Home    Thuis    5 tips voor een veilig wachtwoord

5 tips voor een veilig wachtwoord

door | okt 12, 2020 | High Tech, Thuis

Veilige wachtwoorden die je ook makkelijk onthoudt? Ze bestaan. Ontdek enkele handige tips om je gegevens optimaal te beschermen tegen hackers.

E-mailaccounts, sociale netwerken, online banking, externe harde schijven of USB-sticks... voor een veilig gebruik heb je een goed wachtwoord nodig. Toch kiezen we vooral wachtwoorden die we vlot onthouden. Hoe kan dat beter?

1. Vermijd persoonlijke wachtwoorden

De voornaam van je moeder, de geboortedatum van je kind of de naam van je hond … makkelijk om te onthouden maar helaas ook voor hackers om te achterhalen. Ze hoeven alleen in te breken op je computer en verschillende wachtwoordcombinaties uit te proberen op basis van je gegevens. Zo krijgen ze snel toegang tot je privéleven. Denk maar aan je foto’s, bankrekeningen of adresboekje.

2. Gebruik geen volledige woorden

Via speciale tools proberen hackers je wachtwoorden te raden. Krachtige software gebruikt razendsnel alle woorden van het woordenboek om jouw wachtwoordcombinaties te achterhalen. Kies dus nooit voor volledige woorden zoals ‘spaghetti36’ of ‘82biesLOOK’.

3. Combineer hoofdletters, cijfers en speciale tekens

Gebruik kleine letters en hoofdletters door elkaar, combineer ze met cijfers, en voeg eventueel ook speciale tekens zoals ‘&’ en ‘%’ toe. De mogelijkheden zijn haast eindeloos en je wachtwoord is meteen veel veiliger.

Natuurlijk is zo’n wachtwoord moeilijker te onthouden, maar er bestaan enkele handige trucjes. Zo kan je ze uitvinden op basis van originele zinnen, zoals een regel uit een gedicht of een zin uit een liedje. Een voorbeeld:

  • Kies je zin: de meeste dromen zijn bedrog
  • Laat lidwoorden en voorzetsels vallen: meeste dromen zijn bedrog
  • Wissel hoofdletters af met kleine letters: MdZb
  • Voeg het jaar toe waaraan het lied je doet denken: M1d9Z9b4
  • Voeg een speciaal teken toe: M1d9Z9b4%

Moet je nog een wachtwoord bedenken? Maak dan gebruik van dezelfde structuur. Het enige wat je moet doen, is een nieuwe, originele zin kiezen!

4. Verander je wachtwoord regelmatig

Gebruik een verschillend wachtwoord voor al je accounts op sociale netwerken, webshops, software, apps, noem maar op. En verander die wachtwoorden om de 1 à 2 maanden. Na een jaar mag je eerder gebruikte wachtwoorden beginnen te recycleren.

5. Stop je wachtwoorden in een schatkistje

Hoe onthoud je op een makkelijke manier al die verschillende wachtwoorden? Ze noteren op een papiertje of ze bijhouden in een Excelbestand? Geen optie! Er bestaat gelukkig software waarmee je een digitaal schatkistje aanmaakt dat al je wachtwoorden veilig bewaart. Die functie is bijvoorbeeld ook inbegrepen bij sommige antiviruspakketten met identiteitsbescherming. Zo hoef je je wachtwoorden nooit meer uit het hoofd te leren.

Wist je dat? Ons Multimedia Service Pack beschermt je toestellen optimaal. Kies voor ‘Start’ of ‘Care‘ en geniet onder andere van telefonische hulp en beveiligingssoftware. Goed nieuws: beide packs bevatten nu ook de dienst My Key. Een software genereert unieke en veilige paswoorden waarmee je tot 10 toestellen (smartphones, tablets, laptops en desktops) beveiligt. Krijg toegang tot al je gebruikers-id’s dankzij één enkel paswoord. My Key is een beetje als jouw virtuele sleutelbos 😉

Hoe zorg jij ervoor dat je je wachtwoorden veilig bewaart?