Home    Thuis    Een dag in de voetsporen van een vegetariër

Een dag in de voetsporen van een vegetariër

door | apr 19, 2018 | In de keuken, Thuis

Als je vegetariër bent, ben je een echte dierenvriend… Maar dat is ook goed voor je gezondheid en de planeet. Hoe heeft dat mijn dagelijks leven veranderd? Welke impact heeft dat op de aarde? Dat ga ik je allemaal vertellen!

Waarom het vegetarisme?

Om te beginnen: waarom ben ik vegetariër? Mijn eerste motivatie is ethisch. Ik citeer vaak deze zin, die ik grappig vind maar die o zo waar is: “de dieren zijn mijn vrienden, en mijn vrienden eet ik niet op”.

Ik ben dol op dieren, en het lijkt me niet langer logisch om ze op te eten. Op termijn zou ik trouwens graag veganist worden, maar ik voel me nog niet klaar om die stap te zetten.

De tweede reden: ik wil zorgen voor onze planeet, voor ons, maar ook voor de generaties die na ons komen. Ik let ook goed op mijn verbruik, en het vegetarisme speelt een grote rol in mijn ecologische voetafdruk. Wist je dat een vegetariër in een 4×4 minder vervuilt dan een omnivoor in een elektrische auto? Dat doet je toch even nadenken.

Wist je dat een vegetariër in een 4×4 minder vervuilt dan een omnivoor in een elektrische auto?

Ja, je vergeet vaak dat er achter onze biefstuk een dier zit dat is gevoed, gehuisvest, verzorgd, vervoerd… Daar is enorm veel water en energie voor nodig. Volgens de Association Végétarienne de France is het kweken van dieren goed voor zo’n 18 % van de broeikasgassen en voor 80 % van de ontbossing in de Amazone. Als ik dus mijn steentje kan bijdragen voor het milieu, dan doe ik dat zonder aarzelen!

Wat betekent dat in het dagelijkse leven?

Ik ben nu al bijna 2 jaar voor 100 % vegetariër, het is dus echt een automatisme geworden. Wanneer ik een traditioneel recept zie, vervang ik onmiddellijk de dingen die ik niet eet door andere. Bijvoorbeeld: eieren vervang ik door lijn- of chiazaad gemengd met water. Dat klinkt misschien gek, maar het werkt perfect!

En de tekorten? In werkelijkheid hebben vegetariërs zelden een tekort aan eiwitten. Ze zitten in alle vleesvervangers, maar ook in peulvruchten zoals kikkererwten, en zelfs in groene groenten zoals broccoli. Maar om zeker te zijn dat ik geen tekorten heb, neem ik toch supplementen met ijzer en vitamine B12. En ik voel me supergoed!

Mijn maaltijden? Die zijn niet echt speciaal. ‘s Morgens drink ik geen koemelk, maar soja- of havermelk. ‘s Middags eet ik meestal een koude maaltijd. Een salade met een broodje en hummus, bijvoorbeeld. En ‘s avonds probeer ik graag nieuwe dingen uit: Libanees, Aziatisch, Italiaans… Het hangt ervan af waar ik zin in heb.

Met een goede blender,maak ik mijn eigen soepen, smoothies, broodbeleg…


Om af te wisselen, kun je je groenten ook koken in een stoomkoker, een groentetempura maken of frieten in een frituurpan, of je groenten/fruit laten drogen in een voedseldroger. Kortom: er zijn talloze manieren om vegetarisch te eten!

Een paar gemakkelijke handelingen voor de planeet

Natuurlijk heb ik niet alleen aandacht voor het milieu als het om voeding gaat. Een paar eenvoudige tips:

  • Verbruik minder, maar beter! Ik koop dus alleen wat ik echt nodig heb. Zo bespaar ik geld dat ik kan investeren in meer duurzame toestellen die ik minder vaak moet vervangen.
  • Wanneer ik boodschappen doe, koop ik zoveel mogelijk onverpakte producten. Ik vermijd plastic zakjes om mijn groenten en fruit te verpakken, dat is toch al dat! De must? Een stoffen boodschappentas.

  • Ik geef de voorkeur aan lokale producten en seizoensproducten. Aardbeien in december? Nee, bedankt.
  • Ik neem mijn eigen kopje/glas mee naar het werk in plaats van telkens een plastic bekertje te nemen.En als ik het vergeet? Dan hergebruik ik mijn bekertjes in plaats van er 5 op een dag weg te gooien.

  • Voor korte afstanden neem ik niet de auto. Fiets, step, bus, trein of zelfs te voet… Er zijn zo veel manieren om zich te verplaatsen zonder te vervuilen, of toch bijna.
  • Ik sorteer mijn afval correct. Recycleren wordt gemakkelijker als je de regels goed volgt!
  • Waarom niet één dag per week zonder vlees? Dat is goed voor de planeet, goed voor de gezondheid… En ook voor je smaakpapillen!

Dat is allemaal goed en wel, zul je zeggen… Maar verandert dat echt iets? Welja, zeker! In 2017 heeft bijna 44 % van de Belgen zijn vleesconsumptie verminderd(Bron: EVA vzw). Dit bewijst dat je meer invloed kunt hebben dan je denkt. 😉

En jij, wat doe jij voor de planeet? Aarzel niet om je tips met ons te delen!