7 redenen om je koelkast op tijd te vervangen

Wat is het beste moment om je koelkast te vervangen? Wanneer hij kapotgaat, moet je natuurlijk wel een nieuwe koelkast kopen. Maar de kans is groot dat je dat eigenlijk al veel eerder had moeten doen. Dat komt op langere termijn vaak zelfs goedkoper uit. Te mooi om waar te zijn? Lezen is geloven! Hier gaan we …

Door Shana

door | 12 juni | Thuis, In de keuken, In de keuken, Thuis

1. Je oude koelkast verbruikt te veel energie

De belangrijkste reden eerst: als je je koelkast te lang blijft gebruiken, kost dat je meestal meer geld dan het je oplevert. Want koelkasten worden elk jaar energiezuiniger. Het gaat om verschillende onderdelen: toestellen zijn vandaag beter geïsoleerd, bevatten efficiëntere compressoren, verlichten met ledlampjes in plaats van gloeilampen, enzovoort.

Met een nieuw toestel bespaar je jaarlijks tot wel 100 euro in vergelijking met een toestel van 10 jaar geleden. Zo kom je al snel aan de aankoopprijs van een nieuw toestel.

2. Je merkt slijtage op


Je toestel gaat misschien wel 10 of 15 jaar mee, maar na een tijd treedt er onvermijdelijk slijtage op. De rubberen afdichting van de deur kan bijvoorbeeld loskomen. Als dat gebeurt, ontsnapt er koude lucht en sluipt er warme lucht naar binnen. Wat soms voor ijsvorming zorgt. Dit jaagt je energiefactuur ook de hoogte in. Elke millimeter ijsvorming zou je verbruik met wel 10% doen stijgen.

Hou eventuele slijtage dus goed in het oog. En vergelijk de kostprijs van een herstelling met de prijs van een nieuwe koelkast én de energiebesparing die daarmee gepaard gaat.

3. Je hebt nog geen vershoudzone


De vershoudzone is één van de belangrijkste vernieuwingen van de voorbije 10 jaar of meer. In de beste gevallen gaat het om een nulgradenzone met regelbare luchtvochtigheid. Is zo’n ‘snufje’ een vervanging waard? Absoluut, als je de economische, ecologische en culinaire argumenten optelt.

In een vershoudzone kun je groenten, fruit en ander eten 2 tot 3 keer langer bewaren. Zo hoef je minder vaak naar de winkel, kun je de hele week koken met verse ingrediënten, en hoef je minder voedingswaar weg te gooien. Tel daar een verhoogde energiezuinigheid bij en je bent verkocht, niet?

4. Je huishouden telt meer of minder magen

Vloek je al een paar jaar dat je nooit meer plaats vindt in de koelkast? Dan is daar vaak een reden voor. Misschien ben je wel begonnen aan een reeks van 2, 3 of 4 kinderen? Een kinderhand is gauw gevuld, maar voor een kindermaag lijkt dat niet op te gaan. Mijn advies: haal per 2 nieuwe kinderen ook een nieuwe koelkast in huis. Want die bengels kosten een huis en eten een hele koelkast leeg.

Omgekeerd gebeurt trouwens ook. Als je kroost het huis uit trekt, heb je opnieuw voldoende aan een standaardvolume. Tegen dan ben je misschien zelfs toe aan een nieuwe keuken en kies je voor een designkoelkast als blikvanger.

5. Je koelsysteem is verouderd

Reden nummer 5: je koelkast werkt nog via statische koeling. Gebruiksvriendelijk is anders. Zeker als je een combikoelkast met diepvriesgedeelte hebt:

  • Je moet je toestel 2 keer per jaar ontdooien en schoonmaken.
  • Je hebt last van ijsvorming en dus van samenklittende producten, onleesbare etiketten en een hoger energieverbruik.
  • De bovenste lade van je koelkast is warmer dan het onderste schap. Jij en je gezin moeten dus telkens nadenken over welke voedingswaar je op welke hoogte legt.

Je wint meteen heel wat comfort met een toestel dat dynamisch koelt en uitgerust is met technologie zoals NoFrost. Zeker als je je kroost nu met een gerust hart laat boodschappen uitladen en in de koelkast leggen 😉

6. Je koelkast creëert lawaaioverlast, zelfs na 22 uur

Een ander terrein waarop fabrikanten de voorbije jaren flink hebben ingezet: het geluidsvolume van koelkasten. Elke 3 gewonnen decibels maken al een hoorbaar verschil. En geluidsoverlast kan wel degelijk volstaan als reden om je koelkast te vervangen. Dat is vooral het geval als je de voorbije jaren koos voor een hippe, open keuken. Want ’s avonds in de zetel wil je absoluut niet dat een ronkende koelkast je afleidt van de zoveelste moordscène in Game of Thrones.

7. Je hebt een zwak voor nieuwe technologie


Zijn er early adopters in de zaal? ‘Slimme’ koelkasten beginnen aan hun opmars. Je verbindt ze met andere slimme toestellen in huis, kijkt televisie op hun ingebouwde scherm, maakt boodschappenlijstjes, laat berichtjes achter voor je huisgenoten, enzovoort.

Zijn ze nu al onmisbaar? Nee, dat wordt wellicht iets voor de volgende keer dat je je koelkast vervangt. Maar als je verslaafd bent aan nieuwe technologie, is zo’n slimme koelkast natuurlijk een onweerstaanbare aanwinst. En als je op basis van de andere argumenten sowieso toe bent aan een nieuw exemplaar, dan loont het de moeite om meteen te kijken naar de slimme modellen.

Mooi meegenomen: tweede leven voor je oude koelkast

Beslis je om een nieuwe koelkast in huis te halen? Dan hoef je je geen zorgen te maken over de oude. Want wanneer Vanden Borre je nieuwe toestel komt leveren en aansluiten, nemen we je oude koelkast gratis weer mee. Handig!

Als je oude koelkast nog werkt, kun je hem ook proberen te verkopen op de tweedehandsmarkt. Zo krijgt hij een tweede leven in een ander huishouden én verdien jij er nog wat aan.

Zin gekregen om al even naar de nieuwste koelkasten in ons aanbod te kijken? Duik in onze virtuele koelkamer.

1-deurkoelkast

Koel-vriescombinaties

Amerikaanse koelkasten

Inbouw 1-deurskoelkasten

Inbouw 2-deurskoelkasten

In hetzelfde thema

Getest: de Multigrill 7 van Braun

Getest: de Multigrill 7 van Braun

De Multigrill 7 van Braun is de ideale bondgenoot voor perfect gegrild vlees, toastbrood, wafels of visbrochettes. Dankzij de vele functies word je vanzelf creatief in de keuken. En ik kreeg de kans om hem te testen. Benieuwd wat ik ervan denk? Lees snel verder!...

Hands-on tips om je vaatwasser te onderhouden

Hands-on tips om je vaatwasser te onderhouden

Hoe beter je je vaatwasser onderhoudt, hoe langer je ervan zal genieten. Met deze praktische tips kan je de levensduur voelbaar verlengen en verbruik je tegelijk niet nodeloos veel water en energie. Hoe je vaatwasser onderhouden: onze tips Je vaatwasser verdient het...

Test: Philips Airfryer Combi 7000-serie XXL

Test: Philips Airfryer Combi 7000-serie XXL

Airfryers stoten klassieke friteuses anno 2023 van hun troon. Je hoeft geen (of bijna geen) olie te gebruiken, je kan er veel meer mee doen dan enkel bakken en na gebruik zijn ze makkelijk schoon te maken. Ik heb de nieuwste parel uit het Philips-gamma, de Philips...