus zorgt dan weer voor een smakelijke structuur en kleur. Met Keep Warm blijft je eten op de juiste temperatuur zonder dat het te gaar wordt. Quick Defrost berekent automatisch de juiste ontdooitijd voor vijf verschillende maaltijden. Flink wat traditionele streekgerechten maak je met één druk op de knop. Het duurzame CERAMIC INSIDE is krasvrij en eenvoudig schoon te maken. En de zuinige ECO-modus zorgt voor ‘s werelds laagste standby-energiegebruik.

Keep it cool

 • Bewaar voeding op de aangewezen plaats. In de koelkast zijn de onderste zones doorgaans de koelste.
 • Maak voedsel altijd klaar voor het kan bederven. Maar denk niet te vlug dat het niet langer eetbaar is. Gewoon even ruiken en proeven, dat zal je al veel wijzer maken. ‘Ten minste houdbaar tot’ betekent gewoon dat de producent van het levensmiddel minstens tot die datum de kwaliteit van het product garandeert. Zeker droge voeding bewaart in de praktijk nog een pak langer.

 

Warm of koud?

 • Leg eten uit de vriezer een dag op voorhand in de koelkast. De kou van het bevroren product houdt je koelkast extra koel.
 • Omgekeerd laat je restjes wel altijd volledig afkoelen voordat je ze in je koelkast of vriezer plaatst. Dan moet het toestel minder hard werken om het eten op bewaartemperatuur te krijgen.

 

Gooi geen overschotjes weg

 • Een kliekjesdag, waarop je alle restjes van de week op tafel zet, geeft een instant buffetgevoel. Vind je het sowieso moeilijk om juiste hoeveelheden in te schatten?
 • Al eens aan een maaltijdbox gedacht, zoals Foodbag of HelloFresh? Je kiest zelf wat je wil eten, je ontvangt alle ingrediënten in de juiste proporties en die zijn altijd kraakvers. Zo vermijd je voedselverspilling.

 

Werk waterbesparend

 • Aardappelen en groenten kan je veel beter stomen dan koken: het gaat sneller, je gebruikt minder water en er gaan minder vitamines verloren.
 • Laat je vaatwasser liefst op het eco-programma draaien. Zet hem ook alleen aan als hij helemaal vol zit.

 

Duurzame dorstlesser

Het SodaStream TERRA Black-bruiswatertoestel valt op door zijn compacte en strakke design in mat zwart en zijn extra grote en gebruiksvriendelijke bruisknop. Zo bepaal je de gewenste hoeveelheid bubbels helemaal zelf. Kies je voor het Megapack, dan heb je op slag twee vaatwasbestendige 1L-flessen. De meegeleverde Quick-Connect-koolzuurcilinder (goed voor 60 liter heerlijk bruiswater) is heel eenvoudig vast te klikken.

Ecochecques aanvaard!

Je kan bij Vanden Borre tal van ecologische producten met papieren of elektronische ecocheques betalen. De overheid wil daarmee via de werkgevers de aankoop van energiezuinige producten stimuleren. De ecocheques worden verdeeld door Sodexo (EcoPass), Monizze en Accor Services / Edenred (Ticket Ecocheque) en hebben een waarde van 5 of 10 euro. Ze zijn 2 jaar geldig.

 

Meer informatie over onze diensten? Lees er alles over in Vanden Borre Magazine of op vandenborre.be.

 

Whirlpool MCP 349

Samsung Grill MG23K3575AK

Sodastream TERRA Black

In hetzelfde thema

Drone DJI Mini 3 Fly More Combo: de test

Drone DJI Mini 3 Fly More Combo: de test

De slogan “So Fly” van de DJI Mini 3 spreekt tot de verbeelding. Lukt het ook voor mij, een beginnende piloot, om vlot met de drone te vliegen en prachtige beelden vast te leggen? Je ontdekt het hier.Unboxing Wat er allemaal in je doos zit, hangt af van het pack dat...

Must-haves voor de moderne kantoornomade

Must-haves voor de moderne kantoornomade

Ga jij tegenwoordig ook als kantoornomade door het leven? Je werkt gewoon overal waar je je laptop in goede omstandigheden kan neerplanten en waar het lekker warm is, de koffie oké is en de wifi het nooit laat afweten. En met deze topproducten erbij wordt het...

De Motorola Edge 30 Ultra getest: wat vinden wij ervan?

De Motorola Edge 30 Ultra getest: wat vinden wij ervan?

De Motorola Edge 30 Ultra getest: wat vinden wij ervan?De Motorola Edge 30 Ultra belooft haarscherpe foto's (zelfs 's nachts!), een supersnelle processor, video's met indrukwekkende geluidskwaliteit en een uitstekende connectiviteit. Ik heb hem de hele week grondig...

Voor jou getest: de Technics EAH-AZ60 draadloze oortjes

Voor jou getest: de Technics EAH-AZ60 draadloze oortjes

De Technics EAH-AZ60 draadloze oortjes beloven gebruikscomfort, een helder geluid en premium actieve ruisonderdrukking. Maar lossen ze die verwachtingen ook in? Dat heb ik voor jou getest. Hieronder ontdek je mijn bevindingen!Eerste blik op de oortjes De verpakking is...