Home    Schoonheid & Welzijn    De weegschaal: vriend of vijand?

De weegschaal: vriend of vijand?

Ga jij vaak op de weegschaal staan? Wanneer doe jij dat dan, eerder ’s ochtends? En is het cijfer dat je weegschaal aangeeft zo van belang voor jou? Het is goed om je gewicht op peil te willen houden als je stabiel wil blijven of het juist in de gaten te houden om niet te veel bij te komen! Maar ga niet elke ochtend paniekerig op je weegschaal staan, dat heeft geen zin! Gewicht verliezen gaat met pieken en dalen. Je gewicht is een goede indicatie voor het al dan niet goed verlopen van je doelstelling, maar je moet je niet blind staren op de cijfers.

Door Shana

door | 16 april | Schoonheid & Welzijn

Factoren die je gewicht beïnvloeden

weegschaal 

Ons gewicht is nooit iedere dag hetzelfde want er zijn bestaan verschillende beïnvloedbare factoren:

  • De cyclus: gedurende de cyclus bij vrouwen wisselt het gewicht constant. Rondom de eisprong en de menstruatie houden vrouwen vaak extra vocht vast. Dit kan je soms merken aan ringen die strakker zitten, zere borsten of een opgeblazen gevoel.
  • Het weer: tijdens warme dagen heeft ons lichaam meer vocht nodig en houdt dus ook meer vocht vast.
  • Zondigen: ga je eens op restaurant, grijp je ‘s avonds naar de zak chips: dan krijg je meer zout binnen waardoor je meer vocht vasthoudt. Je komt zeker geen anderhalve kilo aan als je eens uiteten bent geweest of gezondigd hebt.

Je gewicht gaat niet elke week in een stabiele lijn naar beneden. Soms val je in een week veel af, waardoor je lichaam de week daarop uit zelfbescherming even wat vetten zal vasthouden. Da’s logisch! Luister naar je lichaam en geef het gewoon de tijd om gewicht voorgoed kwijt te raken. Je moet gewoon jezelf laten leiden, elke dag proberen vol te houden en doorzetten met je voedingspatroon en gezonde levensstijl. Dan zal dat op lange termijn z’n vruchten afwerpen.

Investeren in een slimme weegschaal

personenweegschaal 

Hou je graag een overzicht bij? Met een slimme personenweegschaal kan je je gewicht makkelijker op peil houden en ontvang je grafieken van je spiermassa, vetpercentage, vochtgehalte en botmassa op je smartphone. Als je enkel naar je gewicht kijkt, kan het soms lijken alsof je geen voortgang maakt. Zie je echter dat je vetpercentage daalt, dan betekent het dat je spieren groeien, of dat je gewoonweg wat meer vocht vasthoudt.

Wanneer moet jij je wegen?

gewicht

Weeg je bij voorkeur ’s ochtends op een nuchtere maag, na een toiletbezoek en doe dit het liefst zonder kleding aan. Best is om je 1 X per week of om de 2 weken te wegen en altijd een gepast moment uit te kiezen. Bijvoorbeeld iedere zaterdagochtend als je in het weekend van plan bent om toch een beetje te zondigen.

Je broek als referentie

broek 

Wordt je gek van het cijfer op je weegschaal en zet je ze liever in een kast om hem gewoon maar heel af en toe tevoorschijn te halen! Dan hebben wij de ideale oplossing om toch je gewicht op peil te houden: de meetmethode van de passende broek. Neem één broek als referentie en je weet meteen, als je hem aantrekt, of je bent aangekomen of afgevallen. Wat minstens zo belangrijk is dan het feit of je bent afgevallen of niet, is je energieniveau. Ben je snel moe en heb je vaak geen zin in om te werken of te bewegen, dan ben je niet op je allergezondst. Maar bruis je de hele dag door van energie, dan zit het met je gezondheid meestal wel goed.

 

Gewone weegschalen

SLIMME WEEGSCHALEN

In hetzelfde thema

Ik mag (weer) op reis en ik neem mee …

Ik mag (weer) op reis en ik neem mee …

We hebben ‘m dubbel en dik verdiend: een zwoele zomer om ‘u’ tegen te zeggen. Laat de voorpret beginnen en haal één van deze toffe draadloze tools in huis die je vakantie thuis én op locatie nog leuker maken.Draadloos virtueel tekenen De Galaxy Tab S7 (11") en Galaxy...