Zo verlaag je ook in de keuken je ecologische voetafdruk

Vanden Borre draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. We willen je dan ook graag helpen om de ecologische voetafdruk van je keuken drastisch te verlagen. Tal van kleine ingrepen maken namelijk vaak al een groot verschil. Dat je tegelijk handenvol geld bespaart, is uiteraard leuk meegenomen.

Door Vanden Borre Magazine

Op het fornuis?

 • Van alle types fornuizen zijn inductievuren het voordeligst.
 • Een snelkookpan bespaart je niet alleen veel tijd, maar ook 50 tot 70% aan energie.
 • Kook sowieso altijd met het deksel op de pot.
 • Gebruik zoveel mogelijk de juiste pan: niet te klein, maar zeker ook niet te groot. Ga bij een gelijk volume voor de pot met de kleinste diameter: zo gaat er minder energie verloren.
 • Veel gerechten garen trouwens nog een hele tijd na als het vuur al uitstaat.

Maaltijd opwarmen?

Verkies dan de magnetron boven de oven. Gebruik bij de oven bij voorkeur de heteluchtstand: die is energiezuiniger dan de conventionele stand met boven- en onderwarmte.

Keep it cool

 • Bewaar voeding op de aangewezen plaats. In de koelkast zijn de onderste zones doorgaans de koelste.
 • Maak voedsel altijd klaar voor het kan bederven. Maar denk niet te vlug dat het niet langer eetbaar is. Gewoon even ruiken en proeven, dat zal je al veel wijzer maken. ‘Ten minste houdbaar tot’ betekent gewoon dat de producent van het levensmiddel minstens tot die datum de kwaliteit van het product garandeert. Zeker droge voeding bewaart in de praktijk nog een pak langer.

Warm of koud?

 • Leg eten uit de vriezer een dag op voorhand in de koelkast. De kou van het bevroren product houdt je koelkast extra koel.
 • Omgekeerd laat je restjes wel altijd volledig afkoelen voordat je ze in je koelkast of vriezer plaatst. Dan moet het toestel minder hard werken om het eten op bewaartemperatuur te krijgen.

Gooi geen overschotjes weg

 • Een kliekjesdag, waarop je alle restjes van de week op tafel zet, geeft een instant buffetgevoel. Vind je het sowieso moeilijk om juiste hoeveelheden in te schatten?
 • Al eens aan een maaltijdbox gedacht, zoals Foodbag of HelloFresh? Je kiest zelf wat je wil eten, je ontvangt alle ingrediënten in de juiste proporties en die zijn altijd kraakvers. Zo vermijd je voedselverspilling.

Werk waterbesparend

 • Aardappelen en groenten kan je veel beter stomen dan koken: het gaat sneller, je gebruikt minder water en er gaan minder vitamines verloren.
 • Laat je vaatwasser liefst op het eco-programma draaien. Zet hem ook alleen aan als hij helemaal vol zit.

Ecocheques aanvaard!

Je kan bij Vanden Borre tal van ecologische producten met papieren of elektronische ecocheques betalen. De overheid wil daarmee via de werkgevers de aankoop van energiezuinige producten stimuleren. De ecocheques worden verdeeld door Sodexo (EcoPass), Monizze en Accor Services / Edenred (Ticket Ecocheque) en hebben een waarde van 5 of 10 euro. Ze zijn 2 jaar geldig.

In hetzelfde thema

Elektro: 4 toptoestellen voor een geslaagde werkdag

Elektro: 4 toptoestellen voor een geslaagde werkdag

Wil je de werkdag meteen goed kunnen starten en daarna ook vlot doorkomen, dan kan je wel wat gepaste ondersteuning gebruiken. Wij presenteren je vier nieuwe elektrotoestellen die absoluut top zijn in hun categorie. Van een frisse start in de badkamer tot een stevige...

Test: Samsung Galaxy Tab S9 Series

Test: Samsung Galaxy Tab S9 Series

Ik heb het geluk gehad om de volledige en gloednieuwe Samsung Galaxy Tab S9-serie een aantal weken te mogen testen. Zijn de Tab S9, S9+ en S9 Ultra zo anders dan de Tab S8-serie? En wat is er net nieuw aan? Je ontdekt het allemaal in dit artikel! In de doos Als je de...

Samsung Galaxy: The connected power of Galaxy

Samsung Galaxy: The connected power of Galaxy

Traditiegetrouw gaf Samsung ook deze zomer weer een aantal van zijn succesvolle Galaxy-reeksen een stevige update mee. Ontdek nu waarmee de gloednieuwe plooibare smartphones Z Fold5 en Z Flip5, de verbeterde tablets van de Tab S9-serie en de stijlvolle smartwatches...

LG OLED EVO GALLERY DESIGN TV: onze test

LG OLED EVO GALLERY DESIGN TV: onze test

De LG OLED GALLERY TV is aan de beurt om getest te worden! Meer bepaald de LG OLED 55 inch G36. De LG OLED GALLERY TV is verkrijgbaar in 3 verschillende groottes: 65, 77 & 83 inch. In 2023 is dit model toe aan zijn 3e generatie. Wat hem onderscheidt van de G2 is...