Home    Thuis    Computer opkuisen: je grote schoonmaak gaat digitaal

Computer opkuisen: je grote schoonmaak gaat digitaal

door | mei 10, 2017 | High Tech, Thuis

Wat geeft er meer voldoening dan een grote schoonmaak? Daarna huppel je rond in een schoon huis waarin alles op zijn plaats ligt. Blaas ook een frisse wind in je pc met deze tips om je computer op te kuisen.

Wat heb je nodig? Vervang je schuurborstel door je muis, je poetsmiddel door een virusscanner, en je vuilniszakken door je digitale prullenmand. Hygiënische handschoenen zijn optioneel.

1. Data op je computer: opschonen en back-uppen

Bestanden back-uppenEerste stap: je gegevens. Elk jaar ben je een hele hoop data rijker. Denk maar aan tekstbestanden, foto’s, video’s, muziek, enzovoort. Een heel aantal daarvan hoef je niet te bewaren. Verwijder zo veel mogelijk bestanden. En maak daarna je prullenmand leeg. Zo creëer je echt plaats op je pc.

De documenten die je wél wilt bijhouden, orden je in mappen. Want alleen zo vind je de komende jaren terug wat je zoekt.

Tot slot neem je een back-up van je gegevens. Dat doe je op een externe harde schijf, met een cloudtoepassing of via een combinatie van beide. Daarna kun je nog meer plaats vrijmaken op je computer. Want als je foto’s van het voorbije jaar in de cloud staan, hoef je ze misschien niet meer op je pc te bewaren

2. Software: updaten of opkrassen

SettingsPauzeer nu even met een kop koffie of thee. Dat hoort ook bij een grote schoonmaak. Daarna gaat missie ‘computer opkuisen’ voort. Bekijk al je programma’s en vraag jezelf af welke software je het voorbije jaar niet één keer hebt gebruikt. Nu moet het snel gaan: verwijder die toepassingen meteen, vóór je de tijd krijgt om te beginnen twijfelen.

Check vervolgens of je de meest recente versie gebruikt van alle andere programma’s. Door je software te updaten, wordt je hele computer sneller en veiliger. Want ontwikkelaars brengen voortdurend verbeteringen aan en lossen fouten op.

3. Veiligheid: virusscan en wachtwoordwijziging

PASWOORDNu is het tijd om hulp in te roepen. Hopelijk ben je al het hele jaar door beschermd door een sterke virusscanner en een firewall. Maar ook dan is het een goed idee om minstens 1 keer per jaar een uitgebreide security scan uit te voeren.

Je pc schoonmaken is eigenlijk intensiever dan de grote schoonmaak in je huis. Want online is het aangeraden om ook je sloten elk jaar te vervangen. Kies nieuwe wachtwoorden, op zijn minst voor de diensten die je vaak gebruikt.

EXTRA: je pc schoonmaken van muis tot toetsenbord

Nettoyer son PCNu heb je je computer opgekuist aan de binnenkant. Tijd om je glansspoelmiddel boven te halen voor de buitenkant. ’t Is te zeggen: je reinigingsdoekjes en je perslucht. Daarmee veeg je je toetsenbord eerst schoon, en blaas je daarna kruimels en stofdeeltjes weg. Met een verlengbuisje bereik je zelfs de kleinste hoekjes.

Daarna is je muis aan de beurt. Maak de buitenkant en de afzonderlijke onderdelen schoon. Bekijk dit eenvoudige stappenplan om je muis te onderhouden.

Vlekken op je scherm verwijder je het best met een vochtig doekje. Zet je scherm wel eerst uit en laat het afkoelen. Om je monitor af te stoffen, hou je het hele jaar door een microvezeldoekje bij de hand. Heb je geen zin om alle schoonmaakmiddelen bij elkaar te zoeken? Hoeft ook niet. Je bestelt alle producten om je pc schoon te maken via onze website, volledige reinigingssets inclusief!