Home    Thuis    Aircoolers vs. mobiele airco’s: de verschillen

Aircoolers vs. mobiele airco’s: de verschillen

Het wordt weer puffen en zweten… ☀ Wees dus goed voorbereid en wacht niet langer om een aircooler of mobiele airco aan te schaffen. We hebben voor ieder wat wils. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een mobiele airco en een aircooler? Onze specialisten helpen je graag bij je zoektocht naar het ideale toestel en leggen je uit wat je mag verwachten van een mobiele airco en een aircooler.
Door Shana

door | 19 juli | Thuis

Mobiele airco

Een mobiele airco doet de temperatuur met maximaal 10 graden dalen. Zo kom je altijd binnen in een koel huis. Sommige airco’s kan je zelfs programmeren. Stel via de timer het uur in waarop het toestel moet starten of stoppen met koelen. Wil je tijdens warme zomerdagen thuiskomen in een fris huis? Kies dan voor zo’n programmeerbaar model. De airco zal pas stoppen met functioneren zodra hij de ingestelde temperatuur bereikt heeft.

Hoe werkt een mobiele airco? Dit toestel koelt de lucht met koelmiddel en een warmtepomp. De koelvloeistof onttrekt warmte aan de lucht. De koele lucht wordt in de kamer geblazen en de warme lucht gaat naar buiten via de luchtafvoerslang. Je moet dus de mogelijkheid hebben om deze slang naar buiten te leiden via een raam of een gat in de muur. Een mobiele airco heeft ook wielen om hem makkelijk naar een andere kamer te verplaatsen. Goed om te weten: een mobiele airco kan je ook als luchtontvochtiger (of soms als bijverwarming) gebruiken. Koude lucht bevat minder waterdamp dan warme lucht. En het overtollige condenswater wordt zo opgevangen in de waterbak van de mobiele airco.

Bang voor het lawaai? Een gemiddelde airco produceert tussen 47 en 64 dB. Ter vergelijking: een wasmachine produceert ongeveer 60 dB. Kies dus een stil model dat je nachtrust niet verstoort. Let wel op, een actieve airco is nooit helemaal stil.

Aircooler

Een aircooler (of luchtkoeler) doet de temperatuur met maximaal 3 graden dalen. Het is vaak wel mogelijk om de ventilatiestand aan te passen maar je kan geen temperatuur instellen.

Een aircooler lijkt misschien wel op een airco, maar heeft een andere werking dan de airco. Hij maakt namelijk geen gebruik van een compressor, maar hij blaast de warme lucht door een vochtig membraan. Het water verdampt en dat geeft je een verfrissend gevoel. Kortom, door de waterdamp wordt de kamer ook vochtig en dient een aircooler dus ook als luchtbevochtiger. Let op: beperk de vochtigheid in je kamer en zet je raam af en toe open als je een aircooler gebruikt.

Leuk weetje: de aircooler werkt zonder compressor en is dus energiezuiniger.

Ventilator:

Mobiele airco:

In hetzelfde thema

3 Moederdag-cadeautips voor je #geekymom

3 Moederdag-cadeautips voor je #geekymom

Je mama is een SuperMama. Uitvogelen hoe de tv, de computer, het internet, … werkt? Ze doet het met plezier! Zeker als ze met de tofste tools en de slimste snufjes kan spelen. Welke tools? Deze tools!Cadeautip 1: OLED-tv met 4K Ga helemaal op in het scherpe, verfijnde...

Papa’s stomen ook!

Papa’s stomen ook!

(Te) vaak staat mama in voor de was, de plas en de strijk. Komt papa (te) vaak af met de smoes dat hij niet kan strijken? No problemo, haal 1 van de volgende 3 kledingstomers in huis waarmee hij de klus supermakkelijk klaart. Ready, set, steam it.Design kledingstomer...