Home    Thuis    Drie weken met de Kobo Forma e-reader

Drie weken met de Kobo Forma e-reader

door | jun 17, 2019 | High Tech, Thuis

Vorig jaar mocht ik de Kobo Clara HD e-reader testen. Deze keer is de jongste telg van de familie aan de beurt: de Kobo Forma. Benieuwd of er veel verschil is tussen beide toestellen? En of deze e-reader de test ook overleeft? Gewoon doorlezen!

Gewicht en draagbaarheid

Wanneer ik de Kobo Forma uit zijn mooie doos haal, valt meteen iets op: dit toestel is echt superlicht. Een groter verschil met de Clara e-reader is de schermgrootte. De Kobo Clara HD heeft een scherm van 6 inch, bij de Forma is dat 8 inch. Met een resolutie van 1440 op 1920 pixels, is het aangenaam lezen op dit toestel.

Persoonlijk vind ik dit model comfortabeler dan de Clara HD. Ander verschil? Opzij bevindt zich een ergonomische handgreep, waardoor je hem nog makkelijker vasthoudt.

Verbinding met mijn thuisnetwerk

Om je op weg te helpen, bevat de doos een beknopte samenvatting. Ondertussen weet ik wel hoe een e-reader van Kobo werkt. Ik maak dan ook meteen verbinding met mijn wifinetwerk.

Eerst nog even mijn gegevens invoeren en de taal kiezen en ik kan aan de slag. Heb je geen wifi thuis? Gebruik dan gewoon de meegeleverde USB-kabel en verbind je Forma met je computer om boeken te downloaden.

Kobo Forma

Tijd om e-books te kiezen

De gratis Kobo-app heb ik vorig jaar al gedownload dus kan de zoektocht naar interessante boeken snel beginnen. Er zijn miljoenen boeken beschikbaar, het is dus opnieuw even puzzelen. Eerst even de reviews van andere lezers checken en nadien download ik twee gratis e-books: ‘Father Found’ van Judith Arnold en ‘Dancing on a moonbeam’ van Kate Perry.

Pluspunt: op het Kobo-platform zijn ook audioboeken beschikbaar. Ideaal voor kinderen!

Liggend of staand

Ik hou de e-reader het liefste staand vast met de handgreep aan de linkerkant. Doe je het liever anders? Geen probleem. Het scherm draait automatisch mee als je de Kobo Forma draait.

Om naar de volgende pagina te gaan, kan je met je vinger over het scherm vegen. Nog makkelijker vind ik de knoppen op de handgreep.

Kobo Forma

Bye Bye bladwijzer

Kobo Forma
De Forma onthoudt altijd waar je gestopt bent met lezen. Ook al switch je van je e-reader naar je smartphone of tablet.

Staat er een woord in de tekst dat je niet begrijpt of waar je meer over wil weten? Klik op het woord en je krijgt de vertaling te zien. Of je op Wikipedia en Google door op het vergrootglas te klikken. Dan krijg je meteen alle info. Handig!

Comfortabel voor de ogen

Te lang naar het scherm van je tablet of smartphone kijken, je ogen kan schaden. Danzkij zijn E-ink-scherm biedt de Kobo e-reader hetzelfde leescomfort als een papieren boek. Voor lange leessessies zonder vermoeide ogen past de ComfortLight-technologie de verlichting van het scherm aan het omgevingslicht aan.

Wil je voor het slapengaan wat lezen? De Kobo Forma filtert het blauwe licht. Na het lezen indommelen is geen enkel probleem. Verder kan je ook makkelijk het letterype, de regelafstand en de helderheid instellen.

Zen in bad

Wat deze e-reader zo speciaal maakt? Hij is waterbestendig (IPX8). Lees je graag in het bad of in de jacuzzi? Dat kan perfect.

Laat je de Forma toevallig in het water vallen, dan kan dat absoluut geen kwaad. Het toestel is beschermd tegen een langer of dieper verblijf onder water. Da’s wat anders dan een echt boek 😉

Kobo Forma: top of flop?

Is de Kobo Forma echt iets voor jou? Ik som alle pro’s en contra’s van deze e-reader nog even voor je op.

Pluspunten

 • Waterbestendig ontwerp: ideaal voor in bad of aan het zwembad.
 • Groot scherm van 8 inch om op een aangename manier te lezen.
 • Filtert het blauwe licht om je ogen niet te schaden.
 • Superlicht, je neemt al je boeken makkelijk mee.
 • Er zijn miljoenen e-books beschikbaar op het Kobo-platform, ook gratis e-books.
 • Handige handgreep met knoppen om verder te bladeren of terug te keren naar de vorige pagina.
 • Geen bladwijzer meer nodig: de Kobo Forma onthoudt op welke pagina je gestopt bent met lezen.
 • Geen reflectie van het zonlicht op het scherm, ideaal om buiten te lezen, ook als de zon schijnt.
 • Je kan verder lezen op je smartphone of tablet door je e-reader te synchroniseren met de gratis Kobo-app op App Store of Google Play.

Minpunten

 • De geur van een echt boek, het papier dat je voelt,… Dat mis ik als boekenwurm een beetje.
 • Een kleurenscherm zou fijner zijn.

Of ik nu niet meer naar de bib ga? Tuurlijk wel! Maar voor op vakantie of gewoon voor thuis, bv. in bad, is de Kobo Forma een topper van FORMAat 🙂