Home    Thuis    De juiste friteuse kiezen: voor elk wat wils

De juiste friteuse kiezen: voor elk wat wils

door | jul 18, 2017 | In de keuken, Thuis

De juiste friteuse kiezen, hangt vooral van je voorkeuren af. Ben je op zoek naar een gezonde bereidingsmethode? Kies dan eerder voor friteuse zonder olie. Om echte Belgische frietjes te bakken, kies je dan weer een traditioneel toestel. Ontdek hun belangrijkste verschillen en probeer eens nieuwe frituurrecepten.

De juiste friteuse kiezen, is de juiste technologie kiezen

Je wilt een elektrische friteuse kopen maar weet niet welk model geschikt is voor jou? Dit is onze gids om de juiste friteuse te kiezen.

De elektrische friteuse met olie

Dit toestel heeft een oliereservoir dat wordt opgewarmd door een elektrische weerstand. Aan de hand van een thermostaat kan je de temperatuur controleren om frieten, kroketten, gepaneerde vis of beignets te bakken. Kortom, wil je van alles en nog wat kunnen frituren, dan is dit het ideale model voor de lekkerbek. Is je friteuse uitgerust met een koude zone? Dan wordt het onderste deel van het reservoir nooit warmer dan 60 graden. Kruimeltjes en etensresten vallen zo op de bodem van het reservoir zonder de olie aan te tasten. Die kan op deze manier tot wel 7 keer worden gebruikt.

Onze favoriet onder de elektrische friteuses met olie: de Frifri-reeks met haar traditionele look!

Het recept voor echte Belgische frietjes

Van Belgische frieten wordt gezegd dat ze de beste ter wereld zijn… en dat is ook zo! Met dit recept voor de traditionele friteuse, bak je frietjes die niet moeten onderdoen voor die van het beste ‘frietkot’.

  • Gebruik alleen bintjes en geen andere aardappelen.
  • Meng rundvet met plantaardige aardnootolie, of gebruik enkel zonnebloemolie.
  • Bak de frietjes een eerste keer op 160°C gedurende ongeveer 8 minuten. Laat uitlekken en afkoelen.
  • Bak de frieten goudgeel op 180°C gedurende 3 tot 5 minuten.
  • Voeg zout toe en serveer.

De friteuse zonder olie

Ze werkt op warme lucht, wat ervoor zorgt dat je maar één eetlepel olie nodig hebt! Zo bereid je gezonde frietjes, maar ook vlees, scampi’s en zelfs gerechten met saus dankzij het draaiplateau. De friteuse zonder olie is het gedroomde toestel voor levensgenieters die op hun lijn letten. Bovendien is het vlot te reinigen en zorgt het voor weinig geurtjes in huis.
Bien choisir sa friteuse sans huile

Bekijk de productlijn Actifry van SEB ou Snacktastic van Fritel om de juiste friteuse zonder olie te kiezen.

Enkele frituurrecepten voor de friteuse zonder olie

  • Frietjes met tijm en Parmezaanse kaas: doe de frieten, een eetlepel olie en een snuifje tijm in het toestel en laat 20 minuten bakken. Voeg vervolgens de Parmezaanse kaas toe en bak opnieuw 10 minuten. Serveer warm.
  • Gekarameliseerde kippenboutjes: marineer de boutjes in honing, balsamicoazijn en gember en bak 30 minuten, samen met 1 eetlepel olie.
  • Scampi’s op z’n Creools: bak de ui, look, paprika’s, tomatenpulp en cajunkruiden in 1 eetlepel olie gedurende 20 minuten. Voeg de verse scampi’s toe en bak opnieuw 5 minuten.